V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ομιλία Πιερρακάκη στο Ναύπλιο για τα "200 Χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους από τον Ι.Καποδίστρια"

Ομιλία Πιερρακάκη στο Ναύπλιο
Εκδήλωση με ομιλία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυριάκου Πιερρακάκη με θέμα: «200 Χρόνια μετά την ίδρυση του κράτους από τον Ι.Καποδίστρια - Η επανεκκίνηση του κράτους στη ψηφιακή εποχή» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022 στις 18:30 στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος και αρκετός κόσμος.
Νωρίτερα ο κύριος Πιερρακάκης συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αργολίδας Γ. Ανδριανό επισκέφθηκε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Είναι απόφοιτος του MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.
Κατά το παρελθόν εργάστηκε ως διευθυντής ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης “διαΝΕΟσις”. Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων με έμφαση σε μελέτες που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Έχει εργαστεί επίσης σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την τεχνολογική πολιτική και έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας.
Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την κεντροαριστερά. Το 2012, στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, κατακτώντας την έκτη θέση με 42.814 ψήφους. 

Κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπήρξε μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ως επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον έφερε κοντά στη ΝΔ και αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές ανέλαβε τη δημιουργία ενός σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Από την πρώτη στιγμή της σύστασης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγγειλε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Το πρόγραμμα αυτό βασίστηκε σε τέσσερις πυλώνες:
-ψηφιοποίηση υπηρεσιών
-απλοποίηση διαδικασιών -διαλειτουργικότητα 
-κυβερνοασφάλεια
-ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών υποδομών και ανάπτυξη νέων δικτύων με επίκεντρο το 5G
Ψηφιοποίηση υπηρεσιών

Την 21 Μαρτίου 2020 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έθεσε σε λειτουργία το gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Ελληνικού Δημοσίου. Στο site αυτό συγκεντρώθηκαν, στα πρότυπα του gov.uk, οι 501 υπηρεσίες που παρείχε μέχρι τότε το Ελληνικό Δημόσιο, ώστε οι πολίτες να εντοπίζουν γρήγορα και εύκολα την υπηρεσία που αναζητούν.

Έκτοτε προστέθηκαν στο gov.gr σημαντικές υπηρεσίες, φτάνοντας συνολικά τις 614. Οι κυριότερες από αυτές είναι η βεβαίωση γνησίου υπογραφής, η άυλη συνταγογράφηση και τα άυλα παραπεμπτικά, τα πιστοποιητικά δημοτολογίου και οι ληξιαρχικές πράξεις, το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών, οι προσωρινές άδειες οδήγησης, η εγγραφή σε νηπιαγωγεία, η ψηφιακή ακαδημία πολιτών και η επικοινωνία με φορείς του Δημοσίου μέσω τηλεδιάσκεψης (αρχικά για τα ΚΕΠ και την ΑΑΔΕ). Μέσω του gov.gr δόθηκε επίσης η δυνατότητα σε χιλιάδες γονείς να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να καλύψει ο ΕΟΠΥΥ τα έξοδα για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες και ψυχοθεραπείες των παιδιών τους.
Στον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου λειτουργίας του gov.gr, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία χρήσης των κυριότερων υπηρεσιών:
6.105.671 συνολικές επισκέψεις
1.139.833 βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής σε εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις
431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά
556.235 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση
3.788.421 άυλες συνταγές
255.264 άυλα παραπεμπτικά
83.967 εγγραφές σε νηπιαγωγεία
85.030 προσωρινές άδειες οδήγησης
380.000 επισκέψεις στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών

Μάλιστα, λίγες μέρες μετά, ο συνολικός αριθμός εγγράφων που εκδόθηκαν ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια.
Απλοποίηση διαδικασιών - Διαλειτουργικότητα

Με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε ένα ευρύ πρόγραμμα απλοποίησης διαδικασιών με επίκεντρο τα γεγονότα ζωής. Παράλληλα, εφάρμοσε εκτεταμένες διαλειτουργικότητες μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου. Βασική αρχή αυτής της πολιτικής είναι το «μόνον άπαξ (once only)». Σύμφωνα με την αρχή αυτή, ο πολίτης δεν πρέπει να υποχρεούται να προσκομίζει δεύτερη φορά το ίδιο δικαιολογητικό σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, αλλά αντίθετα πρέπει οι υπηρεσίες να επικοινωνούν μεταξύ τους για να αντλούν την αναγκαία πληροφορία.

Η πρώτη εκτεταμένη απλοποίηση που υλοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η διαδικασία της δήλωσης γέννησης, όπου οι γονείς έπρεπε να δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού τους σε διαφορετικές υπηρεσίες (μαιευτήριο, ληξιαρχείο, ΔΟΥ για απόδοση ΑΦΜ, ΕΦΚΑ για έκδοση ΑΜΚΑ, ΟΠΕΚΑ για απόδοση επιδομάτων) που πολλές φορές δεν βρίσκονταν καν στην ίδια περιφερειακή ενότητα. Από τον Φεβρουάριο του 2020, η διαδικασία αυτή ενοποιήθηκε σε μία υπηρεσία, εντός του μαιευτηρίου, χωρίς άλλο δικαιολογητικό πέρα από την ταυτότητα των γονέων, ενώ όλα τα υπόλοιπα μητρώα ενημερώνονταν αυτόματα.
Κυβερνοασφάλεια

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δίνει μεγάλη έμφαση σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας. Τον Οκτώβριο του 2019 με υπουργική απόφαση όρισε τις κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες της χώρας και ο καθόρισε συγκεκριμένα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων για τους Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών (ΦΕΒΥ). Τον Σεπτέμβριο του 2019 αναβάθμισε τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) στην Ελλάδα. Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέλαβε την αναβάθμιση, την οργάνωση και τη στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Τέλος, τον Μάρτιο του 2020 υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε σχετικά ζητήματα
Τηλεπικοινωνιακές υποδομές – νέα δίκτυα

Με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θέσπισε ένα γρήγορο και ξεκάθαρο πλαίσιο αδειοδότησης των επίγειων κεραιοσυστημάτων, που αποτελούσε ζήτημα κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία των δικτύων κινητών επικοινωνιών, ειδικά εν όψει της εισόδου στην εποχή του 5G.

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης) έχει προετοιμάσει για το τέλος του 2020 την δημοπρασία του φάσματος 5G, μια δημοπρασία που για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα την δημοπράτηση τεσσάρων περιοχών του φάσματος. Στην Ελλάδα πιστώνεται η ταχεία υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος, το οποίο (σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες) δεν επηρεάστηκε από την πανδημία. Έτσι, στο πρώτο εξάμηνο του 2021αναμένεται να αναπτυχθούν τα πρώτα εμπορικά δίκτυα 5G στην χώρα.

Το πρώτο εξάμηνο της θητείας του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε μεγάλο βάρος στην ολοκλήρωση της υπηρεσίας 112 εντός χρονοδιαγράμματος. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε παρέμβαση στους μεγάλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων ώστε να δρομολογηθεί η συμβατότητα των συσκευών. Λίγες μέρες πριν από το τέλος του έτους και της σχετικής προθεσμίας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέδωσε πλήρως λειτουργικό το 112 στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία του.
Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας

Το 13033, η υπηρεσία SMS για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις των πολιτών κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε διάστημα λίγων ωρών από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η υπηρεσία απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, με τον ΟΟΣΑ και την αρμόδια εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager να χαρακτηρίζουν την υπηρεσία ως βέλτιστη πρακτική. Κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων απεστάλησαν περίπου 110 εκατομμύρια μηνύματα από τους πολίτες.

Παράλληλα, με την πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάλεσε τις επιχειρήσεις να εξετάσουν ποιες από τις υπηρεσίες ή/και προϊόντα που παρέχουν συνδρομητικά μπορούν να διατεθούν δωρεάν για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα. Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν συνολικά 210 επιχειρήσεις.

Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργήθηκε την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με περισσότερους από 12.000 πολίτες να δηλώνουν συμμετοχή.

Δείτε παρακάτω την ομιλία του κ. Πιερρακάκη παρακάτω:
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ