V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

"Παίζοντας Βάκχες": Ένας μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμός στο Ναύπλιο

"Παίζοντας Βάκχες"
Ένας μαθητικός και φοιτητικός διαγωνισμός με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα, και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Σχολή Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Ναύπλιο.
Η θεατρική ομάδα Out of Chaos, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα, και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών - Σχολή Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προσκαλεί νέες και νέους, μαθήτριες και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές και φοιτήτριες Θεατρικών Σπουδών ή θεατρικών σχολών στην Ελλάδα να πειραματιστούν με την αρχαία τραγωδία. 

Σας προσκαλούμε να παίξετε σκηνές από την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη, να βιντεοσκοπήσετε την προσπάθειά σας και να την υποβάλετε σε μας μέχρι τις μέχρι 15 Οκτωβρίου, 2022, 12:00 μ.μ.

Ο θεατρικός διαγωνισμός διοργανώνεται επίσης στην Αμερική, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, από τη θεατρική ομάδα Out of Chaos, με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Αμερικής του Πανεπιστημίου Harvard, της Κοινότητας KOSMOS, και του Συλλόγου Κλασικών Σπουδών Αμερικής. Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε από τη σειρά «Διαβάζοντας Αρχαία Τραγωδία διαδικτυακά» (Reading Greek Tragedy Online), την οποία διοργανώνει το Θέατρο Out of Chaos, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική: σκηνές από αρχαίες τραγωδίες απαγγέλλονται διαδικτυακά, ζωντανά, με ηθοποιούς από ολόκληρο τον κόσμο.

Δείτε πως μπορείτε να συμμετέχετε στο διαγωνισμό:

Δημιουργήστε την ομάδα σας

Επιλέξτε τη σκηνή που σας εμπνέει από την τραγωδία Βάκχες του Ευριπίδη από τις παρακάτω:

1η επιλογή σκηνής: ΠΡΟΛΟΓΟΣ (Διόνυσος)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 1 – 63 (σελίδες βιβλίου: 13 – 16)
2η επιλογή σκηνής: 2ο ΣΤΑΣΙΜΟ (Χορός)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 370-433 (σελίδες βιβλίου: 34 – 35)
3η επιλογή σκηνής: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο (Πενθέας και Ξένος)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 434-518, (σελίδες βιβλίου: 36 – 42)
4η επιλογή σκηνής: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 3ο (Πενθέας και Ξένος)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 778-861, σελίδες βιβλίου: 55 μέση - 61.
5η επιλογή σκηνής: 3ο ΣΤΑΣΙΜΟ (Χορός)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 862-911 (σελίδες βιβλίου 62 – 63) .
6η επιλογή σκηνής: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6ο (Κάδμος και Αγαύη)
Στίχοι στο αρχαίο κείμενο: 1216-1326 (σελίδες βιβλίου: 84 – 90).

Κατεβάστε τις σκηνές σε μορφή PDF

Ευχαριστούμε θερμά τον Θανάση Χειμωνά για την παραχώρηση του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουμε την μετάφραση στα νέα ελληνικά, Βάκχες, του Γιώργου Χειμωνά, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Παίξτε, Πειραματιστείτε, Δημιουργήστε!
*Είναι καλοδεχούμενες κάθε είδους βιντεοσκοπημένες προσπάθειες είτε σε ψηφιακές πλατφόρμες (π.χ. Zoom) ή και σε φυσικό χώρο.
**Εάν χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές πλατφόρμες, σας ενθαρρύνουμε να είστε εφευρετικοί! Σκεφτείτε: Πώς θέλετε να λειτουργήσει για εσάς το ψηφιακό θέατρο;

Βιντεοσκοπείστε τη σκηνή.
*Η λήψη δε χρειάζεται να είναι επαγγελματική, αρκεί να έχει καθαρό ήχο και η κάμερα να είναι σταθερή, για να είναι και η εικόνα καθαρή.

Ανεβάστε το βίντεο σας στο YouTube σε ένα σύνδεσμο προστατευμένο με κωδικό ή ιδιωτικό, και στείλτε τον στην ηλεκτρονική διεύθυνση: outofchaosplays@gmail.com, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (Ονοματεπώνυμο εκπροσώπου της ομάδας, email, και τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί σας).

Ομάδα κριτών θα παρακολουθήσει όλα τα βίντεο που θα λάβουμε από εσάς, και θα ανακοινώσει τους νικητές, τις τρεις καλύτερες συμμετοχές, σε επεισόδιο του Reading Greek Tragedy Online (θα σας ενημερώσουμε για την ακριβή ημερομηνία).

Επιπλέον πληροφορίες:


Η κάθε μαθητική ή φοιτητική ομάδα μπορεί να υποβάλλει περισσότερες από μία συμμετοχές, αρκεί οι ηθοποιοί που εμφανίζονται να μην είναι οι ίδιοι.
Διαφορετικές ομάδες μπορούν να αξιοποιήσουν τον ίδιο εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο για τις σκηνές τους.
 
*Εάν αποφασίσετε να πειραματιστείτε με την ομάδα σας σε φυσικό χώρο, μην ξεχνάτε ότι η πανδημία καλά κρατεί ακόμα! Ας φροντίσετε για τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ομάδας σας!

Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10.00 – 17.00) στο τηλέφωνο του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Harvard, 2752047030 (εσ. 1). Η Ματίνα Γκόγκα, Μάνατζερ Ανάπτυξης Αναλυτικών Προγραμμάτων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών, είναι στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία.

Επισκεφθείτε τη σελίδα μας ξανά σύντομα:
 
Σύντομα θα ανεβάσουμε δραματουργικό υλικό (πληροφορίες για τις Βάκχες, το μυθικό υπόβαθρο των χαρακτήρων, και γενικές πληροφορίες σχετικά με τη δομή και τη μορφή του αρχαίου ελληνικού δράματος) -στην αγγλική γλώσσα.

Θα προσφέρουμε επίσης videos και υλικό που εστιάζουν στη σύγχρονη πρόσληψη της τραγωδίας σε σχέση με ευαίσθητα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+. Θα συμπεριληφθούν συμβουλές και συστάσεις για τη δραματοποίηση ευαίσθητης θεματολογίας. Η αρχαία ελληνική τραγωδία μπορεί να θεωρείται «βαριά» μερικές φορές, και θέλουμε να δώσουμε σε όλες και όλους τους συμμετέχοντες/ουσες σε αυτόν το διαγωνισμό «εργαλεία» για να συναντηθούν με το κείμενο και να εργαστούν με αυτό (και ο ένας τον άλλον) με επίγνωση και συμπόνια.

Παραίνεση

Όπως ήδη αναφέρθηκε, σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε τη δημιουργικότητα κι εφευρετικότητα των νέων σε αυτό τον διαγωνισμό -με άλλα λόγια˙ μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσετε μια σκηνή με τον τρόπο που νομίζετε ότι πρέπει να γίνει!-. Σκοπός είναι να ενθαρρύνουμε την ευρηματικότητα, κι αυτό αφορά στα πάντα, από τα κοστούμια που θα επιλέξετε μέχρι το ύφος της παράστασης, ο,τιδήποτε μπορείτε να σκεφτείτε! Θέλετε να ντύσετε τους ηθοποιούς με κισσό; Κάντε το! Ή με τζιν και δερμάτινο μπουφάν; Κι αυτό είναι υπέροχο! Μας ενδιαφέρει ο δικός σας τρόπος πρόσληψης της αρχαίας τραγωδίας, ο δικός σας τρόπος που θα φωτίσει και θα ζωντανέψει το κείμενο του Ευριπίδη.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ