Πιεζόμενος από τις εξωπραγματικές επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος που επιφέρουν οργή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και τσουνάμι νομικών προσφυγών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησής του για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά από ένα 15νθημερο διαρροών και πολλά πίσω-μπρος, η κυβέρνηση, ευρισκόμενη υπό ασφυκτική πίεση, θα ανακοινώσει την Πέμπτη τις τελικές προτάσεις της στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας και αφού δεν είδε καμία ανταπόκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Μαξίμου αποφάσισε να προχωρήσει στο «εθνικό σχέδιο», που επαναλάμβανε επί μέρες χωρίς να τολμά να το κάνει πράξει, προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις δυσθεώρητες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω μηνύματος στον ελληνικό λαό, θα ανακοινώσει την Πέμπτη (05/05) τις παρεμβάσεις με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε την ανακοίνωση των μέτρων μέσω του προσωπικό του λογαριασμού στο instagram γράφοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
Αφού ανακοινωθούν τα μέτρα, την Παρασκευή, θα ακολουθήσει η εξειδίκευσή τους από τους αρμόδιους υπουργούς.
Τα σενάρια
Το τι θα περιλαμβάνει τελικά αυτό το περιβόητο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης δεν έχει γίνει γνωστό παραμένοντας άγνωστο τόσο το ύψος της επιδότησης όσο και το χρονικό διάστημα που θα «τρέξουν» τα μέτρα.
Το σίγουρο είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει φροντίσει να φρενάρει τις προσδοκίες, ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να είναι ρεαλιστικές.
Έτσι, απ' τη μια κυκλοφορούν διαρροές για επιδότηση ύψους 55-60 ευρώ τον Μάιο και απ' την άλλη διαψεύδονται, ενώ ως γενικό στόχο παρουσιάζουν να ρίξουν τους λογαριασμούς του ρεύματος κοντά στα προ κρίσης επίπεδα. Κάτι τέτοιο βέβαια θα απαιτούσε πολύ περισσότερα χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει να τα ξοδέψει, ενώ ακόμα αναμένονται οι έλεγχοι για τα υπερκέρδη παρόχων, που κατά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη θα φορολογηθούν.
Η λαϊκή οργή και οι αντιδράσεις των κομμάτων
Η πίεση προς το Μαξίμου να αναλάβει άμεσα δράση για να ανακουφίσει σε ένα βαθμό τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεγαλώνει μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες. Απ' τη μία άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες μαζικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και άλλων παρόχων ρεύματος, απ' την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της με μια τροπολογία σχετικά με την αμαρτωλή ρήτρα αναπροσαρμογής και επιπλέον ήρθε και η κυνική παραδοχή του βουλευτή της Ν.Δ. Μπάμπη Παπαδημητρίου πως οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη ΔΕΗ να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το θέμα φέρνει στις Βρυξέλλες η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μετά από πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά, κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη βίαιη, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, την 1η Ιουνίου θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας η συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ, η πρώτη από συνολικά είκοσι αγωγές που θα ασκηθούν εναντίον όλων των παρόχων ενέργειας από το ΊΝΚΑ εκ μέρους τουλάχιστον 1500 καταναλωτών που έχουν δώσει σχετική εξουσιοδότηση.
Την ίδια μέρα θα εκδικαστεί και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε σήμερα μαζί με την αγωγή. Με τα ασφαλιστικά μέτρα θα ζητείται να απαγορευτεί η καταγγελία οποιασδήποτε σύμβασης των καταναλωτών που δεν έχουν πληρώσει τα ποσά της ρήτρας, να απαγορευτεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης, να διαταχθεί η άμεση επανασύνδεση όλων των παροχών ρεύματος που κόπηκαν, εφόσον έχει πληρωθεί το πλην ρήτρας μέρος του λογαριασμού, και να μην τιμολογείται και χρεώνεται στο εξής στους ενάγοντες καταναλωτές η ρήτρα.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημερομηνία, την 1η Ιουνίου, ορίστηκε να εκδικαστεί και η συλλογική αγωγή που κατέθεσε χθες η ΕΚΠΟΙΖΩ για το ίδιο θέμα. Προς το παρόν οι δύο αγωγές έχουν περιληφθεί σε διαφορετικά πινάκια, ωστόσο δεν αποκλείεται το Πολυμελές Πρωτοδικείο να αποφασίσει συνεκδίκαση των αγωγών.