V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Αυξάνουν οι εισαγωγές γάλακτος - Σε καθοδική τροχιά η εγχώρια παραγωγή

Αυξάνουν οι εισαγωγές γάλακτος
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παραγωγή αιγοπρόβειου, αγελαδινού γάλακτος και λοιπών προϊόντων, τα οποία διαβιβάστηκαν στη βουλή.


Από τα στοιχεία προκύπτει ότι, πάνω από 3.000 τόνους περισσότερο από το 2020 εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, μπήκε στην χώρα μας το 2021. Συγκεκριμένα, ενώ το 2020 εισήχθησαν 24.683 τόνοι αγελαδινού γάλακτος, το 2021 αυτοί έγιναν 28.808 τόνοι. Αυξητική δε ήταν η τάση και για τα παράγωγα αγελαδινού, όπως το συμπυκνωμένο γάλα, το μπασκί, την κρέμα και την σκόνη γάλακτος, καθώς επίσης και τις πρωτεΐνες. Σημειωτέον ότι τα νούμερα αυτά αφορούν εισαγωγές μόνο προέλευσης ΕΕ.

Μεγάλη αύξηση και στις εισαγωγές πρόβειου


Αρκετά μεγάλη αύξηση καταγράφηκε, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΕΛΓΟ και στις εισαγωγές πρόβειου γάλακτος, το 2021, σε σύγκριση με το 2020. Συγκεκριμένα, το 2021 δηλώθηκαν ότι εισήχθησαν στην Ελλάδα 1.284 τόνοι πρόβειου γάλακτος, αντί 751 τόνων το 2020. Αντίθετα, μείωση εμφάνισαν οι εισαγωγές σε πρόβειο μπασκί και κρέμα γάλακτος.

Από... μηδενικές εισαγωγές γίδινου πήγαμε στους 651 τόνους, έκρηξη στις κρέμες

Η αυξητική τάση των εισαγωγών πέρασε και στο γίδινο γάλα. Έτσι από κει που το 2020 οι δηλωμένες εισαγωγές σε συμπυκνωμένο γίδινο και μπασκί γίδινο ήταν μηδενικές το 2020, ανήλθαν το 2021 σε 651 και 5,1 τόνους αντίστοιχα. Οι εισαγωγές αυτές αφορούν προϊόντα από ΕΕ. Εκεί βέβαια που καταγράφηκε έκρηξη στις εισαγωγές ήταν στην γίδινη κρέμα γάλακτος, καθώς από τους 630 τόνους του 2020, φθάσαμε στους 3.367 τόνους το 2021!!!

Μείωση παραγωγής τον Ιανουάριο του 2022, λέει ο ΣΕΚ

Ενώ λοιπόν οι εισαγωγές αυξάνουν, η εγχώρια παραγωγή δέχεται ισχυρές πιέσεις. Έτσι, απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έχει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στην διάθεσή του από τον ΕΛΓΟ. Σύμφωνα με αυτά, τον Ιανούαριο του 2022 η μείωση σε αγελαδινό αλλά και αιγοπρόβειο ξεπερνά το 5%, εν συγκρίσει με ένα έτος πριν. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΣΕΚ, κ. Τάκης Πεβερέτος, όπως πάει η κατάσταση με τις μειώσεις στον πληθυσμό των κοπαδιών λόγω κόστους, η παραγωγή αναμφίβολα θα υποστεί περαιτέρω πιέσεις. Πόσο μάλλον, τονίζει ο ίδιος, όταν βλέπουμε πως οι τιμές των ζωοτροφών εξακολουθούν κι αυξάνουν, παρότι ξεκίνησαν οι κοπές (π.χ. τριφυλλιού) της νέας σεζόν, ενώ τα αλώνια είναι κοντά.

Μπίκας Αλέξανδρος
Πηγή: agrotypos.gr
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ