ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η κυβέρνηση βλέπει επάρκεια στα οπωροκηπευτικά, αλλά δεν βλέπει την αύξηση του κόστους παραγωγής

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:14:00 π.μ. | |
Μητσοτάκης
Την κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, επισκέφτηκε, το πρωί της Τρίτης (22/3), ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με παραγωγούς και χονδρεμπόρους για τις προκλήσεις που έχουν προκαλέσει στην αγορά η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (δεδομένου ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τροφίμων και ζωοτροφών) και τα κύματα κακοκαιρίας που έπληξαν πολλές καλλιέργειες, καθώς και για το ζήτημα των ανατιμήσεων στην αγορά και των επιπτώσεών τους στους καταναλωτές. Ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ελληνική παραγωγή και τη συνεισφορά της στην αγορά, με τους εμπόρους να του απαντούν ότι σχεδόν το 70% των αγαθών τους είναι εγχώριας παραγωγής, ενώ σημείωσαν πως πολλά ελληνικά προϊόντα είναι αναγνωρίσιμα στο εξωτερικό χάρη στην ποιότητά τους.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι έμποροι και παραγωγοί διαβεβαίωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας στα οπωροκηπευτικά. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίσει την επάρκεια», ανέφερε στον Πρωθυπουργό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από την πλευρά του ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Η χώρα μας έχει επάρκεια, αφού κάνει και εξαγωγές οπωροκηπευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, η χώρα μας παράγει 7,5 - 8 εκατ. τόνους οπωροκηπευτικών ετησίως, από τους οποίους οι 1,65 εκατ. τόνοι πηγαίνουν προς εξαγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη αύξηση του κόστους φέρνει τον κίνδυνο να μη προχωρούν στην συγκομιδή φρούτων και λαχανικών οι παραγωγοί γιατί δεν θα έχουν εισόδημα και η καλλιέργεια θα είναι ασύμφορη.

Η πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας, Άννα Λαμπάδα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το μεγάλο πρόβλημα σήμερα που αντιμετωπίζουμε είναι το κόστος παραγωγής. Ήδη τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα στην αγορά λόγω μείωσης των τουριστών. Με την αύξηση του κόστους ενέργειας και εισροών όμως αναμένεται να έχουμε μια καταστροφική συγκομιδή.

Την φετινή χρονιά ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών δεν θα κάνει κλάδεμα ούτε λίπανση. Απλά θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τα δέντρα μας. Τα πορτοκάλια Μέρλιν πουλήθηκαν με μέση τιμή 18 - 22 λεπτά το κιλό όσα πήγαν για εξαγωγή. Με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας θα πρέπει να έχουν τιμή το ελάχιστο στα 25 λεπτά για εξαγωγή και άνω των 30 λεπτών για την εσωτερική αγορά.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι οι ζημιές από τον παγετό που είχαμε πρόσφατα. Όλες οι πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων βερίκοκων αλλά και τα Μπεμπέκου θα έχουν μείωση της παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ με τον Κανονισμό Ασφάλισης που έχει δεν αποζημιώνει. Οι λίγες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν τις τιμές αλλά σε καμιά περίπτωση δεν αφήσουν εισόδημα στους παραγωγούς».
 
Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ