ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Το Παραλιακό Μέτωπο του Ναυπλίου ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:22:00 π.μ. | |
Ευάγγελος Σπ. Κωσταρέλος
Άρθρο του Ευάγγελου Σπ. Κωσταρέλου
Αντιπροέδρου ΔΗΜ.Τ.Ο Ναυπλίου.

Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Ναυπλίου ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης Το Ναύπλιο είναι ένας τουριστικός προορισμός και μάλιστα κορυφαίος στον οποίο η τοπική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία κατά την οποία το ίδιο το προϊόν, αλλά και η τοπική κοινωνία, περνάει μέσα από φάσεις μετασχηματισμού , με κύριο άξονα την βελτίωση και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε όλους τους τομείς : οικονομικούς , πολιτικούς , κοινωνικούς , πολιτιστικούς. 

Αυτό σημαίνει πως κατά τον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης δεν είναι αρκετή μια παρέμβαση σε έναν μόνο τομέα της τοπικής κοινωνίας , παραμερίζοντας τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να πραγματοποιούνται ταυτόχρονες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς έτσι ώστε να πολλαπλασιάζεται το θετικό αποτέλεσμα των παράλληλων δράσεων στο σύνολο του τόπου και κάθε παρέμβαση να αποτελεί συμπληρωματική ενέργεια κάποιας άλλης παράλληλης ή ευρύτερης δράσης. Το βασικότερο στοιχείο για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί για την περίπτωση του Ναυπλίου στην ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου, με πολιτικές ανάπλασης, αναγέννησης και τουριστικής ανάπτυξης και να στοχεύει σε τέσσερις βασικούς άξονες: 

Α. Ως πόλος έλξης επισκεπτών από άλλες πόλεις 

Β. Ως επίκεντρο της κοινωνικής ζωής 

Γ.Ως μέρος δραστηριοτήτων, ηρεμίας και απόλαυσης 

Δ. Ως τόπος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας των δημοτών και των επισκεπτών. Βεβαίως οι βασικές αρχές της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να στοχεύουν: 

1. Στην ισότητα και στην ενίσχυση της ευκολίας πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο. 

2. Στη δημιουργία χώρων, τόπων και ευκαιριών για όλες τις γενιές ώστε να απολαύσουν τη θάλασσα ,χωρίς υψηλό κόστος, περιορισμούς και απαγορεύσεις. 

3. Στη δημιουργία ενός αισθήματος ασφάλειας. 

4. Στη επέκταση και στη βελτίωση των ευκαιριών ανάπαυσης και αναψυχής στην παραλία και στο θαλάσσιο χώρο. 

5. Στην επέκταση της χρήσης της παραλίας το βράδυ και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. 

6. Στην επίτευξη υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Ως εκ τούτου για να επιτύχουμε ως πόλη τον στόχο αυτόν θα πρέπει να εστιάσουμε σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση η οποία θα αφορά τόσο θαλάσσια έργα, χρήσης γης (πολιτικές σχεδιασμού), κτίρια( υφιστάμενα και προτεινόμενα για κατασκευή), καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, έργα για δραστηριότητες ψυχαγωγίας και αναψυχής, αξιοθέατα και εκδηλώσεις, εναρμόνιση με τη γενικότερη ανάπτυξη της πόλης πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, ασφάλεια, δημιουργία ποδηλατοδρόμων, ανάπτυξη δημόσιων συγκοινωνιών και στάθμευσης, δημιουργία χώρων υγιεινής, αξιοποίηση μνημείων και καλή σήμανση. 

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει συμπερασματικά να καταλήξουμε στα ακόλουθα ότι: 

Η θάλασσα αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο της πόλης του Ναυπλίου τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους κατοίκους και για την υλοποίηση του στόχου αυτού πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς της πόλης τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα επίσης να δοθεί και ειδική μέριμνα στην αξιοποίηση των μνημείων πολιτισμού και γενικότερα στην ανάδειξη της τέχνης. Το Ναύπλιο λοιπόν έχει δυνατότητες να γίνει αυτό που λέμε τουριστικός προορισμός υψηλών απαιτήσεων και προσδοκιών. Υ.Γ Το παράδειγμα της επιτυχημένης έκθεσης σκαφών στο λιμάνι του Ναυπλίου επιβεβαιώνει τα όσα παραπάνω γράφω για τη σημασία της περαιτέρω αξιοποίησης του λιμένος.

Ευάγγελος Κωσταρέλος
Αντιπρόεδρος ΔΗΜΤ.Ο Ναυπλίου
Νέας Δημοκρατίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ