V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Σελίδες

Τετάρτη 20 Απριλίου 2022

Αντιπολεμική εκδήλωση του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο

Αντιπολεμική εκδήλωση
Την Πέμπτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο κτήριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, η αντιπολεμική εκδήλωση με τίτλο «ποίηση ΕΝΑΝΤΙΑ στον πόλεμο».
Η διοργάνωση της εκδήλωσης γεννήθηκε από πρωτοβουλία του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα του μαθήματος “Ευρωπαϊκής λογοτεχνίας” της καθηγήτριας και προέδρου του Τμήματος, κ.Αγγελικής Σπυροπούλου σε συνεργασία με τους καθηγητές/τριες αρχαίου δράματος στο Τμήμα, Ιωάννας Παπαδοπούλου και Στέλιου Χρονόπουλου.
Πρόθεση της πρωτοβουλίας ήταν να στείλει ένα σαφές αντιπολεμικό μήνυμα και να εκφράσει συμπαράσταση στον Ουκρανικό και όλους στους πληττόμενους από πόλεμο λαούς στον κόσμο, τιμώντας συγχρόνως την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), την παγκόσμια ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και την παγκόσμια ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου).
Στην πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα, ενθουσιασμό και δημιουργικότητα το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας και το 1ου Γυμνάσιο Ναυπλίου καθώς και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού - Περιβάλλοντος - Αθλητισμού - Τουρισμού (ΔΟΠΠΑΤ) του Δήμου Ναυπλιέων και ο Δήμος Ναυπλιέων, ως συνδιοργανωτές.
Την εκδήλωση άνοιξε, σε ένα κατάμεστο – όσο επέτρεπαν τα υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό – Βουλευτικό, με ομιλία του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ. Δημήτρης Κωστούρος, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα την αδιαπραγμάτευτη αξία της ανθρώπινης Ζωής ενάντια σε κάθε πολεμική ενέργεια και την ανάγκη δημιουργίας ειρηνικών κοινωνιών.

Κατά την έναρξη του καλλιτεχνικού προγράμματος της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών κ. Αγγελική Σπυροπούλου εξέφρασε την έντονη συγκίνησή της για την μεγάλη απήχηση αυτής της αντιπολεμικής ποιητικής πρωτοβουλίας του Τμήματος και για τη υπέροχη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, τονίζοντας τη διάθεση ανοίγματος του πανεπιστημίου στις νεότερες γενιές όσο ευρύτερα και στην κοινωνία. Υπογράμμισε, επίσης, την ευθύνη και τον ρόλο της εκπαίδευσης και της τέχνης για την καλλιέργεια των αξιών της δικαιοσύνης και της ειρήνης παγκοσμίως. “Η τέχνη ενώνει” τους ανθρώπους, είπε, και ξεκίνησε την εκδήλωση απαγγέλλοντας το ποίημα του Τίτου Πατρίκιου “ Οφειλή”.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν μουσικές, ποιητικές και εικαστικές συνθέσεις ενάντια στον πόλεμο υπό την καθοδήγηση των καθηγητών κ.κ. Καλλιόπης Καλποδήμου, Βαγγέλη Κοτζάμπαση, Μάγδας Μάρα, Μπάμπη Κλαλιώτη και των διευθυντριών/ή Γιώργου Γιαννακούλη, Μαρίας Νομικού και Ελισάβετ Χατζηνικολάου, από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας και του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου:

Κυριακή Γεωργακοπούλου, Δημήτρης Γεωργαντάς, Κωνσταντίνος Γεωργαντάς, Σταμάτης Γεωργαντάς, Βαγγέλης Καραμάνος, Περσεφόνη/Κωνσταντίνα Καρασταμάτη, Ευτυχία Καρίβαλη, Βάιος Καπενεκάκης, Χριστόφορος Καχριμάνης, Γιάννης Κατσαρός, Πάττυ Κοκκινοπούλου, Αποστόλης Κουκουμτζής, Αλκμήνη Λαζαρίδη, Ευαγγελία Λέκκα, Γιώργος Μαρίνης, Εύη Σιδέρη, Θεοδόσης Σπανός.
Η εκδήλωση έκλεισε με την performance της ομάδας ΤΑΝΚ-drum του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, την οποία απαρτίζουν οι φοιτήτριες και φοιτητές: Αναστασία Γεωργιάδου, Σιλια Κακολυρη-Βαη, Έλλη Κατωδρύτου, Γιάννης Κουτρέσης, Tίνα Μέμου, Χάρης Μπούσουλας, Λίνα Πανταζή, Μαρία Ρεντιφίδου και ο φοιτητής με Erasmus από την Ισπανία, Jon Ander Ribote. Η παράσταση αποτελούσε σπονδυλωτή δραματοποίηση, βασισμένης σε ποιήματα, τραγούδια και κείμενα των Μπρεχτ, Παζολίνι, Γκίνζμπεργκ, Μπένγιαμιν, Μαγιακόσφκυ, Σαχτούρη, και μετέφερε το πένθιμο και τραγικό κλίμα του πολέμου. Στο τέλος, το κοινό χειροκροτούσε όρθιο, με δάκρυα στα μάτια.

Η μεγάλη επίδραση της εκδήλωσης, πέρα από την συνάντηση μαθητών/τριών και φοιτητών/τριών και την καλλιτεχνική τους συμβολή στο επείγον οικουμενικό αίτημα για ΕΙΡΗΝΗ, αποδεικνύεται και στην έμπρακτη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών για συλλογή υγειονομικού υλικού για τους «Γιατρούς του Κόσμου». Συλλέχθηκαν και αποστάλθηκαν οι προσφορές τους και υποστηρίχθηκαν οι δράσεις φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων μέσα από την ΜΚΟ “Η κιβωτός του Κόσμου” με αποστολή SMS κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Ο συντονισμός της φωνής των νέων εντάντια στον πόλεμο και η κοινωνική τους συνείδηση μάς γέμισε ελπίδα.

Φωτογραφίες Γιώργος Κόνδης
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ