Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νέου αναπτυξιακού νόμου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Συζητάμε σήμερα ένα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας νομοσχέδιο, που προσδιορίζει το νέο αναπτυξιακό παράδειγμα της χώρας και περιγράφει τις προτεραιότητες και τις προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας για την επόμενη κρίσιμη περίοδο.
Η ανάγκη για μια ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία βγήκαν λαβωμένες από τη βαθιά κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, για να ακολουθήσει η δύσκολη και επίμονη περιπέτεια της πανδημίας.
Παρά το δεύτερο αυτό χτύπημα, η εθνική μας οικονομία όχι μόνο στέκεται όρθια, αλλά και σύμφωνα με όλες τις αξιόπιστες εκτιμήσεις έχει τη δυνατότητα και τις προοπτικές να εξασφαλίσει μια περίοδο σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Βεβαίως, αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Χρειάζεται υπεύθυνη και σοβαρή στρατηγική, χρειάζεται σωφροσύνη στα δημοσιονομικά αλλά και αποτελεσματικότητα στην κοινωνική πολιτική, που την δείχνει στην πράξη αυτή η Κυβέρνηση. Ήδη σήμερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%. Χρειάζεται πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, χρειάζεται ένα ισχυρό κεφάλαιο συναίνεσης, αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης ως προς τον κεντρικό προσανατολισμό της χώρας.
Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτύπωσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο τις κεντρικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της επόμενης περιόδου, αλλά και τα συγκεκριμένα εργαλεία που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και του επιπέδου διαβίωσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων, και ιδίως των πλέον αδύναμων.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι προβλέψεις του νομοσχεδίου βασίζονται πάνω στην τεκμηριωμένη και έγκυρη εργασία των κατά τεκμήριο πλέον ειδικών οικονομολόγων.
Η έκθεση Πισσαρίδη, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η στρατηγική για τη Βιομηχανία, είναι τα ισχυρά θεμέλια της μεγάλης αυτής αναπτυξιακής προσπάθειας.
Μιας προσπάθειας που έχει ως στόχο να ενισχύσει τον στρατηγικό και ελεγκτικό ρόλο του κράτους ως αρωγό και όχι ως εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση, και ταυτόχρονα να ενισχύσει ουσιαστικά τη διαφάνεια, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των κρατικών παρεμβάσεων.
Τα 13 καθεστώτα, οι 13 κατηγορίες ενισχύσεων που απαριθμούνται στο νομοσχέδιο, αντιστοιχούν στις μείζονες προτεραιότητες του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας:
Είναι ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
Είναι η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική αναβάθμιση των επιχειρήσεων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος. Κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε – βιώνει ο πλανήτης, βιώνει η Ελλάδα, βιώνει η Αργολίδα και μιλάω ως βουλευτής Αργολίδας με τους συνεχείς απανωτούς παγετούς. Ήδη αύριο έρχεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα για να δουν επιτόπου τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τους παγετούς.
Είναι το νέο επιχειρείν, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικής καινοτομίας ώστε η οικονομία μας να μπει στο προσκήνιο των νέων εξελίξεων.
Είναι η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, ώστε τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης να διαχέονται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Είναι η έρευνα και η εφαρμοσμένη καινοτομία
Είναι η αγροδιατροφή, η πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά η προστιθέμενη αξία και η ανταγωνιστικότητα των ποιοτικότατων προϊόντων της γης μας.
Είναι ακόμη η μεταποίηση και εφοδιαστική, η εξωστρέφεια, η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι μεγάλες επενδύσεις, οι ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και η επιχειρηματικότητα των τριακοσίων εξήντα μοιρών.
Σε όλα αυτά τα κρίσιμα πεδία, μέσω της αξιοποίησης της δυνατότητας της μόχλευσης, για κάθε 1 ευρώ δημοσίου χρήματος κινητοποιούνται 2 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ορθά μεγάλο ποσοστό των επιχορηγήσεων κατευθύνεται σε επενδύσεις με μικρό προϋπολογισμό, με το 97% των πόρων να πηγαίνει στην περιφέρεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία που έχει η πατρίδα μας να ανοίξει ταχύτητα και να ανέβει κατηγορία στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη.
Το υπό συζήτηση αναπτυξιακό νομοσχέδιο στηρίζει ουσιαστικά τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας: τον τουρισμό - κι εδώ θέλω να πω ότι είναι πολύ θετικό το βήμα που έγινε από το Υπουργείο να εντάξει σ’ αυ΄τον τον νόμο τα τρίστερα ξενοδοχεία αλλά και τα τουριστικά καταλύματα που έχει αρκετά η Αργολίδα ώστε να εκσυγχρονιστούν για να γίνουν τρίστερα. Άρα δίνουμε και στα καταλύματα τη δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό τον νόμο ώστε να γίνουν κι αυτά αν το θελήσουν, αν τους συμφέρει, τρίστερα - την πρωτογενή παραγωγή, το πράσινο ενεργειακό δυναμικό, τις εφοδιαστικές αλυσίδες που αξιοποιούν την καίρια γεωπολιτική μας θέση – και ταυτόχρονα επισημαίνει τεκμηριωμένα τα νέα πεδία επιχειρηματικής δράσης όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.
Με στοχευμένες κινήσεις, με στρατηγικό σχεδιασμό, με σίγουρα και φιλόδοξα βήματα μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.
Μπορούμε, πάνω απ’ όλα, να αξιοποιήσουμε καλύτερα το τεράστιο, και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο ακόμη ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, παράγοντας καινοτομία και ποιότητα, εξασφαλίζοντας θετικά αποτελέσματα για ολόκληρη την κοινωνία μας.
Αυτούς τους απολύτως αναγκαίους στόχους υπηρετεί τεκμηριωμένα το υπό συζήτηση αναπτυξιακό νομοσχέδιο, και γι’ αυτό το υπερψηφίζω και θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Ανάπτυξης.