ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

“Say cheese! Balkan cheese”: Διακρατική συνεργασία για τους δρόμους του τυριού στην βαλκανική χερσόνησο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:05:00 μ.μ. | |
“Say cheese! Balkan cheese”
Μια πολύ ενδιαφέρουσα διακρατική συνεργασία με τίτλο «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese”» έλαβε το πράσινο φως για την υλοποίηση της, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κου Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 - 2020 (ΠΑΑ), Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 - Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία, ύψους 234.392,60€, στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER/CLLD.
Συντονιστής του σχεδίου συνεργασίας είναι η Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 13 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ):

· 3 ΟΤΔ από την Ελλάδα: Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α., Αχαΐα Α.Ε., Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

· 3 ΟΤΔ από την Βουλγαρία

· 4 ΟΤΔ από την Ρουμανία

· 3 ΟΤΔ από την Μολδαβία ως παρατηρητές.

Το φιλόδοξο σχέδιο “Say cheese! Balkan cheese” αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των Βαλκανικών τυριών αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία. Στους στόχους του σχεδίου είναι η δικτύωση και συνεργασία των τυροκόμων και των παραγωγών, η συμμετοχή σε εκθέσεις, σε προγράμματα γνωριμίας, γευσιγνωσίας και προβολής των τοπικών τυριών, η ανάπτυξη και τουριστική αξιοποίηση των Δρόμων τυριού των Βαλκανίων. Βασικό μέλημα η δημιουργία ενός νέου brand “Balkan cheese”, μιας κοινής ταυτότητας για τα Βαλκανικά τυριά, την κουλτούρα της γαλακτοκομίας και τους δρόμους τυριού των Βαλκανίων, σφραγίζοντας έτσι τη διαχρονική σχέση και τα κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Συνέδριο στη Βουλγαρία για το μέλλον της προσέγγισης LEADER 2020+ στις 13 Ιουνίου 2018 από την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, η οποία προσκλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας και τον επικεφαλής του τμήματος LEADER κ. Stefan Spasov. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγιναν και οι πρώτες συζητήσεις με τους εταίρους του σχεδίου.

Η επόμενη παρουσίαση του σχεδίου έγινε στο ευρωπαϊκό συνέδριο “EU-Moldova LEADER Conference” στο Κισινάου της Μολδαβίας, στις 2-4 Απρίλη 2019. Γενικός συντονιστής του συνεδρίου και τεχνικός σύμβουλος της μολδαβικής κυβέρνησης για το Leader και την αγροτική ανάπτυξη της Μολδαβίας ήταν ο Παναγιώτης Πάτρας, πρώην γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Τρικάλων.
Η παρουσίαση του σχεδίου, την οποία έκανε ο εμπνευστής του Σωτήρης Μπόλης, έτυχε θερμής αποδοχής από το κοινό, προσελκύοντας κι άλλους εταίρους. Ακολούθησε η πανηγυρική υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, κατόπιν της συνεργασίας όλων των εταίρων που παρέστησαν στο συνέδριο. Από την Ελλάδα παρέστησαν και υπέγραψαν ο Μαρίνης Μπερέτσος, Γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και συντονιστής του διακρατικού σχεδίου, η Ηρώ Τσιμπρή, Γενική διευθύντρια της Αχαΐα-Αναπτυξιακή και ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, Γγενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ολυμπίας, ενώ παρέστησαν και ο Σπύρος Φλώρος, Διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Πρόεδρος της ΕΔΠ LEADER/CLLD και η Έλενα Λαμπροπούλου, υπεύθυνη συνεργασιών της Αχαΐα-Αναπτυξιακή.
Αναλυτική παρουσίαση όλων των δράσεων αλλά και το σχέδιο δράσης για την υλοποίηση θα παρουσιαστεί στα Καλάβρυτα τον επόμενο μήνα. Φέτος εορτάζονται τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνεταιριστικής δράσης στο «εθνικό» μας προϊόν που είναι η φέτα. Η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες για τις περιοχές του Πάρνωνα και της Τρίπολης, της ορεινής Ηλείας και της Αχαΐας, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για αυτό τον σκοπό.
Ο στρατηγικός στόχος του σχεδίου των ελληνικών ΟΤΔ της Πελοποννήσου δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της παραγωγικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας της ελληνικής κτηνοτροφίας στην Πελοπόννησο, μέσα από την δημιουργία κοινών στόχων από την συνεργασία με τις χώρες της βαλκανικής
Απόφαση ένταξης (κυρίως φάσης) του σχεδίου συνεργασίας με τίτλο: «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” (ανάρτηση Διαύγεια): https://diavgeia.gov.gr/doc/ΩΖΖΖ4653ΠΓ-ΣΨΞ?inline=true
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ