ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Ο Μητροπολίτης Αργολίδας υποδέχθηκε στη Νέα Κίο το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:32:00 μ.μ. | | | |
Μητροπολίτης Αργολίδας
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ι.Ν. «Θεομάνας-Οδηγητρίας» Νέας Κίου και η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, έφεραν προς προσκύνηση στη Νέα Κίο την Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπηκόου από την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, η οποία έχει μεταφερθεί από την Σμύρνη και φυλάσσεται στον Ιερό Ναό του Αγ. Ευσταθίου Νέας Ιωνίας. 
Το Ιερό Εικόνισμα της Παναγίας υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος, και παρευβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ. Σχοινοχωρίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Μυκηνών Κ. Μπέγκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π. Σκούφης, ο Αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών Γ. Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της "Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή" Γ. Μανινής κα.
Την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μετέφεραν στην Νέα Κίο ο εφημέριος του Ιερού ναού Αγίου Ευσταθίου π. Ιωάννης Μπαντουβάς μαζί με τους επιτρόπους.
Η Εικόνα θα παραμείνει στη Νέα Κίο μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου 2022. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχαν οι εφημέριοι της Θεομάνας πρωτοπρεσβύτερος π. Δημοσθένης Γάτσιος και π. Ηλίας Γάτσιος.
Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Εικόνας

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού, αποτελεί πολύτιμο θησαυρό πίστεως και ιερά παρακαταθήκη της αγιοτόκου Μικράς Ασίας. 
Το Ιερό Εικόνισμα μεταφέρθηκε μετά την καταστροφή του 1922 από κάποιον ιερέα και δόθηκε αρχικώς σε ευσεβή οικογένεια που είχε και εκείνη μετεγκατασταθεί στη νέα πατρίδα, στη Νέα Ιωνία Αττικής, και εκείνη, με τη σειρά της, προσέφερε την Εικόνα στον προσφυγικό Ναό του Αγίου Ευσταθίου Περισσού. 

Το Ιερό Εικόνισμα έχει στο κέντρο απεικόνιση της Παναγίας ως γαλακτοτροφούσης με επιγραφή «Η Γοργοεπήκοος», και πέριξ της κεντρικής απεικονίσεως αναπτύσσονται δώδεκα Θεομητορικές παραστάσεις από τη ζωή της Παναγίας. Το μεγαλύτερο μέρος της Εικόνος καλύπτεται από ασημένιο πάμφυλλο. 

Η Παναγία η Γοργοεπήκοος αποτελεί την πνευματική μητέρα για τους Μικρασιάτες χριστιανούς που προσφεύγουν με πίστη στη χάρη Της καί βιώνουν καθημερινώς την παρουσία Της στη ζωή τους με τα σημεία που επιτελεί.

Ιερός Ναός Αγίου Ευσταθίου

Ο πρώτος ξύλινος Ναός θεμελιώθηκε την 2α Μαΐου 1934. Ο νυν Ιερός Ναός ανεγέρθη κατά τα έτη 1941 έως 1956. Ανακαινίστηκε την 8ην Ιουλίου 1956 υπό του Επισκόπου Πατάρων Μελετίου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, ο οποίος ευρίσκεται εις Νεάπολη Περισσού, του Δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, είναι ο μοναδικός ναός, προς τιμήν του Αγίου, εις το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Το Υπουργείο Προνοίας και αποκαταστάσεως προσφύγων, το έτος 1925, παρεχώρησε εις την Ν. Ιωνία Αττικής και πλησίον του άλσους Βεΐκου, παραπλεύρως του συνοικισμού Σαφραμπόλεως, οικοπεδική έκταση , για δημιουργία νέου συνοικισμού, προς εγκατάσταση των εκ Νεαπόλεως (Νέβ-Σεχίρ) Ικονίου Μικράς Ασίας προερχομένων προσφύγων, υπό το όνομα Νέα Νεάπολης.
Την 17ην Ιουνίου του έτους 1934, συνήλθε επιτροπή προς λήψη αποφάσεως δια την ανέγερση προσωρινού ξύλινου Ναού, κατόπιν της υπ’ αριθμόν 31211/5.6.1934 αδείας του Υπουργείου Παιδείας.
Ο ξύλινος Ναός, μήκους 16 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων ανεγέρθη εις την Πλατεία, την ονομαζόμενη του Σχολείου. Ο Ναός ούτος την 15ην Ιουλίου του ιδίου έτους 1934, ημέρα Κυριακή, είναι ήδη έτοιμος δια την πρώτη Θεία Λειτουργία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Αναστασιάδου.
Κατά το έτος αυτό, περί τα μέσα του μηνός Αυγούστου, απεφασίσθη η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Ιερομάρτυρα Γεωργίου του Νεαπολίτου (Νέβ-Σεχίρ) Μικράς Ασίας, της τίμιας κάρας του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης, τεμαχίων εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και Στρατηλάτου καθώς και των ιερών σκευών και ιερών εικόνων, τα οποία παρελήφθησαν από τας αποθήκες των ανταλλαξίμων το έτος 1924. Οι πολύτιμοι αυτοί πνευματικοί θησαυροί του γένους μας, παρέμεναν προς φύλαξη, επί 10 έτη, έως το 1934 εις το κατάστημα – παντοπωλείο του κυρίου Ιπποκράτους Μητσογιαννάκη εις Πειραιά.
Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου του έτους 1934, έλαβε χώρα η επίσημος μετακομιδή των ιερών λειψάνων, των ιερών εικόνων και των ιερών σκευών, από τον Πειραιά εις τον οικείο τους τόπο, την συνοικία της Νέας Νεαπόλεως. Ούτως, μετά την Θεία Λειτουργία , με χαρακτήρα πανηγυρικό και με την συμμετοχή του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων Μελετίου, των ιερέων των γειτονικών ενοριών, των ιεροψαλτών και του θεοφιλούς λαού, πραγματοποιήθηκε η μετακομιδή των ιερών λειψάνων εις τον νέον ξύλινο Ναό και τοποθετήθηκαν εις την αριστερή πλευρά του Ναού εις ειδικό χώρο.
Κατά το έτος 1948 απεφασίσθη, όπως κτιστή νέος λιθόκτιστος Ναός, 100 μέτρα περίπου μακρύτερα από τον προσωρινό ξύλινο Ναό , στη θέση όπου είναι σήμερα κτισμένος ο Ιερός περικαλλής Ναός του Αγίου Ευσταθίου. Οι εργασίες ανεγέρσεως του νέου Ιερού Ναού άρχισαν την 27ην Φεβρουαρίου του 1952.
Κατόπιν πολλών κόπων και δαπανών και πάντοτε με την ενεργό συμπαράσταση του Συλλόγου κυριών υπό το όνομα «Νεάπολης Καππαδοκίας», ο νεόδμητος Ναός άρχισε να λειτουργεί την 11η Δεκεμβρίου του έτους 1955, ημέρα Κυριακή, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή, προεξάρχοντος του Αρχιερέως, του κλήρου της περιοχής, βασταζόντων τα ιερά Λείψανα, του δε λαού φέροντος τας ιεράς εικόνας και τα άλλα σκεύη και έπιπλα του Ναού και τέλεσαν κατά την εκκλησιαστική τάξη τα θυρανοίξια.
Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού έγιναν  την 8η Ιουλίου του έτους 1956 παρά του Μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου.
Το πρόγραμμα της παραμονής της Ιερής Εικόνας

Παρασκευή 8/4/2022

7π.μ. Προηγ. Θ.Λειτουργία Ι.Ν. Θεομάνας

11 π.μ. Παράκληση Παναγίας Ι.Ν. Θεομάνας

5.30 μ.μ. Ακάθιστος Ὕμνος Ι.Ν. Θεομάνας

7.30 μ.μ. Ακάθιστος Ὕμνος Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης

Σάββατο τοῦ Ἀκαθίστου 9/4/2022

7 π.μ. Θεία Λειτουργία Ι.Ν. Θεομάνας

11 π.μ. Ἱερό Ευχέλαιο Ι.Ν. Θεομάνας

6 μ.μ. Εσπερινός Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης
Το Σάββατο 9 Απριλίου στις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, με Θέμα «Μικρά - Μεγάλη Ασία, πατρίδα αλησμόνητη».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία ιστορικού περιεχομένου, Θεατρικό αναλόγιο, με μαρτυρίες προσφύγων και μουσικό πρόγραμμα, από μουσικό σύνολο, με μικρασιάτικα τραγούδια και σύγχρονα, που έχουν γραφεί με αφορμή τη Μικρασιατική Καταστροφή. Υπεύθυνη εκδήλωσης: κ. Πολυξένη Βελένη, Γεν Δ/ντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κυριακή 10/4/2022
7 π.μ. Θεία Λειτουργία Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης 11.30 π.μ. Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ