ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μια νέα μορφή πολιτιστικού τουρισμού αποκτά ‘’σάρκα και οστά’’: Περιήγηση σε βιομηχανικά κτήρια και μνημεία της Αργοναυπλίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:06:00 π.μ. | | |
Σιδηροδρομικός σταθμός Μύλων
ην Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, εκπρόσωποι του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), είχαν την χαρά να συμμετάσχουν σε μια πραγματικά ξεχωριστή τουριστική περιήγηση στην βιομηχανική κληρονομιά της Αργοναυπλίας. 

Πρόκειται για μια συλλογική διεπιστημονική προσπάθεια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας ΒΙ.Δ.Α. (Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής, https://vidarchives.gr/) και η υλοποίηση ενός μακρόπνοου οράματος του Προέδρου της ΒΙ.Δ.Α. κ. Ηρακλή Φασουράκη και της ομάδας του, που ως στόχο έχει να καταγράψει, να διασώσει (σε φυσική ή ψηφιακή μορφή), να προβάλει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό και την πολιτεία και εν τέλει να συμβάλει στη διατήρηση της ελληνικής βιομηχανικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου τουριστικού προϊόντος σε ένα μεγάλο εύρος τουριστικών προορισμών.

Σε μια «τουριστική-βιομηχανική» περιήγηση διάρκειας περίπου 3ων ωρών στην Αργολίδα και με τις απολαυστικές ιστορίες της εξαίρετης ξεναγού Ματίνας Χουντάλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη που έφεραν στην περιοχή φωτισμένα μυαλά, με τα εργοστάσια κονσερβοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, καπνεργοστάσια, αλλά και την σιδηροδρομική σύνδεση του Άργους - Ναυπλίου με κεντρικά λιμάνια.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Π., Επικ. Καθηγητής Παν/μίου Δυτικής Αττικής κ. Κων/νος Μαρινάκος, επισημαίνει «την αναγνωρισμένη συμβολή του βιομηχανικού παρελθόντος στην διαμόρφωση της οικονομικής, ιστορικής, κοινωνικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας των τόπων και το ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον που κινεί για πολλούς προορισμούς. Ο βιομηχανικός τουρισμός, ως υποκατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού, εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού οι οποίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις μέρες μας. 

Τα σημερινά βιομηχανικά κατάλοιπα αποτελούν μάρτυρες της ευημερίας και αδιάψευστα στοιχεία ιστορικής, οικονομικής, αρχιτεκτονικής αλλά και κοινωνικής μνήμης. Ωστόσο η εγκατάλειψη και η απαξίωση των βιομηχανικών κτηρίων που παρατηρείται με την επιδεινούμενη καθημερινή φθορά διαρρηγνύει τη συνέχεια στην ιστορία των πόλεων και τους στερεί το σημαντικό πλεονέκτημα διαφοροποίησης, που πολλές από αυτές ήδη διαθέτουν, για την ανάδειξή τους ως υπολογίσιμοι και ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί. Αποτελεί λοιπόν αναγκαιότητα η προστασία, συντήρηση, επανάχρηση και προβολή όλης αυτής της πολύτιμης βιομηχανικής κληρονομιάς με στόχο την ενίσχυση του βιομηχανικού τουρισμού».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ