ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Επερώτηση της Ευγενίας Δημητρακοπούλου για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων σε Γορτυνία και Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Ευγενία Δημητρακοπούλου
Τον Αύγουστο του 2021, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, στη περιοχή της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης, όπως δυστυχώς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και της χώρας μας .

Οι άνθρωποι της υπαίθρου, είδαν τη ζωή τους ν’ αλλάζει μέσα σε λίγες ώρες. Έχασαν το βιός τους, τα σπίτια, τα ζώα και τις καλλιέργειές τους, έχασαν τους κόπους μιας δύσκολης ζωής. Οι επιπτώσεις αυτής της καταστροφής βαριές: στο περιβάλλον, στην επιβίωση, στο εισόδημα, στη ποιότητα ζωής, στο δημογραφικό και τη συγκράτηση του μικρού πληθυσμού των περιοχών.

Πάνω στα καμένα, στην ένταση της επικοινωνιακής λαίλαπας των «υπευθύνων» που κατά τα’ άλλα δεν έχουν αρμοδιότητα τα λόγια περίσσεψαν. Για ακόμη μια φορά δεν είδαμε ούτε μια παραίτηση ευθιξίας, δεν είδαμε επιχειρησιακό απολογισμό και απόδοση ευθυνών. Όλες οι ευθύνες κρύφτηκαν πίσω από τη Κλιματική Αλλαγή. Εκτός από τα λόγια, περίσσεψαν και τα λεφτά και οι υποσχέσεις, εκείνο το διάστημα. Μας μίλησαν για αποζημιώσεις για όλους και για όλα, πως κανείς δεν θα μείνει πίσω, πως θα γίνουν όλα γρήγορα με «fast track» διαδικασίες, χωρίς καθυστερήσεις και περιττή γραφειοκρατία, πως τη καταστροφή θα την μετατρέψουν σε ευκαιρία.

Το πακέτο των αποζημιώσεων είχε τρεις άξονες:

1. Την ΑΡΩΓΗ

2. Τον ΕΛΓΑ και τις

3. Αποζημιώσεις από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου

Δεν ξέρω τι γίνεται με τις άλλες περιοχές, όμως στη Γορτυνία δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Κάποιες μικρής κλίμακας αποζημιώσεις, για λίγους δόθηκαν αρχικά, μετά πάγωσαν όλα. Έλεγχοι και αυτοψίες από τα αρμόδια κλιμάκια, κατά περίπτωση, δεν έχουν διενεργηθεί. Και ο κόσμος υποφέρει μόνος, αβοήθητος, αβέβαιος για το μέλλον του.

Την περίοδο αυτή ξεκινούν οι αγροτικές εργασίες της νέας καλλιεργητικής χρονιάς. Υπάρχουν εντελώς καμένα δέντρα για παράδειγμα που πρέπει να εκριζωθούν ώστε να γίνει φύτευση νέων και κάποια που πρέπει να κλαδευτούν και να ποτιστούν ώστε να δουν αν θα πετάξουν. Παράλληλα υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στον τεχνικό εξοπλισμό, όπως τα συστήματα άρδευσης. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία των ελέγχων, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Αν προχωρήσουν μόνοι τους, πριν από τα κλιμάκια που θα αξιολογήσουν τις ζημιές κινδυνεύουν να χάσουν τις αποζημιώσεις, αν δεν το κάνουν χάνουν τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Η φράση που περιγράφει την κατάσταση: «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Ερωτάστε:

1. Πόσες αιτήσεις έγιναν και ποιο το ύψος των αποζημιώσεων που αιτήθηκαν για τη περιοχή της Αρκαδίας (Γορτυνία Μεγαλόπολη);

2. Για πόσες αιτήσεις μέχρι σήμερα:

- Έχει προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς, κατόπιν της διενέργειας επιτόπιας αυτοψίας από τις αρμόδιες επιτροπές;

- Πόσες έλαβαν την αποζημίωση;

- Πόσες εκκρεμούν;

- Υπάρχει προτεραιοποίηση των αιτημάτων; Με τι κριτήρια;

3. Υπήρξε χρονοδιάγραμμα για την εκτίμηση και καταγραφή των εκτιμώμενων ζημιών; Σε τι στάδιο βρίσκεται τελικά οι διαδικασία; (Βάση της νομοθεσίας 74617ΕΞ 2021/23.06.2021 όπως τροποποιήθηκε 110065ΕΞ2021/10.9.2021, οι αυτοψίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός εξαμήνου)

4. Ποιοι αποτελούν τις επιτροπές και γιατί δεν έχουν προβεί στους απαραίτητους ελέγχους μέχρι σήμερα; (Βάση της νομοθεσίας μετά από κάθε θεομηνία ή καταστροφή, με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του περιφερειακού συντονιστή κρατικής αρωγής συστήνονται και συγκροτούνται, αμελλητί, επιτροπές κρατικής αρωγής ανά περιφερειακή ενότητα. Ως μέλη των επιτροπών κρατικής αρωγής ορίζονται μέλη του εθνικού μητρώου στελεχών επιτροπών κρατικής αρωγής του άρθρου 17 του ν.4797/2021.)

5. Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 12 του ν.4979/2021 περί επιχορήγησης περί επιχορήγησης φυσικών προσώπων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά κατέχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις;

Μιας και οι εν λόγω δικαιούχοι αποστέλλονται σε ξεχωριστή συγκεντρωτική κατάσταση από αυτή των επιχειρήσεων, υπογεγραμμένη από την αρμόδια Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, πόσοι είναι αυτοί; Και πόσοι έχουν λάβει αποζημίωση;

6. Πότε επιτέλους θα αποζημιωθεί ο πληττόμενος πληθυσμός;

7. Το ΠΕΣΥΠ έχει δεσμευτεί από τον Αύγουστο ‘21, μετά από πρότασή μας, για Ολοκληρωμένα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης, ερωτάστε και πάλι….πότε θα γίνουν;

Για την παράταξη

«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ»

Η Περιφερειακή Σύμβουλος
Ευγενία Γ. Δημητρακοπούλου
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός &
Τεχνολογίας Υπολογιστών, Msc
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ