Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοινό ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας με την Ουκρανία αναγάγοντας το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» στα όσα βιώνει σήμερα η χώρα του: «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα».
Εκτενής ήταν η αναφορά του στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Μαριούπολης λόγω και της ισχυρής παρουσίας της ελληνικής ομογένειας στην περιοχή.
«Δεν έχει μείνει κανένα κτίριο στη Μαριούπολη που να μην έχει βληθεί. Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα, έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα, ακόμα και το θέατρο της πόλης. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε τη βια των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη υπήρξε λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας οι οποίοι ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κάτοικους χτίζοντας την πόλη και το μέλλον τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που θυσιάστηκαν ήρωες, πρέπει να εκδιώξουμε τον εχθρό [...] θα χάσουν όπως πάντοτε χάνει ο επιτιθέμενος μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην Οδησσό έκανε και αναφορά στον αγώνα της Φιλικής Εταιρείας για την απελευθέρωση των Ελλήνων.
«Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να παλέψει για να βοηθήσει την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία», τόνισε.
«Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και τη συμμετοχή στις κυρώσεις. Χρησιμοποιείστε τη δική σας επιρροή ως μέλη της ΕΕ για να οργανώσουμε καλύτερα την οποία διάσωση μπορεί να γίνει από τη Μαριούπολη. Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι.
Εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο, στη Βουλή μίλησαν δύο μαχητές από την πολιορκούμενη Μαριούπολη. Ο πρώτος συστήθηκε ως Μιχαήλ, είναι Έλληνας στην καταγωγή και ανέφερε ότι συμμετέχει στην άμυνα της πόλης με το τάγμα του Αζόφ.
«Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε 3 φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην άμυνα συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας [....] Από την 1η Μαρτίου η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και μείναμε χωρίς νερό και τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο άλλος μαχητής συστήθηκε ως Αναστάσιος και δήλωσε ότι έχει επίσης ελληνική καταγωγή. Ανέφερε ότι «εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν τώρα στη Μαριούπολη δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει. Τι μπορείτε να κάνετε; Μπορείτε να μιλήσετε, να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη».