ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Το Parker Solar Probe της NASA μας χαρίσει για πρώτη φορά εικόνα από την επιφάνεια της Αφροδίτης (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:01:00 π.μ. | |
NASA
Ο “δίδυμος” πλανήτης της Γης, η Αφροδίτη, περιβάλλεται από ένα πυκνό νέφος τοξικών αερίων που δε μας επιτρέπει να δούμε την επιφάνειά της στο φάσμα του ορατού φωτός που βλέπει ο άνθρωπος.


Το Parker Solar Probe της NASA όμως κατάφερε με το όργανο WISPR να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να μας χαρίσει για πρώτη φορά μία εικόνα των γεωλογικών χαρακτηριστικών της επιφάνειας όπως βουνά και πεδιάδες.

«Η Αφροδίτη είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε πολλές πληροφορίες για την επιφάνειά της επειδή μας μπλόκαρε η πυκνή ατμόσφαιρα. Τώρα βλέπουμε επιτέλους την επιφάνεια σε μήκη κύματος ορατού φωτός για πρώτη φορά από το διάστημα», ανέφερε ο αστροφυσικός Brian Wood.

Το WISPR κατάφερε να πιάσει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπεται από τη νυχτερινή πλευρά της Αφροδίτης. Οι θερμοκρασίες στη βραχώδη επιφάνειά της είναι τόσο μεγάλες που η Αφροδίτη ουσιαστικά λάμπει, σαν ένα κομμάτι σίδερο που βγαίνει από κλίβανο. Οι εικόνες συμπίπτουν με τις εικόνες radar που έχουμε από το σκάφος Magellan του 1990. Φαίνεται η περιοχή Aphrodite Terra, το μεγαλύτερο υψίπεδο της επιφάνειας του πλανήτη και εμφανίζεται ως η σκοτεινή περιοχή που περιβάλλεται από φωτεινά σύννεφα. Λόγω του μεγάλου υψομέτρου, η Aphrodite Terra είναι ψυχρότερη από την υπόλοιπη επιφάνεια και είναι ορατή κοντά στο φάσμα των υπερύθρων.

Αν και οι εικόνες δεν αποκάλυψαν κάτι νέο για την τοπογραφία του πλανήτη, οι εκπομπές της θερμότητας από διαφορετικά ορυκτά θα μας αποκαλύψουν την ορυκτολογία του πλανήτη, βοηθώντας με τη σειρά τους να καταλάβουμε την ιστορία της Αφροδίτης η οποία θεωρείται πλούσια σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Geophysical Research Letters.

Πηγή: Unboxholics
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ