ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:04:00 π.μ. | | |
Μητροπολίτης Αργολίδας
Με κάθε λαμπρότητα εορτάζει ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου.
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία της Αγάπης και ο εορταστικός εσπερινός.
Στον εορτάζοντα ναό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ,ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Δ.Σχοινοχωρίτης ,ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος και ο ενταταλμένος σύμβουλος αθλητισμού της Π.Αργολίδας Ιωάννης Μαντζούνης.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου χτίστηκε στην διάρκεια της πρώτης Ενετοκρατίας, τον 16ο αιώνα. Το 1540 μετατράπηκε από τους Τούρκους σε τζαμί, όπως οι περισσότερες εκκλησίες. Στην συνέχεια ξαναέγινε καθεδρικός ναός και στην δεύτερη Τουρκοκρατία πάλι τζαμί, μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1822, όπου πήρε και την μορφή που έχει σήμερα.
Στον Άγιο Γεώργιο έχουν γίνει εκδηλώσεις, που έχουν σημαδέψει την ιστορία της Ελλάδας, όπως η υποδοχή του αρχιστράτηγου Francesco Morosini το 1686, ο οποίος ελευθέρωσε την πόλη από τους Τούρκους, η κηδεία του Καποδίστρια το 1831, του Υψηλάντη το 1832, ο οποίος ενταφιάστηκε στον νάρθηκα του ναού και η νεκρώσιμος ακολουθία του Παλαιών Πατρών Γερμανού νωρίτερα, το 1824.
Τον Ιανουάριο του 1833 ο ναός υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον νεαρό Όθωνα. Ο θρόνος του σώζεται μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της εκκλησίας.
O τύπος του ναού είναι βασιλική με τρούλο και οι τοιχογραφίες του φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Χαρακτηριστική είναι η παράσταση του Μυστικού Δείπνου, αντιγραφή του Λεονάρντο ντα Bίντσι. Ο Δημήτρης Βυζάντιος ζωγράφισε πάλι τις τοιχογραφίες του ναού το 1823.
Το 1834 ο ναός έγινε -και εξακολουθεί να είναι- ο μητροπολιτικός ναός της πόλης του Ναυπλίου. Σε ανάμνηση της άφιξης του Όθωνα, εκείνη την εποχή χτίστηκε ο νάρθηκας και το καμπαναριό.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ