V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Μαθητές και από την Αργολίδα μπορούν να συμμετέχουν στην δημιουργία ντοκιμαντέρ για την Μικρασιατική Καταστροφή

Μικρά Ασία
Τιμώντας τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, καλεί – στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών του δράσεων – μαθητές και εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετάσχουν στην παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ, με θέμα τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Πελοπόννησο.


Θυμίζουμε ότι κατά τον ξεριζωμό του 1922, χιλιάδες Έλληνες της Μικρασίας ήλθαν πρόσφυγες και στην Πελοπόννησο, ενώ πολλοί από αυτούς κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, να ξαναστήσουν εδώ τις ζωές τους. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια προσφορά των Μικρασιατών σε τοπικό, πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο και με δεδομένο ότι σήμερα παραμένουν στις ίδιες πόλεις οι απόγονοί τους, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, φορέας – διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, θα επιχειρήσει, με την βοήθεια των μαθητών, να ανασύρει στην επιφάνεια ντοκουμέντα από την τραγική αυτή περίοδο της ιστορίας του Ελληνισμού, που γράφτηκε πριν από ακριβώς 100 χρόνια.

Οι πόλεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα είναι οι πόλεις του δικτύου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, δηλαδή, η Καλαμάτα, η Πάτρα, το Αίγιο, η Αμαλιάδα, το Γύθειο, η Σπάρτη, η Τρίπολη, το Ναύπλιο, το Άργος (Νέα Κίος), η Κόρινθος και το Ξυλόκαστρο.

Η Ιδέα του Προγράμματος

Με την βοήθεια μιας κάμερας, μαθητές ηλικίας 14 -18 ετών καλούνται να καταγράψουν τον ρόλο που έπαιξε η πόλη τους, ως τόπος υποδοχής Μικρασιατών προσφύγων.

Αρχικά, οι μαθητές θα πρέπει να συλλέξουν πληροφορίες, υπό μορφή έρευνας, σχετικά με την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην πόλη τους, ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, να πάρουν συνεντεύξεις και να αναζητήσουν αρχειακό υλικό, αν υπάρχει. Η έρευνα των μαθητών θα πρέπει να κινηθεί γύρω από ερωτήματα όπως:

– Πώς βλέπει η νέα γενιά την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων;

– Τί έχουν ακούσει από τους γονείς και τους παππούδες τους;

– Πώς ήταν η πόλη τότε;Οι συνοικισμοί, υπάρχουν ακόμα;

– Έχουν οι ίδιοι (οι μαθητές) καταγωγή από την Μικρά Ασία; Και αν ναι, υπάρχουν οικογενειακές φωτογραφίες, κειμήλια ή έγγραφα που έχουν μείνει στην οικογένειά τους;

Αρωγός στην έρευνα των μαθητών για περαιτέρω ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες, θα είναι ο συνεργάτης του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς.

Μετά την ολοκλήρωση και την καταγραφή της έρευνας, θα ακολουθήσει η διαδικασία των γυρισμάτων, με την βοήθεια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ. Τα γυρίσματα (διάρκειας 2 ημερών) θα γίνουν με επαγγελματική κάμερα και με τη βοήθεια τεχνικού του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, προκειμένου κάθε μία μαθητική εργασία να αποτελέσει ένα άρτιο τεχνικά οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, διάρκειας 5 έως 7 λεπτών. Τα γυρίσματα θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου 2022.

Στη συνέχεια, όλες οι εργασίες των μαθητών θα επεξεργαστούν στο τελικό μοντάζ από μοντέρ του Φεστιβάλ, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί σε ειδική τελετή τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συνεργασία με όλες τις πόλεις του δικτύου του Φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών στο πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, στο 2721022376 και στο 6944786872 ή με email στο peldocfest@gmail.com.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ