V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Γ.Γκιόλας: "Αρχαία Λέρνα: Ο κρυφός αρχαιολογικός θησαυρός της Αργολίδας και τα μυστικά του"

Γ.Γκιόλας
Το Σάββατο 28/05 το πρωί είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε από αρχαιολόγους και στελέχη της εφορείας αρχαιοτήτων Αργολίδας σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο του τόπου μας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός και επισκέψιμος, την αρχαία Λέρνα που βρίσκεται στο χωριό Μύλοι Αργολίδας, χώρος γνωστός στην μυθολογία από την πάλη του Ηρακλή με τη Λερναία ΄Υδρα.

Ο Μύθος τοποθετεί εδώ την απύθμενη λίμνη Αλκυονία αλλά και την πηγή Αμυμώνη, όπου φώλιαζε η Λερναία ΄Υδρα, την οποία εξολόθρευσε ο ημίθεος Ηρακλής στο 2ο άθλο του.

Στην πραγματικότητα ο μύθος αυτός του Ηρακλή συμβολίζει την προσπάθεια των κατοίκων να αποξηράνουν τα έλη, τους βάλτους, της περιοχής.

Εξαιτίας όμως της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης της αρχαίας Λέρνας λόγω της αφθονίας του νερού, της εύφορης γης , των γειτονικών μεταλλείων, των κοιτασμάτων πηλού καλής ποιότητας καθώς και της γειτνίασης της με τη θάλασσα, ο οικισμός της Αρχαίας Λέρνας κατοικείται από την Νεολιθική Εποχή, όπως απέδειξαν οι ανασκαφές των Αμερικανών από το 1952 έως το1958.

Στον οικισμό παρατηρήθηκε συνεχής κατοίκηση από τη Νεολιθική μέχρι τη Μυκηναϊκή εποχή. Εδώ υπάρχουν 150 οικοδομήματα, ενώ υπολογίζεται ότι ζούσαν 800 περίπου κάτοικοι σε κάθε περίοδο.
Εδώ βρίσκεται και η περίφημη οικία των κεράμων, το σπίτι των κεραμιδιών, που είναι ένα μνημειώδες κτήριο, διαστάσεων 12Χ25 μ., με κύρια είσοδο στα ανατολικά και μία σειρά δωματίων καθώς και διαδρόμους στις μακρές του πλευρές. Το κτήριο ήταν διώροφο, κτισμένο με πέτρες στα θεμέλια και πλίθρες στην ανωδομή, και έφερε στέγη από κεραμίδια. Μεγάλο μέρος αυτών βρέθηκε στο στρώμα καταστροφής του και έδωσε στο κτήριο τη συμβατική ονομασία "Oικία των Kεράμων". Στο νότιο από τα δύο μικρά δωμάτια που είχαν πρόσβαση μόνο από την εξωτερική πλευρά του κτηρίου βρέθηκαν πάνω από 150 πήλινα σφραγίσματα με αποτυπώματα από 60 περίπου σφραγίδες που διασώθηκαν χάρη στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το κτήριο. Οι πήλινες σφραγίδες σφράγιζαν το περιεχόμενο αγγείων και καλαθιών αποτελούν αδιάψευστες μαρτυρίες για την ύπαρξη ενός πρώιμου αστικού συστήματος κεντρικής διοίκησης.

Με τις παρεμβάσεις αλλά και τις εικονικές προβολές στον ίδιο χώρο, όπως τις σχεδίασαν και θα εφαρμόσουν σε πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί από την τοπική εφορεία αρχαιοτήτων, επιδιώκεται να προκληθεί ζωηρό ενδιαφέρον από φορείς, κατοίκους, μαθητές, επισκέπτες ώστε να προβληθεί αυτός ο κρυφός αρχαιολογικός "θησαυρός της Αργολίδας"

Τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη Λέρνα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ