ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Μετά-covid εποχές: Τεχνικές γονιδιακής επεξεργασίας- Ευκαιρίες αλλά και επικίνδυνα σενάρια!

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:24:00 μ.μ. | | |
Μετά-covid εποχές
Του Ευάγγελου Ρέντα
Ψυχολόγου

Ζούμε την εποχή του Covid-19 και λείαν συντόμως την μετα-Covid περίοδο. Συνημμένη με την ανάπτυξη της γενετικής μηχανικής, της άμεσης δηλαδή χειραγώγησης του γονιδιώματος ενός οργανισμού με τη χρήση της βιοτεχνολογίας.

Σύγχρονα πειραματικά εργαστήρια ΠΛΕΟΝ, έχουν καταστήσει πολύ εύκολα δυνατή την τροποποίηση του DNA (αντικατάσταση, κατάργηση, προσθήκη αλληλουχιών...), ακόμη και σε ανθρώπους, με χαμηλό κόστος.
 
Πολλοί μάλιστα επιστήμονες χαρακτηρίζουν τις τεχνικές αυτές ως «ανακάλυψη του αιώνα» και έχουν προχωρήσει στο εργαστήριο με την τεχνική της κοπτοραπτικής γονιδιωμάτων CRISPR-Cas9 (Cluster Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats –Αssociated Protein 9/Cas9), όρο που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ως Συστοιχία Μικρών και Επαναλαμβανόμενων Αλληλουχιών του DNA σε Συνδυασμό με την Πρωτεΐνη 9/Cas9, με την διενέργεια πειραμάτων σε γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα.

Η παραπάνω τεχνολογική μέθοδος (CRISPR–Cas9) είναι ικανή να κόψει και να «επασυγκολλήσει» το DNA μας τόσο εύκολα, όπως ακριβώς κόβουμε και μεταφέρουμε μια φράση από ένα σημείο ενός κειμένου σε ένα άλλο (copy-paste) όταν γράφουμε με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.
Μ’ άλλα λόγια, η CRISPR–Cas 9 είναι μια καινοφανής τεχνική ακριβούς κατάτμησης και τροποποίησης του DNA, είτε αυτό ανήκει σε άνθρωπο, είτε σε ζώο, είτε σε βακτήριο, η οποία ανακαλύφθηκε όταν ερευνητές μελετούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων βακτηρίων.
M ’αυτήν την τρομερή ανακάλυψη, όλα ή σχεδόν όλα είναι δυνατά στη σύγχρονη γενετική μηχανική. Πρόοδος και ευθύνη θα πρέπει να συνταξιδεύουν.

Επιστήμονες και Πολιτικοί σε μια αόρατη εξουσία συν-κατασκευάζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Θα ήθελα πολύ να ελπίζω ακόμη.

Η ανθρωπιά, η νομική και η ηθική διάσταση της γενετικής ταυτότητας δεν πρέπει να εκλείψει.
Η επιστημονική κοινότητα ελπίζει σε μια ουσιαστική εξάλειψη γενετικών ασθενειών. Για πρώτη φορά μοιάζει εφικτή η παρεμβολή στο γενετικό υλικό και η, κατά βούληση, τροποποίησή του, κάτι που στην δική μου οπτική, προσφέρει περισσότερους ηθικούς προβληματισμούς σε ένα πλέον καπιταλιστικό μεταμοντέρνο τρόπο ζωής και σε μια κατά παραγγελία DNA αλληλουχία, με «μοριακά ψαλίδια» εν εξελίξει.

Στη διάσκεψη κορυφής για τη γονιδιακή επεξεργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2015 στην Ουάσιγκτον, συγκεντρώθηκαν εμπειρογνώμονες από όλον τον κόσμο για να συζητήσουν επιστημονικά και ηθικά ζητήματα, αλλά και θέματα διακυβέρνησης, που σχετίζονται με την έρευνα για τη γονιδιακή επεξεργασία.
 
Έκτοτε, η Σουηδία και η Αγγλία έχουν επιτρέψει τη διενέργεια πειραμάτων σε γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα έμβρυα. Στο Πανεπιστήμιο που φοιτούσα στο Newcastle, είχα ακούσει, χωρίς να μπορώ να το επιβεβαιώσω, ότι ξεκινούσαν πειράματα γενετικής μηχανικής.

Με την βεβαιότητα ότι ακόμη δεν έχει θεσπιστεί παγκόσμιο, αυστηρό νομοθετικό περιοριστικό πλαίσιο, όσο είμαι ενήμερος, για τις σχετικά νέες αυτές τεχνολογίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστήμη, ας ανοιχτεί πλέον ένας σοβαρός Παγκόσμιος Επιστημονικός διάλογος για τους ηθικούς κανόνες που διέπουν τέτοιου είδους πρακτικές.

Τρόμαξα όταν διάβασα ότι τον Απρίλιο του 2021, ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk στην Καλιφόρνια έκαναν ένεση 25 ανάμεικτων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (κύτταρα IPS) από ανθρώπους σε έμβρυα πιθήκου του είδους μακάκος, σε ένα φρικτό χιμαιρικό πείραμα τύπου Φρανκεστάιν με αποτέλεσμα τη δημιουργία εμβρύων πιθηκανθρώπων.
 
Να μη λησμονούμε ότι κάθε σπουδαία ανακάλυψη, συνοδεύεται και από μεγάλη ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ