ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Αργολίδα: Μαθητές του Γυμνασίου Νέας Κίου ακολούθησαν τα βήματα των προσφύγων της Κίου της Βιθυνίας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:06:00 π.μ. | | |
Μουσικό Σχολείο
“Στα χνάρια… της Κίου της Βιθυνίας” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, την οποία διοργάνωσε το βράδυ σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου στην Αργολίδα, το Γυμνάσιο Νέας Κίου -υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Άργους – Μυκηνών και της Επιτροπής Μνήμης Νέας Κίου-, στην οποία παρέστη και χαιρέτισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Στην εκδήλωση, με τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου Νέας Κίου, του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου και του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας, παρουσιάστηκε από τους μαθητές η πορεία της ερευνητικής τους εργασίας και το βίντεο που δημιούργησαν, το οποίο -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- “ακολουθεί τα βήματα των προσφύγων της Κίου της Βιθυνίας. 
Πρόκειται για ένα οδοιπορικό μνήμης, που φιλοδοξεί να αποτυπώσει με ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν την κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα”. Προβλήθηκε επίσης το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ που θα εκπροσωπήσει το σχολείο σε κινηματογραφικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν το επόμενο σχολικό έτος, ενώ την εκδήλωση πλαισίωναν μικρασιάτικα ακούσματα και μελωδίες.
Στον προθάλαμο της αίθουσας εκτίθενται αντικείμενα που αναπαριστούν ένα τυπικό μικρασιάτικο σαλόνι, την ώρα του απογευματινού καφέ, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι γέυθηκαν παραδοσιακά μικρασιάτικα γλυκίσματα, κεράσματα από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Νέας Κίου.
Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πραγμάτωση της ιδέας των εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Νέας Κίου, Άννας Βελλίνη, Ευαγγελίας Κατσίγιαννη, Παρασκευής Κοτταρά και Σπυριδούλας Μπερτζελέτου, με στόχο τη διαφύλαξη της τοπικής ιστορίας ως παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ