ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Από 1η Μαΐου αύξηση στον κατώτατο μισθό - Ανοιχτό να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:24:00 μ.μ. | | | |
Μητσοτάκης
Βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, μία παγκόσμια γεωπολιτική κρίση, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει».

Ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε τα προβλήματα που προκαλεί η ρωσική εισβολή, αυξάνοντας απότομα τις τιμές της ενέργειας και τις πληθωριστικές τάσεις στον κόσμο. «Είναι κρίση πρωτίστως εισαγόμενη αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί και με εθνικούς όρους. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά και τις τιμές», σημείωσε.

«Είμαστε χώρα που ακόμα έχει χαμηλούς μισθούς» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η πίεση είναι πολύ μεγάλη». Η χώρα, επισήμανε, πήρε μέτρα τα οποία ήταν κατά κανόνα στοχευμένα. Ανέφερε χαρακτηριστικά την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, το έκτακτο επίδομα βοήθειας στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, την επιδότηση 60 λίτρων το μήνα για τα καύσιμα, παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και τους αγρότες. «Θέλουμε να στηρίξουμε την εγχώρια παραγωγή. Αυτά είναι τα εθνικά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε» τόνισε.

Σκληρές ποινές σε φαινόμενα αισχροκέρδειας

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στους συνεχείς ελέγχους που γίνονται για την αισχροκέρδεια. «Όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας δεν θα διστάσουμε να επιβάλλουμε το μέγιστο των προστίμων που μας επιτρέπει ο νόμος. Έχουμε και εργαλεία πια διαφάνειας και σύγκρισης τιμών» υπογράμμισε.

Τα μέτρα για τα οποία μίλησα είναι στήριξης του εισοδήματος μέσω της συγκράτησης των τιμών. Υπάρχουν και άλλα που έχουμε πάρει που είναι μέσω της μείωσης της φορολογίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αρκούν τα μέτρα αυτά για να αντιμετωπίσουν όλες τις αυξήσεις; Σας λέω με ειλικρίνεια όχι. Δεν υπάρχει χώρα να μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις. Ακολουθούν και άλλα μέτρα όμως. Ποια είναι αυτά; Αύξηση κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου -δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες».

Ανοιχτή η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα


Σημείωσε επίσης πως «δεν μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη» ενώ ανέφερε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας» αλλά «έχει κόστος, και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση ότι αυτή τη μείωση θα την έβλεπαν τελικά οι καταναλωτές». «Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ. Θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση περνάει τελικά στην τελική τιμή».

Όσον αφορά στα θέματα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε επιμείνει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς «το ”εξοικονομώ” τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία».

Συνεχίζοντας στα θέματα της ενέργειας ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Gazprom με συμφωνίες που ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια και έχουν ρήτρες. «Οι συμφωνίες μας δεν διαφέρουν από τις συμφωνίες που συνάπτουν όλοι οι προμηθευτές» είπε.

Προανήγγειλε αύξηση της παραγωγής ηλιελαίου

Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, είπε ότι έγινε συζήτηση πώς θα αυξήσουμε την παραγωγή στο ηλιέλαιο. «Η χώρα καλλιεργεί 800.000 στρέμματα από ενεργειακά φυτά τα οποία παράγουν ηλιέλαιο, τα οποία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο να προσμιχθούν με καύσιμα. Μπορούμε να στρέψουμε ένα κομμάτι αυτής της παραγωγής» εξήγησε και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά, «η χώρα μας δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της χώρας μας στα προϊόντα αυτά είναι η Βουλγαρία. Τα τελευταία τρία χρόνια ο πρωτογενής τομέας έχει αυξήσει το αποτύπωμά του. Είμαστε πλεονασματικοί. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε».

«Θέλουμε σταδιακά να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό προσφέρει στη χώρα σημαντικότατες ευκαιρίες να καταστεί ενεργειακός κόμβος, να εισάγει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG. Για να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο. Τη μεθεπόμενη ημέρα οποιοσδήποτε αγωγός μπορεί να κατασκευαστεί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε και στην οικονομία του υδρογόνου το οποίο είναι το καύσιμο του μέλλοντος» προσέθεσε και τόνισε:

«Ανοίγονται πολλές δυνατότητες για τη χώρα τις οποίες σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε».

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή είπε πως τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας πρέπει να φορολογηθούν, αλλά «το πόσα είναι δεν θα μας το πει η αντιπολίτευση αλλά η ΡΑΕ η οποία έχει την τελική ευθύνη προσδιορισμού τους και οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν την οικονομική πραγματικότητα». «Δεν κρύβει εύκολα μια εταιρεία κέρδη. Άρα η ΡΑΕ θα κάνει αυτή τη δουλειά, θα προσδιορίσει τα υπερκέρδη για το '21 και το '22 και η κυβέρνηση θα τα φορολογήσει κατά 90%» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η ΔΕΗ είναι αυτή η οποία έχει κάνει και τις μεγαλύτερες εκπτώσεις. «Αν όλο το όφελος από την παραγωγή έχει επιστραφεί στον καταναλωτή, τότε είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά. Δεν είναι δουλειά μου. Αυτό είναι δουλειά των ορκωτών και της ΡΑΕ» η οποία «έχει μεγάλη εμπειρία και πολύ καλά στελέχη. Είναι πάρα πολύ σύνθετα τα ζητήματα της τιμολόγησης και γι' αυτό έχουμε ανεξάρτητο ελεγκτή και επόπτη της αγοράς» επισήμανε.

«Προσπαθώ να μπω στα παπούτσια των νέων παιδιών μερικές φορές. Αναλογίζομαι τι σημαίνει η χώρα να πέφτει από κρίση σε κρίση από το 2010 με ελάχιστες ανάγκες. Δεν φανταζόμουν πριν από 30 μήνες ότι θα έπρεπε συνεχώς να διαχειριζόμαστε κρίσεις. Η μόνη ”παρηγοριά” είναι ότι είναι εξωγενείς. Είναι παγκόσμιες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Είπε πως τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή τη στιγμή «και δεν θέλω να παρουσιάσω εικόνα επίπλαστης αισιοδοξίας όταν ξέρω ότι έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις», «ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σε μία εβδομάδα, μπορεί σε δύο χρόνια».

Ωστόσο επισήμανε πως «έχουμε κάποιους λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας» και εξήγησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί. Αντίθετα, είπε, βλέπουμε συνεχόμενη επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων, έχουμε το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε μια σειρά από μεγάλα έργα. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μεθαύριο στο πρώτο μεγάλο εργοτάξιο στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργος. Την ίδια ώρα, το μετρό στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζεται και ολοκληρώνεται ενώ πολλοί δήμοι ανοίγουν μικρά και μεσαία έργα.

«Υπάρχει δυναμική που μας κάνει να πιστεύουμε πως όταν τελειώσει η κρίση, θα ξαναπιάσουμε το νήμα της ανάπτυξης. Θα είναι η ανάπτυξη αυτή η οποία προβλέπαμε πριν από τρεις μήνες; Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι χαμηλότερη. Αλλά και πέρσι μας εξέπληξε ευχάριστα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις, ξέρω ότι τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία που δεν υπήρχε πριν από τρία χρόνια».

Ανέφερε ότι η μείωση φόρων, που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% και οι εναπομείνασες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους 15 μήνες θητείας της κυβέρνησης, αφού τοποθέτησε τις εθνικές εκλογές την άνοιξη του 2023.

Μέχρι τότε, «και οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο» και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα υπάρξει, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή». «Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους» πρόσθεσε ως προς την ευελιξία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και γνωστοποίησε πως «η χώρα έχει 40 δις αυτή τη στιγμή εντός εισαγωγικών στην άκρη», αφού «κρατάμε εφεδρείες», όπως εξήγησε.

Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο

«Παράθυρο» για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δεύτερη κάλπη της απλής αναλογικής. Έκλεισε κάθε συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, σημειώνοντας πως «είμαι ένας υπεύθυνος θεσμικός πολιτικός που έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», ενώ απάντησε πως «ο λαός θα μας υποδείξει τελικά αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα» μετά τις δεύτερες εκλογές της απλής αναλογικής, αποδίδοντας την όποια αστάθεια διάρκειας 2-2,5 μηνών που θα προκύψει μέχρι τον σχηματισμό κυβέρνησης, στην προηγούμενη κυβέρνηση, που ψήφισε την απλή αναλογική.

Ως προς το προωθούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης -«προτιμώ τη λέξη εκσυγχρονισμός» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, θεωρώντας ως «πολύ φορεμένη» την έννοια των μεταρρυθμίσεων»- τόνισε ότι «η σημαία των αλλαγών δεν υποστέλλεται από αυτήν την κυβέρνηση» παρά τις δύσκολες συνθήκες, φέροντας ως παράδειγμα τις αλλαγές στο ψηφιακό κράτος και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Από εκεί και πέρα η επενδυτική βαθμίδα είναι στόχος απολύτως εφικτός για το 2023» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, παρότι «δεν υπήρξε κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις» από την παρούσα, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, αν και ως «μόνη παρηγοριά» για τον ίδιο είναι το γεγονός ότι όλες οι κρίσεις της θητείας του υπήρξαν «εξωγενείς».

«Μεγάλος χαμένος» ο εισβολέας


Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, εκτίμησε πως «είναι ένας πόλεμος που δεν μπορεί να έχει νικητές» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά «μεγάλος χαμένος» θα είναι ο «εισβολέας, η Ρωσία», ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι άλλοθι σε μια εισβολή οι ιστορικοί δεσμοί του ελληνικού και του ρωσικού λαού, εκτίμησε.

Στον αντίποδα, «οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι θα έχουμε ένα πολύ καλό τουριστικό καλοκαίρι» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ακόμη και αν χάσουμε μισό εκατομμύριο τουρίστες από τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας την αποψινή «συναυλία ειρήνης» στα Προπύλαια, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «θεμιτή και κατανοητή» και ευχήθηκε να υπάρξουν ουκρανικές σημαίες, ώστε «να μην εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα».

Με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε να ζούμε με τις μεγάλες μας διαφορές» με την Τουρκία και πώς την ίδια στιγμή ότι «είμαστε μια ισχυρή χώρα, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε πολύ ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα».

Ωστόσο, «το παράθυρο διαλόγου παραμένει ανοιχτό, όσο η πόρτα των προκλήσεων είναι κλειστή», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, ενώ παρατήρησε πως «προσερχόμαστε στη συζήτηση με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση αλλά και με καλή διάθεση», υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι η διαφορά μας είναι το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και δεν συζητάμε για ζητήματα αποστρατικοποίησης, γκρίζων ζωνών κτλ.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ