V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο στο Άργος ανοίγει διάπλατα τις πύλες του για την επετειακή εκδήλωση της Τουριστικής Σχολής

Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο
Το απόγευμα της Τετάρτης, 1η Ιουνίου, σε μια επετειακή τελετή για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Τουριστικής Σχολής -ΙΕΚ Πελοποννήσου οι επισκέπτες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους ενός εμβληματικού Μεγάρου, το οποίο θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες του για μια ξεχωριστή εκδήλωση.
 
Παράλληλα με την τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών θα βραβευθούν και μαθητές που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις και την καλύτερη συνολική εικόνα, θεσμός που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Διευθυντή της Σχολής κου Κώστα Καχριμάνη.
 
Το Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο, ένα πανέμορφο νεοκλασικό Αρχοντικό, το οποίο κοσμεί τον Δήμο Άργους Μυκηνών, κτίστηκε το 1911 από τον Αργείο μεγαλέμπορο Ηλία Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διατηρούσε αλευρόμυλους στον Πειραιά και μαζί με τον αδελφό του Βασίλη διακινούσαν αλεύρι σ’ όλη την Πελοπόννησο. Είναι σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ, ενώ ο θαυμάσιες οροφογραφίες λέγεται ότι είναι έργα Ιταλών καλλιτεχνών, σε επίβλεψη Τσίλερ.
 
Ο Έρνστ Τσίλερ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες της ελληνικής επικράτειας αφήνοντας μια ανεξίτηλη σφραγίδα στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
 
Στο Αρχοντικό Κωνσταντόπουλου φιλοξενούνταν τα καλοκαίρια, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, η κορυφαία τραγωδός και η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνείας, Κατίνα Παξινού, κόρη του Βασίλη Κωνσταντόπουλου.
 
Το κτήριο αργότερα μισθώθηκε και λειτούργησε ως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι και την κατοχή, οπότε η Α.Τ.Ε. μεταφέρθηκε στο κατάστημα των Κωνσταντόπουλων στην οδό Τσώκρη στο Άργος, όπου λειτουργεί σήμερα ως εστιατόριο και το οποίο πιθανολογείται ότι ήταν επίσης σε σχέδια Ερνστ Τσίλερ.

Επί κατοχής το Αρχοντικό στέγασε τη Γερμανική διοίκηση. Μετά τον πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και Γυμνάσιο Θηλέων και αργότερα χρησιμοποιήθηκε από την Φιλαρμονική και τον Πολιτιστικό Όμιλο Άργους.
 
Το 1987 το κτήριο απέκτησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία έπειτα το παρεχώρησε στον Δήμο Άργους, με την προϋπόθεση να αναπαλαιωθεί.
 
Ακριβώς μια δεκαετία (2012-2022) στεγάζει την Τουριστική Σχολή Άργους /ΙΕΚ Τουρισμού Πελοποννήσου, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Άργους-Μυκηνών και του Δημάρχου Δημητρίου Καμπόσου, που παραχώρησε γι’ αυτόν τον σκοπό τους χώρους του Κωνσταντοπουλείου, αναβαθμίζοντας καθοριστικά την Σχολή σε ένα σημαντικό πυρήνα της υψηλού επιπέδου Τουριστικής Εκπαίδευσης στην Πελοπόννησο.

Βαγγέλης Τζαβέλας
Αντιδήμαρχος Τουρισμού
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ