ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Γιώργος Βερνίκος: Η Ελλάδα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τα superyachts

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:09:00 μ.μ. | |
Mediterranean Yacht Show
Η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στο yachting και τόσο το 2020, όσο και το 2021, παρέμεινε ο Νο1 προορισμός για ναυλώσεις σκαφών διεθνώς.

Αυτό αναφέρει στο Travel.gr ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Γιώργος Βερνίκος επισημαίνοντας ότι η χώρα μας για το καλοκαίρι του 2022 έχει τον υψηλότερο ρυθμό ναυλώσεων θαλαμηγών μήκους άνω των 20 μέτρων σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος στόλος επαγγελματικών σκαφών αναψυχής με πλήρωμα αυξήθηκε το 2021 κατά 11% και σήμερα στο Yachtfolio, την πιο σημαντική πλατφόρμα για επαγγελματικά σκάφη, είναι εγγεγραμμένα 1.878 σκάφη, εκ των οποίων ένας μεγάλος αριθμός ναυλώνονται στις ελληνικές θάλασσες.

Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τα superyachts

Σύμφωνα με τον κ. Βερνίκο η Ελλάδα αποτελεί πλέον τον πιο δημοφιλή προορισμό για τα superyachts. Το 2021 διατήρησε την πρώτη θέση στο yachting στη Μεσόγειο, εξασφαλίζοντας το 24% της αγοράς, με τη Γαλλία να ακολουθεί με 19% και την Ιταλία με 17%. Πάντως, σημειώνει ότι η συνεχώς ανερχόμενη ζήτηση για θαλάσσια περιήγηση αναδεικνύει τις ελλείψεις σε υποδομές και μαρίνες, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η χωροθέτηση μαρινών είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, τόσο για περιβαλλοντικούς λόγους όσο και αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Είναι απαραίτητη, προσθέτει, η δημιουργία έξυπνων και ευέλικτων ρυθμίσεων για την ενθάρρυνση και την προώθηση ελαφρών και πλωτών στοιχείων για τη δημιουργία θέσεων ελλιμενισμού.

Κατά τον κ. Βερνίκο η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του θαλάσσιου τουρισμού είναι επιτακτική. Ως προτεραιότητες τίθενται η μείωση της γραφειοκρατίας, η αύξηση του ανταγωνισμού των επαγγελματικών σκαφών ελληνικών πλοιοκτητικών συμφερόντων και ο περιορισμός των παράνομων ναυλώσεων και των αθέμιτων απαιτήσεων συμφερόντων που έχουν συνηθίσει στην παρανομία. Επίσης, στις προτεραιότητες για τον εμπλουτισμό του θαλάσσιου τουρισμού περιλαμβάνει ενδεικτικά τον ναυταθλητισμό, τις καταδυτικές και αλιευτικές δραστηριότητες, τα θαλάσσια αξιοθέατα, τα γεύματα γαστρονομικής ποιότητας, με έμφαση στην ολική ποιότητα, την ασφάλεια και την περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η Ελλάδα, με έντονη ναυτική παράδοση, ήπιες καιρικές συνθήκες, μεγάλο μήκος ακτογραμμής, πλήθος νησιών, καθαρές και ασφαλείς για τους ναυτιλομένους θάλασσες, προσελκύει τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Κατά τον κ. Βερνίκο είναι σημαντικό να προχωρήσει η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των τουριστικών λιμένων, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών διαχείρισης μαρινών, η παροχή κινήτρων για την αύξηση των μόνιμα ελλιμενιζόμενων σκαφών στη χώρα μας, η αναδιάρθρωση λειτουργίας και εποπτείας των Λιμενικών και Δημοτικών Ταμείων σε εθνικό επίπεδο, η κάλυψη νομοθετικών κενών σε σχέση με τα εγκαταλειμμένα σκάφη και ναυάγια και η εφαρμογή του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις», τονίζει ότι προσπαθεί να συμβάλει προς θετική κατεύθυνση στα παραπάνω. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι αποτελεί εξαίρεση το άρθρο 8, που αναφέρεται στην εκμετάλλευση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής με δίκαιο μη ευρωπαϊκής χώρας. Και αυτό γιατί όπως ανέδειξε η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού το συγκεκριμένο άρθρο είναι στη λάθος κατεύθυνση. Πάντως, συνεχίζεται η προσπάθεια για την άρση αναχρονιστικών περιορισμών και την εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βερνίκος, η χώρα μας πρέπει να πρωτοστατεί για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στη Μεσόγειο και να προσπαθεί να υιοθετηθούν κοινοί κανόνες φορολογίας, τελωνειακών δασμών, συνθηκών εργασίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας. Μόνο έτσι μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός των ελληνικών πλοιοκτητικών συμφερόντων στις ελληνικές θάλασσες και το νησιωτικό αρχιπέλαγος, που θεωρείται το κορυφαίο στον κόσμο.


Σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον, ο κ. Βερνίκος σημειώνει ότι η πανδημία έχει επηρεάσει -και θα συνεχίζει να επηρεάζει- τις ζωές όλων μας σε όλα τα επίπεδα, παρόλο που τώρα εμφανίζεται με ηπιότερη μορφή. Υπάρχει περίπτωση να υπάρξει παράταση της αβεβαιότητας με διαδοχικά κύματα και κυμαινόμενη ένταση της πανδημίας. Σήμερα βέβαια, συμπληρώνει, το κυρίαρχο γεγονός είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας και άλλες σημαντικές προκλήσεις και αβεβαιότητες όπως η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, οι ανατιμήσεις στην τιμή ενέργειας, η ψηφιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι εργασιακές σχέσεις, η ανάγκη για συνεχή μετεκπαίδευση, οι γεωστρατηγικές ανακατατάξεις και η δημιουργία νέων ανισοτήτων.

Από την άλλη, ο ελληνικός τουρισμός όμως επιβεβαιώνει ότι είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Παρά τη στασιμότητα των κρατήσεων που ακολούθησε την εισβολή στην Ουκρανία, επανέρχεται η προσδοκία για καλά αποτελέσματα σε επίπεδο αφίξεων το 2022, χωρίς αυτό να συνεπάγεται αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των επισκεπτών της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο τουρισμός αποτελεί στρατηγικής σημασίας δραστηριότητα για την Ελλάδα και βασικό πυλώνα ανάπτυξης, δημιουργίας εισοδήματος, απασχόλησης και ανάκαμψης. Είναι απαραίτητη η κατεύθυνση του τομέα τουρισμού προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, εξωστρεφές και καινοτόμο, στραμμένο προς την ολιστική βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την προστασία της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος, με συμμάχους τους επιταχυντές στην τεχνολογία, τις πράσινες δεξιότητες, σε συνδυασμό με τα διεθνή πρότυπα και τη χρηστή διακυβέρνηση.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα


Σύμφωνα με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, οι ελληνικές θάλασσες και ακτές, με τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν, κατέστησαν το yachting πολύ δημοφιλή δραστηριότητα, τόσο μεταξύ των Ελλήνων, όσο και μεταξύ των ξένων επισκεπτών της χώρας. Ένα ταξίδι στα ήρεμα ελληνικά νερά, με ιδιόκτητο ή ναυλωμένο σκάφος αναψυχής, προσφέρει τη δυνατότητα να πλεύσει κανείς ανάμεσα σε πανέμορφα συμπλέγματα νησιών, να αγκυροβολήσει σε φυσικούς προστατευμένους όρμους σπάνιας ομορφιάς, να επισκεφθεί απρόσιτες παραλίες και να κολυμπήσει με ασφάλεια σε νερά με μοναδική καθαρότητα και διαύγεια.
Το κόστος ενοικίασης

Όπως αναφέρει η Ένωση, το κόστος ενοικίασης (ναύλωσης) πλοίου αναψυχής εξαρτάται από το μέγεθός του, τις ανέσεις που προσφέρει, το βαθμό πολυτέλειας που παρέχει και την ανάλογη εξυπηρέτηση. Η βασική συμφωνούμενη τιμή (στο συμβόλαιο ενοικίασης ή ναυλοσύμφωνο) για ένα πλοίο με πλήρωμα, συνήθως περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα του πλοίου, αμοιβή και τροφοδοσία πληρώματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και την εποχή του έτους, είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνονται καύσιμα και λιπαντικά (π.χ. ιστιοπλοϊκά και ιστιοπλοϊκά με μεγάλη μηχανή) ή να χρεωθούν επιπλέον εκτός τιμής (π.χ. μηχανοκίνητα) ενώ είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται νερό και έξοδα για λιμενικά τέλη για ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών πλεύσης. Στην ημερήσια τιμή, δεν συμπεριλαμβάνονται το κόστος τροφίμων, ποτών, αναψυκτικών, καθαριστήριο και οποιαδήποτε άλλη ειδική απαίτηση των ναυλωτών. Επίσης είναι εκτός τιμής η δαπάνη για τα τέλη του Ισθμού Κορίνθου (εφόσον το σκάφος τον διέλθει) και λιμενικά έξοδα σε ξένα λιμάνια.

Πρακτικά συνηθίζεται οι πλοιοκτήτες να κάνουν ξεχωριστή συμφωνία με τους ενοικιαστές για την προμήθεια τροφίμων σε κάποια ημερήσια τιμή κατ΄ άτομο που συμφωνείται μεταξύ των μερών. Για τα πλοία χωρίς πλήρωμα οι όροι ενοικίασης είναι διαφορετικοί απ΄ αυτούς των επανδρωμένων πλοίων. Η τιμή ναύλωσης περιλαμβάνει αποκλειστικά τη ναύλωση του πλοίου και την ασφάλειά του. Απαιτείται η καταβολή εγγύησης, που αφορά την περίπτωση απώλειας στοιχείων εξοπλισμού ή ζημιάς, η οποία επιστρέφεται αμέσως με την παράδοση του σκάφους, εφόσον αυτό βρίσκεται στην αρχική του κατάσταση. Η αμοιβή κυβερνήτη (εφόσον ζητηθεί) δεν συμπεριλαμβάνεται στον ημερήσιο ναύλο. Οι ναυλωτές πλοίων χωρίς πλήρωμα συνήθως αναλαμβάνουν οι ίδιοι την τροφοδοσία τους, αλλά ο ναυλομεσίτης αναλαμβάνει, εάν του ζητηθεί, να κανονίσει ώστε να προμηθεύσει το σκάφος με τρόφιμα σε τοπικές τιμές, πριν την αναχώρησή του.

Η γνώση των Ανέμων

Όπως ενημερώνει η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των καλοκαιρινών ανέμων πρέπει να «διαιρεθούν» οι ελληνικές θάλασσες σε 4 ζώνες από Βορρά προς Νότο.


Οι άνεμοι ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ζωνών αυτών (εκτός από τους καλοκαιρινούς ανέμους -μελτέμια- που είναι ιδιαίτερα ισχυροί, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλες επικαλυπτόμενες περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά).

Αναλυτικότερα:


Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει το Ιόνιο Πέλαγος και τις Δυτικές Ακτές της Πελοποννήσου. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού στο Βόρειο Ιόνιο πνέουν ελαφριοί μέχρι μέτριοι Βορειοδυτικοί (Β.Δ.) άνεμοι, οι «μαΐστροι» που εμφανίζονται νωρίς το απόγευμα και εξασθενούν συνήθως κατά το ηλιοβασίλεμα.

Η δεύτερη ζώνη είναι η θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται νότια της Αττικής και ανατολικά της Πελοποννήσου. Πολύ συχνά σ΄ αυτή την περιοχή φυσάει ο νότιος άνεμος «σιρόκος» αλλά η διάρκειά του είναι συνήθως σύντομη. Η θάλασσα στο Βόρειο Τμήμα της ζώνης αυτής προφυλάσσεται από τη στεριά της Αττικής, από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους. Κατά τις αρχές του καλοκαιριού συχνά επικρατεί νηνεμία ιδιαίτερα κατά τη νύχτα ή φυσούν ασθενείς άνεμοι από νότιες γενικά διευθύνσεις, αλλά από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού στη ζώνη αυτή υπερισχύουν τα μελτέμια εκτός από τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο, όπου πνέουν δυτικοί άνεμοι.

Η τρίτη και κεντρική ζώνη
καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου από Βορρά μέχρι Νότο συμπεριλαμβάνοντας τις Σποράδες και τις Κυκλάδες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επικρατούντες άνεμοι είναι οι Βορειοανατολικοί (Β.Α.) στο Βόρειο Αιγαίο και οι Βορειοδυτικοί (Β.Δ.) στο Νότιο Αιγαίο. Τα μελτέμια είναι ασθενέστερα τον Μάιο και τον Ιούνιο, πιο ισχυρά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αλλά εξασθενούν τελείως το φθινόπωρο με την ελάττωση του βαλκανικού υψηλού βαρομετρικού. Δεν είναι άνεμοι ψυχροί αλλά συχνά πνέουν συνέχεια επί 3-4 ημέρες σ΄ ένα ηλιόλουστο ουρανό φθάνοντας σε ισχύ τα 6 και κατά περίπτωση 7 με 8 Μποφόρ. Δημιουργούν απότομα κύματα, που ενδέχεται να δυσκολέψουν τα μικρά πλοία αναψυχής, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Ικαρία και το Ακρωτήριο του Καφηρέα (Κάβο Ντόρο), βόρεια της Άνδρου.

Η τέταρτη ζώνη που αποτελείται από τις θαλάσσιες περιοχές του Β.Α. Αιγαίου, την θάλασσα της Σάμου και της Κω πλησίον των τουρκικών ακτών, επηρεάζεται αρκετά από τα μελτέμια, ιδιαίτερα στα Βόρεια. Όμως, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του καλοκαιριού, πνέει μια ελαφριά μεταβλητή αύρα στις ακτές του νότιου τμήματος.

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση συνιστά, στους ενδιαφερόμενους για περισσότερες λεπτομέρειες, που αφορούν τους ανέμους και τα δελτία ναυτιλομένων να ενημερώνονται από τις εκπομπές των μετεωρολογικών δελτίων.

Πηγή: travel.gr
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ