Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις», αναφέρθηκε στην τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο και αφορά την προκαταβολή του 60% των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και στην Αργολίδα από τον παγετό του Ιανουαρίου.
Για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην τροπολογία με αριθμό 1300/199 που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο αυτό και αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, με το άρθρο 3 να αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αργολίδα, για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από τις ζημιές του παγετού που είχαμε τον Ιανουάριο. Αφορά την προκαταβολή 60% των αποζημιώσεων σε δικαιούχους πληγέντες παραγωγούς και στην Αργολίδα - όπως και περιοχές της Λακωνίας επλήγησαν, αλλά η Αργολίδα είχε τη μεγαλύτερη ζημιά - από τους διαδοχικούς παγετούς του Ιανουαρίου. Και όπως είπε πριν από λίγο εδώ ο Υπουργός, υπολογίζεται 15 με 20 εκατομμύρια ότι είναι η ζημιά στην Αργολίδα και στα 300 ευρώ το στρέμμα η αποζημίωση. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να στηρίξουμε αγρότες που έχουν πληγεί.
Και πράγματι, το ότι θα γίνει η καταβολή πολύ σύντομα - γιατί θυμόμαστε όλοι ότι καταβολές στις αποζημιώσεις γινόντουσαν στις 12 με 15 μήνες από την ζημιά και τώρα γίνονται στους 3,4 μήνες – το γεγονός ότι μέχρι τέλος Μαΐου όπως είπε ο Υπουργός θα έχει καταβληθεί αυτή η προκαταβολή, είναι πραγματικά μια ανάσα ζωής για την Αργολίδα η οποία επλήγη από τον παγετό του Ιανουαρίου.
Η δέσμευση, μετά και από τις συναντήσεις που είχα με τον κ. Γεωργαντά, με τον κ. Σκυλακάκη και τον Προέδρο του ΕΛΓΑ τον κ. Λυκουρέντζο, και θέλω από το βήμα αυτό να τους ευχαριστήσω και πάλι, ήταν, όπως είχα αναφέρει και στις 19 Απριλίου σε μια δήλωσή μου, ότι η τροπολογία αυτή θα ψηφιστεί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια μετά το Πάσχα, και είχα αναφέρει συγκεκριμένα 9-10 Μαΐου.
Αυτή λοιπόν η δέσμευση γίνεται σήμερα πράξη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και για μένα. Η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευσή της ώστε η διαδικασία των αποζημιώσεων να ολοκληρώνεται γρηγορότερα από ποτέ άλλοτε – και όπως είπα, πλέον σε 3-4 μήνες και όχι 12 και 15 μήνες όπως γινόταν παλιά.
Έτσι, ένα επιτακτικό αίτημα των παραγωγών γίνεται πράξη και πάνω σ’ αυτή τη διαδικασία οφείλουμε να χτίσουμε ώστε ακόμη περισσότερο να επιταχύνουμε ρυθμούς καθώς δυστυχώς, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ζημιές γίνονται τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνά, ολοένα και πιο έντονα και οι πληγές που αφήνουν στους αγρότες μας είναι μεγάλες και πρέπει να τους στηρίξουμε. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση και με την τροπολογία αυτή. Και θέλω και πάλι να ευχαριστήσω και τον κύριο Γεωργαντά, και τον κύριο Σκυλακάκη, και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον κύριο Λυκουρέντζο».
Για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αφορούν την υγεία, ο κ. Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Να πω δυο κουβέντες για τα όσα ακούστηκαν από τον προλαλήσαντα συνάδελφο:
Κύριε συνάδελφε, κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί στον τομέα της υγείας, η ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Παλεύουμε, η κυβέρνηση είναι εδώ, ακούει, φέρνει νομοθετικές παρεμβάσεις για να λύσει αυτά τα προβλήματα και θέλω να σας πω ότι όσο και αν με οξύ πολιτικό λόγο προσπαθείτε να καλύψετε τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην υγεία και δημιουργούν ένα νέο σύγχρονο περιβάλλον τοποθετώντας τον πολίτη και τις ανάγκες του στο επίκεντρο, δεν το καταφέρνετε. Φτάσατε στο σημείο να λέτε για μνημόνια που φέραμε εμείς και διαλύσαμε την υγεία. Μα εσείς δεν φέρατε το επαχθέστερο μνημόνιο; Δηλαδή δεν ξέρει ο ελληνικός λαός ότι εσείς θα καταργούσατε τα μνημόνια, και ήρθατε και φέρατε άλλο ένα το οποίο ήταν το επαχθέστερο; Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε. Και να μη λέμε αυτά που δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε γιατί ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά.
Αξιοποιώντας λοιπόν την εμπειρία της διαχείρισης της πανδημίας, αλλά και τα νέα εργαλεία της ψηφιακής οικονομίας, διασφαλίζουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την παροχή των υπηρεσιών υγείας, ενισχύουμε διαρκώς το εθνικό σύστημα υγείας, κι αυτή είναι η πραγματικότητα, η αλήθεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κρίσιμη συνθήκη της πανδημίας κατέδειξε εμφατικά τη σημασία των πολιτικών για την υγεία σε μια σύγχρονη, ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία.
Όπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει και με την ψηφιοποίηση του κράτους, έτσι και στον τομέα της δημόσιας υγείας η Κυβέρνηση απέδειξε στην πράξη τη βούληση και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε βαθιές τομές, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε ένα νέο θεσμικό περιβάλλον το οποίο ανταποκρίνεται αφενός στις ανάγκες των πολιτών και αφετέρου στις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας.
Οι πολίτες γνωρίζουν, αξιολογούν, συγκρίνουν και κρίνουν. Και βλέπουν ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας στα οποία η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα του πλανήτη αναγκάστηκε να πλοηγηθεί, η δημόσια υγεία όχι μόνο στάθηκε όρθια – κι εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε όλο το υγειονομικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό, για άλλη μια φορά των δομών υγείας - αλλά και μέσα από την εμπειρία της διαχείρισης αυτής της κρίσης διαρκώς ενισχύεται προς όφελος των συνανθρώπων μας.
Κι αυτό, καταδεικνύεται μεταξύ άλλων και από το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ που διασφάλισε η Ελλάδα για το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και από τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται ώστε να καλύψουν υπαρκτά και χρόνια πράγματι κενά.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα ουσιαστικό βήμα σ’ αυτή τη διαρκή και ουσιαστική προσπάθεια. Ιδιαίτερη σημασία έχει μάλιστα το γεγονός ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο σε κάθε στάδιο της προετοιμασίας και επεξεργασίας του ενσωμάτωσε εποικοδομητικές προτάσεις από τους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις. Αξίζουν γι’ αυτό συγχαρητήρια στην ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και σε όλες και όλους που συνέβαλαν σ’ αυτή τη θετική εξέλιξη.
Με τους τρεις πυλώνες του, το νομοσχέδιο ενισχύει ουσιαστικά το δυναμικό της παροχής των υπηρεσιών υγείας στη χώρα, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον πολίτη και την κοινωνία.
Με την αναβάθμιση του ΕΟΠΠΥ σε γνήσιο ασφαλιστικό φορέα και την πρόβλεψη για έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πραγματικό χρόνο, δημιουργούνται οι συνθήκες για την ενίσχυση της ποιότητας και της οικονομικής αποτελεσματικότητας, που θα επιτρέψει στο εθνικό σύστημα υγείας διαρκώς να εμπλουτίζει και να βελτιώνει τις υπηρεσίες του.
Αναγκαίο χαρακτήρα έχουν επίσης οι προβλέψεις για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, του πεδίου όπου παραδοσιακά πάσχει το εθνικό σύστημα υγείας αλλά και η αιτία, σε μεγάλο βαθμό, του συνωστισμού που παρατηρείται στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες.
Ο προσωπικός γιατρός, δωρεάν και με ελεύθερη επιλογή για τον κάθε πολίτη και τις οικογένειες, αλλά και διεύρυνση των ειδικοτήτων ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες για παράδειγμα των πασχόντων από χρόνιες ασθένειες, είναι μια μεταρρύθμιση που μπορεί να δώσει μια βαθιά ανάσα στα νοσοκομεία, αλλά και να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη φροντίδα των πολιτών μειώνοντας την ταλαιπωρία και κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στην έναρξη της αντιμετώπισης μιας πάθησης.
Η μεταρρύθμιση αυτή, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή και το πρόγραμμα που ήδη πιλοτικά εφαρμόζεται για την αξιοποίηση της εμπειρίας της πανδημίας για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που μπορεί να σώζει στην πλήρη φάση της λειτουργίας της χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο και να διασφαλίζει καλύτερη ποιότητα ζωής για ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.
Θέλω γι’ αυτό να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου και όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς για τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Και είμαι βέβαιος κύριε Υπουργέ ότι η ηγεσία του Υπουργείου με τον ίδιο δυναμισμό θα ενσωματώσει στο παράδειγμα της διαδικασίας που με επιτυχία δοκιμάστηκε για το εμβόλιο, όλες τις αναγκαίες προληπτικές, διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε η παράβλεψη και η αναβλητικότητα, που λίγο-πολύ αφορά τους περισσότερους συνανθρώπους μας, να πάψει να αποτελεί αιτία πόνου και απώλειας ζωών στην πατρίδα μας.
Τέλος, μεγάλη σημασία έχει επίσης η πρόβλεψη για την διεύρυνση της κατ’ οίκον νοσηλείας και οδοντιατρικής φροντίδας, των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων, καθώς και της κάλυψης των υφιστάμενων κενών με προσλήψεις αλλά και με συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς».