Ο τοπικός μύθος που το ακολουθεί αναφορικά με την ονομασία του μας γυρίζει πίσω στο 1848 και αφορά σε τρεις άντρες που ξεκίνησαν την πορεία τους προς τον Κόρφο. Μόλις έφτασαν στον προορισμό τους μέθυσαν και παρά την κακή τους κατάσταση πήραν την βάρκα της επιστροφής. Ωστόσο, έπεσαν σε δυνατή καταιγίδα και δυστυχώς πνίγηκαν.
Οι οιγονένειές τους μόλις πληροφορήθηκαν για τον θάνατό τους θέλησαν να τους κηδέψουν, ωστόσο οι κάτοικοι του Σοφικού δεν το επέτρεψαν καθώς υποστήριζαν τον μύθο που έλεγε πως όσοι πνιγούν δεν θάβονται στη γη, αλλά πετιούνται στη θάλασσα. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους κυνηγούσε μια βαριά κατάρα, που θα τους μετέτρεπε σε βρικόλακες.
Οι συγγενείς των θυμάτων όταν παρέλαβαν τις σορούς, τις μετέφεραν στο κοντινό νησάκι Σιδερώνα, με σκοπό όχι να τις πετάξουν στη θάλασσα αλλά να τις θάψουν στη γη. Οι κάτοικοι του Σοφικού όταν το έμαθαν αργότερα απαίτησαν να απομακρυνθούν και έτσι οι συγγενείς τους τις έθαψαν σε πιο μακρινή τοποθεσία.
Εντωμεταξύ, δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι του Σοφικού που καταγγέλανε περίεργες επιδρομές, υποστηρίζοντας ότι ήταν από βρικόλακες. Όταν δε, πληροφορηθήκανε πως οι εν λόγω σοροί θάφτηκαν και πάλι στη γη, απέδωσαν εκεί το όλο κακό που τους βρήκε.
Αρκεί να αναφερθεί ότι οι αστυνομικές αρχές είχαν επιστρατεύσει ακόμη και την Ιερά Σύνοδο, η οποία έστειλε στην περιοχή τον αρχιεπίσκοπο Αιγίνης για αγιασμό και εξορκισμό.
Το νησάκι Σιδερώνα με την απίστευτη φυσική ομορφιά μετονομάστηκε σε «νησί των βρικολάκων» και σήμερα επιλέγεται από ψαγμένους κολυμβητές. Απολαύστε τα εντυπωσιακά πλάνα από την ομάδα Up Drones.