ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Ξεκίνησε στο Ναύπλιο το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης "Νίκος Καρούζος"

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:54:00 μ.μ. | |
Δημήτρης Κωστούρος
Το 2ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης "Νίκος Καρούζος"είναι αφιερωμένο στο έργο τριών μεγάλων προσωπικοτήτων του Ναυπλίου , του ποιητή Νίκου Καρούζου, του λογοτέχνη Άγγελου Τερζάκη και της Καλιόπης Παπαλεξοπούλου.
Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ με εικαστικές εκθέσεις, διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις, προβολές που κάθε χρόνο έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Οι τρεις προσωπικότητες, από διαφορετικές αφετηρίες η καθεμία, έβαλαν την υπογραφή τους σε μεγάλες και σημαντικές περιόδους της γενικότερης Ιστορίας του τόπου και της χώρας: Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου, Άγγελος Τερζάκης, Νίκος Καρούζος.
Η εικαστική έκθεση που ξεκίνησε την Παρασκευή 1/7 και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Ιουλίου αποτελεί μια τιμητική εικαστική εκδήλωση στο πρόσωπο της γυναίκας που συνέδεσε το όνομα και τη δράση της με τη Ναυπλιακή Επανάσταση του 1862, την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου.  Με αφετηρία τη δυναμική αυτή προσωπικότητα 26 εικαστικοί  παρουσιάζουν αντίστοιχες αναζητήσεις και οπτικές της γυναικείας προσωπικότητας και δράσης. 
Υπεύθυνη για το εγχείρημα η Ιστορικός της Τέχνης και Γενική Γραμματέας της AICA Hellas Φαίη Τζανετουλάκου γνωστή στην Αργολίδα από άλλες σημαντικές εικαστικές διοργανώσεις και παρεμβάσεις, αλλά και για τη γενικότερη δράση της ως ενεργού πολίτη. Συνεργάτιδα στην υλοποίηση της έκθεσης η αεικίνητη εικαστικός του Ναυπλίου Βασιλική Σαγκιώτη. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δήμήτρης Κωστούρος.
ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
«Είσαι μια ήπειρος του στήθους απ΄ τα βάθη των φυλών
είσαι πλανόδια σαν το φεγγάρι ο πόνος είναι πλοκαμός κι η αγάπη σου υδράργυρος
γυναίκα, πείσμα της Ασίας»
Νίκος Καρούζος
Η Έλαφος των Άστρων

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA Hellas, πιστό στο πνεύμα της καταγραφής της νεότερης πολιτισμικής ιστορίας και ευελπιστώντας σε μία δυναμική παρουσία της περιφέρειας στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης “Γυναίκα Πείσμα της Ασίας”, ως μέρος του 2ου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης όπως και των εορτασμών του Δήμου Ναυπλιέων/ ΔΟΠΠΑΤ για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου το 1822, και αφιερωμένη στα 160 χρόνια από τη Ναυπλιακή Επανάσταση, με πυρήνα το ελεύθερο πνεύμα της γυναίκας που ενέπνευσε τον αντιμοναρχικό αγώνα ως ενσάρκωση του ακατάβλητου δημοκρατικού πνεύματος, και μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου.
Τα ιδανικά και οι ιδέες που ενστερνίστηκε στη διάρκεια της ζωής της η Παπαλεξοπούλου, και οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο, σήμερα μοιάζουν πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς καλούμαστε διαρκώς να συλλογιστούμε τη στάση ζωής μας σε σχέση με τα όρια προσωπικής ελευθερίας και συλλογικής ευθύνης, ειδικά μέσα σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από εξωγενείς οριοθετήσεις και ένα κλίμα περιρρέουσας απειλής για τις απανταχού θηλυκότητες, που βρίθει από ταραχώδη έμφυλα ζητήματα, ενώ η γυναίκα παραμένει το θύμα σε διακρατικές πολεμικές διαμάχες και αποτελεί την πρωταγωνιστική φιγούρα σε μετακινήσεις πληθυσμών.

Ο τίτλος από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καρούζου λειτουργεί συμβολικά, σχεδόν σαμανικά, περιγράφοντας σε λίγες λέξεις την ουσία της θηλυκότητας ως μία εργώδη μα αδάμαστη και ακατάβλητη δύναμη που εφορμά μέσα από τις απαρχές της Ιστορίας. Η χρήση της Ασιατικής ηπείρου υποδηλώνει τον “τόπο αλλού”, τον προσωπικό χώρο έξω από τα κοινωνικά σύνορα, μία θρυαλλίδα ενσυναίσθησης, ενδυνάμωσης και σπάνιας γήτευσης μαζί.
Το Ιστορικό Πλαίσιο:
Το 1862 κορυφωνόταν ο αντιμοναρχικός αγώνας και παντού αντηχούσε η φράση “Να φύγουν οι Βαυαροί”. Την 1η Φεβρουαρίου του 1862, ξέσπασαν τα «Ναυπλιακά», η επανάσταση εναντίον του Όθωνα. Αν και μέχρι τα μέσα Μαρτίου του 1862, αυτή η στάση είχε ήδη κατασταλεί, η αναταραχή υπέβοσκε. Ο Όθωνας εκθρονίστηκε τελικά τον επόμενο Οκτώβριο.

Έδρα της επανάστασης του 1862 υπήρξε το Ναύπλιο και η ψυχή της δεν ήταν άλλη από μία γυναίκα, την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου. Η Καλλιόπη γεννήθηκε στην Πάτρα στις 26 Ιουλίου του 1809. Ο πατέρας της Ανδρέας Καλαμογδάρτης υπήρξε πρόκριτος της Αχαΐας ενώ η μητέρα της ανήκε στην αρχοντική οικογένεια των Παπαδιαμαντόπουλων. Όταν ο Πασάς της Πελοποννήσου φιλάκισε τον πατέρα της στην Τρίπολη μαζί με τους προκρίτους της Πελοποννήσου, και η Παπαλεξοπούλου, στα 15 της, βρέθηκε πρόσφυγας με την μητέρα και τις αδελφές της στην Αγκώνα της Ιταλίας. Εκεί σπούδασε ιταλικά και γαλλικά, βυθίστηκε στη λογοτεχνία και απέκτησε ευρεία παιδεία. Το Ναύπλιο υπήρξε το προπύργιο του αντιμοναρχικού, αντιβαυαρικού αγώνα και η Παπαλεξοπούλου που είχε γαλουχηθεί με τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, όταν επέστρεψε έγινε η πρωθιερέα του, αφιερώνοντας όλα της τα υπάρχοντα στον αγώνα για την ελευθερία.
Για να εμποδίσει ένα επερχόμενο στρατιωτικό πραξικόπημα στο Ναύπλιο, ο στρατηγός του Βασιλιά Όθωνα, Hahn, πληροφορημένος ότι η οικία της ήταν κέντρο αντίστασης, της έστειλε τελεσίγραφο ζητώντας της να φύγει από την πόλη, για να λάβει την ακόλουθη παροιμιώδη απάντηση:
«Θα μείνω όπου βρίσκομαι. Τα μόνα ζωντανά πλάσματα που φοβάμαι είναι οι ποντικοί, γι’αυτό τους αφάνισα όλους μέσα στο σπίτι μου».

Παρ’ όλα αυτά, όταν εισέβαλλαν οι Βαυαροί, ο στρατηγός έστειλε στην Καλλιόπη τον υπασπιστή του για να υποβάλλει τα σέβη του. Αντίστοιχο κλίμα σεβασμού επικράτησε και στην Αθήνα, μετά την πτώση της μοναρχίας, όπου την υποδέχτηκαν θριαμβευτικά οι Αθηναίοι, όταν ήρθε να παραστεί στην Εθνική Συνέλευση.
Στόχος της έκθεσης: Αυτή η γυναίκα σύμβολο, δύναται να αποτελέσει ένα εύφορο πεδίο πολυμεσικής ανάγνωσης από τους 26 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση.

Μέσα σε μία εποχή απομάγευσης, όπου η έννοια της ελευθερίας, όπως αυτή εργαλειοποιείται από τα ΜΜΕ και τα σύγχρονα πολιτικά αφηγήματα, διάγει υπό διαρκή αμφισβήτηση, αντίστοιχα με την εικόνα της θηλυκότητας που μοιάζει να έχει προχωρήσει σε μία τεθλασμένη γραμμή, από τα κεκτημένα των πρώτων φεμινιστικών αγώνων, στην εποχή του Metoo κινήματος, των συνεχιζόμενων συζητήσεων επάνω στην επιλογή της αυτοδιάθεσης, αλλά και μέσα στη δυστοπική εποχή των συνεχόμενων γυναικοκτονιών, η αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει τον αγώνα της Καλλιόπης Παπαλεξοπούλου, βάζει τις βάσεις για έναν ενδελεχή επαναπροσδιορισμό της αξίας του ουμανισμού μέσα από την έρευνα της σύγχρονης ιστοριογραφίας στην καταγραφή της γυναικείας παρουσίας στην παγκόσμια ιστορία αλλά και στην τέχνη.
Διοργάνωση:Η έκθεση διοργανώνεται από το Προεδρείο της AICA Hellas με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση του Ναυπλίου, με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο Βουλευτικό Δήμου Ναυπλίου
Συμμετέχουν:Δημήτριος Αντωνίτσης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Βασίλης Βλασταράς, Αλέξανδρος Γεωργίου, Κατερίνα Διακομή, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Βαγγέλης Ζερβόπουλος, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Στέλλα Καπεζάνου, Λεωνίδας Καραμπίνης, Αθανάσιος Μακρής, Σωτήρης Μπατζιάνας, Νίκος Ναυρίδης, Ηλίας Παπαηλιάκης, Άρτεμις Ποταμιάνου, Φωτεινή Πούλια, Σοφία Ροζάκη, Βασιλική Σαγκιώτη, Ελίζα Σόρογκα (μαζί με Ρωξάνη Γαρεφαλάκη και Takatsuna Mukai), Ελένη Τζιρτζιλάκη,
Βίκυ Τσαλαματά, Γιώργος Τσεριώνης, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Poka Yio.

Επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης,
Γενική Γραμματέας AICA Ηellas

Διάρκεια έως 31/7.
​Ώρες ​λειτουργίας: 10.30-13.30 και ​18.30-23.00
Η δεύτερη προσκεκλημένη προσωπικότητα είναι ο ποιητής Νίκος Καρούζος το όνομα του οποίου μόνιμα πλέον φέρει το Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης. Το αφιέρωμα στον μεγάλο Αναπλιώτη ποιητή θα γίνει σε δυο μέρη την Παρασκευή (1/7) και το Σάββατο (2/7) και θα είναι γεμάτο από βιωματικές καταθέσεις αλλά και λογοτεχνικές αναλύσεις και προσεγγίσεις για τη ζωή και το έργο του.
Η σύντροφος των τελευταίων χρόνων της ζωής του, η εικαστικός Εύα Μπέη, άνοιξε την παρουσίαση των ιδιαίτερων πλευρών στη ζωή και το έργο του ποιητή με την παρουσίαση του βιβλίου της «Με τον Νίκο Καρούζο».
 Στην παρουσίαση που έγινε στο «Τριανόν» την Παρασκευή 1η Ιουλίου πήραν μέρος ο Γ.Παλαβός (συγγραφέας-μεταφραστής) και ο Νίκος Κουφάκης (συγγραφέας-εκδότης). 
Στην εκδηλωση παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Ναυπλιέων Κωνσταντίνος Ρούτουλας, ενώ την παρουσίαση είχε ο Γιώργος Κόνδης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται:

2/7/2022 Σάββατο
Βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Νίκο Καρούζο


«Γλυκό που είναι το σκοτάδι στις Εικόνες των προγόνων»

20:00: Έναρξη / Χαιρετισμοί, στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου- Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23.

-20:20: Εύα Μπέη ανάγνωση

-20.30: Σάββας Μιχαήλ «Τραυλίζοντας η οικουμένη …» Νίκος Καρούζος, ποιητής σε καιρούς χαλεπούς.

-21:00: Ανδρέας Τσιάκος – ανάγνωση

-21:10: Κώστας Μανωλίδης «Η εκθαμβωτική ασυνέπεια της ύλης. Ο Νίκος Καρούζος απέναντι στη φύση»

-21:30: Νίκος Τσιπόκας - ανάγνωση

-21:40: Φαίη Τζανετουλάκου, Θα γυρίσουμε στην Ομορφιά μια μέρα; Υφαίνονται έργα και ημέρες του ποιητή.

-22:00: Γιώργος Πατρινιός , Άρης Βετούλης : Νίκος Καρούζος. Η δυσημερία της ύπαρξης – Η ανθρώπινη πλευρά του ποιητή.
(παρουσίαση-συντονισμός: Ανδρέας Τσιάκος)

3/7/2022 Κυριακή
Βραδιά αφιερωμένη στο λογοτέχνη Άγγελο Τερζάκη


«Εγώ τουλάχιστον στάθηκα Ολομόναχος κι Ολόρθος»

20:00: Έναρξη -παρουσιάσεις στον αύλειο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου- Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23.

-20:10 Λήδα Κωστάκη,

O Άγγελος Τερζάκης μέσα από το προσωπικό του αρχείο

-20:40 Ελπίδα Κομιανού – ανάγνωση

-20:50 Θανάσης Αγάθος

Ο Άγγελος Τερζάκης και ο κινηματογράφος

-21:20 Ελπίδα Κομιανού - Ανάγνωση

-21:30 Καλλιόπη Καλποδήμου

Όταν η πένα του Άγγελου Τερζάκη σκιαγραφεί την..... "Γυναίκα".

-21:50: Ελπίδα Κομιανού - Ανάγνωση

-22:00 : Γιώργος Πατρινιός

Άγγελος Τερζάκης. Η χειρωναξία του πνεύματος.

Τέλος εκδήλωσης - Ευχαριστίες

(παρουσίαση – συντονισμός : Γιώργος Κόνδης)
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ