Η Έλσα Παπαδημητρίου είχε αποστασιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια. Πολλά είναι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ακόμα θυμούνται τις δηλώσεις της το 2012 μετά τις εκλογές, όταν δήλωνε πως ψήφισε το κόμμα του Στέφανου Μάνου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προβληματική» την πολιτική του Αντώνη Σαμαρά.
Είχε χαρακτηριστεί από την στάση της να πιστεύει σε ένα κόμμα του Κέντρου, όπως θα καταλάβετε και από την πορεία της, διαβάζοντας παρακάτω.
Όταν διαγράφηκε από την Νέα Δημοκρατία
Ήταν Ιούλιος του 2011, όταν μόνη αυτή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε το «Ναι» στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (εποχή μνημονίων) που σήμανε αυτομάτως και την αποχώρησή της από το κόμμα.
«Η κα. Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από τις τάξεις της ΝΔ. Αυτοδιαγράφηκε. Η ΝΔ συνεχίζει την πορεία ελπίδας και ευθύνης που οφείλει στον ελληνικό λαό», δήλωνε τότε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Από εκεί και πέρα η Έλσα Παπαδημητρίου, η οποία διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή.
Όταν είχε κηδεμόνα της τον… Ανδρέα Παπανδρέου
Τον Οκτώβριο του 1961, νεαρή τότε φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Βerkeley, είχε ως… κηδεμόνα τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος υπέγραφε τις εξόδους της, παρακολουθούσε την πρόοδό της, αλλά και τα μαθήματα πιάνου και χορού που έκανε. Ηταν τότε που γνώρισε τον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου (ήταν εννέα ετών) και τον αδελφό του Νίκο, αλλά και τη μητέρα τους κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Από τότε έχει συχνή, σχεδόν καθημερινή, επικοινωνία με τη μητέρα του Πρωθυπουργού.
Όπως έλεγε μάλιστα σε βουλευτές στο καφενείο της Βουλής αμέσως μετά τη διαγραφή της, ήταν παρούσα 42 φορές σε γενέθλια της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΝΕΑ.
Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου ο πατέρας της
Παρά τις στενές σχέσεις που είχε με την οικογένεια του Παπανδρέου και παρ΄ ότι ο πατέρας της Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν βουλευτής της Ενωσης Κέντρου (εκ των αποστατών όμως), η ανεξάρτητη βουλευτής ουδέποτε φλέρταρε με το ΠαΣοΚ: «Αν ήθελα θα γινόμουν πολλές φορές υπουργός με το ΠαΣοΚ» ακούστηκε να λέει στο καφενείο της Βουλής σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Όπως όμως σημείωνε, «η ιδεολογία του ΠαΣοΚ ήταν αντίθετη με τη δική μου.Γεννήθηκα πολιτικά στη ΝΔ,έχω πολλές φορές δηλώσει ότι εγώ είμαι ΝΔ και όχι αυτοί που με κρίνουν». Αποκάλυπτε μάλιστα ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου τής έκανε μία φορά πρόταση για να γίνει βουλευτής: «Εχω πρόβλημα πολιτικής ποιότητας και ιδεολογίας» του απάντησε.
Προσωπική της φίλη η Ντόρα
Στενές σχέσεις είχε και με την οικογένεια του κ. Κ.Μητσοτάκη. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ήταν όπως προαναφέραμε προσωπική της φίλη: «Λέτε να μη γνώριζε η Ντόρα τι επρόκειτο να ψηφίσω;» ρωτούσε χαμογελώντας τους βουλευτές που ρωτούσαν τι της είπε η κυρία Μπακογιάννη για την απόφασή της. Όταν είπε στην ψηφοφορία «Ναι», βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας και κατευθύνθηκε αμέσως στο γραφείο του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, για να συναντήσει την κυρία Μπακογιάννη.
Εμεινε εκεί περίπου μισή ώρα και, όταν ρωτήθηκε η κυρία Μπακογιάννη τι είπαν, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είπε χαμογελώντας: «Της είπα ότι… κακώς έφυγε από τη ΝΔ!». Λίγα λεπτά νωρίτερα η κυρία Παπαδημητρίου άφηνε αιχμές για τη στάση της κυρίας Μπακογιάννη να ψηφίσει «παρούσα»: «Το “παρών” είναι πράξη Πόντιου Πιλάτου »είπε.
Η πληρωμένη απάντηση στην Διαμαντοπούλου
«Εύχομαι η κυβέρνηση να μη με απογοητεύσει» ήταν τα λόγια που είπε στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, που έσπευσε να τη συγχαρεί τότε για τη γενναία της, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση να πει το «Ναι» στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, εξηγώντας παράλληλα σε άλλους βουλευτές του ΠαΣοΚ που έσπευσαν να τη συγχαρούν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική, δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα και θα πολιτευθεί και στις επερχόμενες εκλογές. «Με ποιο κόμμα;» ρωτήθηκε.
«Με όποιο κόμμα συμφωνεί με τις απόψεις μου και την ιδεολογία μου». Όπως δήλωνε στο «Βήμα» η Έλσα Παπαδημητρίου, «πάντοτε πίστευα στον χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠαΣοΚ, δηλαδή στο Κέντρο» , και σημείωνε ότι είναι έτοιμη να συνεργασθεί με πολιτικό σχηματισμό που θα έχει προγραμματική συναινετική τάση ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.