ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Αργολίδα: Θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε νεκρή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:19:00 μ.μ. | | | |
Αργολίδα
Μια θαλάσσια χελώνα εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής 1 Απριλίου στον Υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα στο ύψος του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Τι αναφέρει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ για τις νεκρές θαλάσσιες χελώνες

Η θάλασσα, είτε με την μορφή των ωκεανών, είτε με την μορφή κλειστών θαλασσών όπως η Μεσόγειος, παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και στην ανάπτυξη του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, η Μεσόγειος και οι ακτές της φιλοξενούν πολλούς επισκέπτες καθώς και μοναδικά οικοσυστήματα, φυτά και ζώα. Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που δέχεται είναι η ρύπανση. Ως θαλάσσια ρύπανση ορίζεται η ανθρώπινη εισαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, ουσιών ή ενέργειας στο θαλάσσιο περιβάλλον προκαλώντας ποικίλα επιβλαβή αποτελέσματα, όπως ζημιά σε πόρους διαβίωσης, κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία, εμπόδιο στις θαλάσσιες δραστηριότητες συμπεριλαμβανομένης της αλιείας, μείωση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού. Τα θαλάσσια απορρίμματα αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Απορρίμματα κάθε είδους απορρίπτονται στις θάλασσες ως καθημερινή πρακτική μέχρι και σήμερα. Τα θαλάσσια απορρίμματα μπορεί να αποτελούνται από πλαστικό, γυαλί, λάστιχο, ξύλο, μέταλλο, ύφασμα κλπ. Τα συναντούμε ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη μακριά από κατοικημένες περιοχές. Ειδικότερα, το πλαστικό που βρίσκεται είτε σε μορφή macro plastics είτε σε μορφή micro plastics, αποτελεί κίνδυνο για τους οργανισμούς στο φυσικό περιβάλλον, ο οποίος γίνεται ορατός μέσω της κατάποσης ή της εμπλοκής. 
Κάθε χρόνο εκατομμύρια θαλάσσια ζώα και πολλές χελώνες πεθαίνουν καταπίνοντας θαλάσσια απορρίμματα, κυρίως πλαστικά. Αυτό συμβαίνει στις θαλάσσιες χελώνες διότι μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα με μικρούς οργανισμούς που αποτελούν την τροφή τους δηλαδή τις τσούχτρες. Το βασικό πρόβλημα με την εμπλοκή είναι ότι οι χελώνες τραυματίζονται και συναντούν δυσκολία στο να συνεχίσουν να κολυμπούν. Επιπλέον, πολλές φορές δυσκολεύονται να φτάσουν στην επιφάνεια της θάλασσας, διαδικασία απαραίτητη για να ανασάνουν.

Οι θαλάσσιες χελώνες περνούν το 99,9% της ζωής τους στο νερό με εξαίρεση τις θηλυκές οι οποίες κατά την διάρκεια της περιόδου ωοτοκίας βγαίνουν σε ορισμένες κατάλληλες για εκείνες παραλίες να φωλεοποιήσουν. Πριν φτάσουν στο στάδιο φωλεοποίησης υπάρχει η περίοδος ζευγαρώματος κατά την οποία οι θηλυκές και οι αρσενικές πλησιάζουν τις παραλίες ωοτοκίας. 

Τα σκουπίδια στις παραλίες ωοτοκίας γίνονται θανάσιμες παγίδες για τους νεοσσούς των χελωνών. Αυτά τα εμποδίζουν να φτάσουν γρήγορα στη θάλασσα και τα καθιστούν αδύναμες μπροστά σε φυσικούς εχθρούς όπως θαλασσοπούλια και καβούρια. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το πλαστικό διασπάται σε μικρότερα κομμάτια με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες με τις οποίες βρίσκεται. Αυτό σημαίνει πως καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη και επιβλαβής η εξαφάνιση του από το περιβάλλον.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι είναι αναγκαία η συνειδητοποίηση πως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος δεν είναι μόνο ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά κατά κύριο λόγο ατομική. Η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης θα επιτρέψει την συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης ανθρώπου- φύσης. Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να γίνουμε σύμμαχοι του περιβάλλοντος, όπως η εθελοντική προσφορά. 

Ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 33 χρόνια πραγματοποιεί οργανωμένη ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προστασία των φωλιών της Caretta caretta και εκπονεί διαχειριστικά σχέδια για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής. Είναι ευθύνη όλων μας!
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ