ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Τι ανάφερε στον χαιρετισμό του στην ημερίδα της ΟΚΕ ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:36:00 μ.μ. |
Γ. Ανδριανός
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας με θέμα «Ολοκληρωμένος Μηχανισμός Παρακολούθησης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Θέλω να συγχαρώ την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος καθώς και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας τόσο για τη διοργάνωση αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ημερίδας, όσο βεβαίως και για την ευρύτερη συμβολή των δύο θεσμών στη χάραξη και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών και την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της δημοκρατίας μας.

Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία που πυκνώνει το νόημα και το περιεχόμενο του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα που περιλαμβάνει αυτή, προσθέτει θεμελιώδη κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που αφορούν μεταξύ άλλων την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία, την στέγαση, την κοινωνική προστασία και την ευημερία.

Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας είχε συχνά βαριές συνέπειες στην κοινωνία μας ακόμη και σε ό,τι αφορά αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι γι’ αυτό σημαντικό ότι διαθέτουμε αυτόν τον ολοκληρωμένο μηχανισμό για την παρακολούθηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ώστε να διαθέτουμε αντικειμενικά δεδομένα ως προς το πού πρέπει να επικεντρώσουμε τις συλλογικές μας προσπάθειες.

Η κλασική θεωρία δικαιωμάτων υπογραμμίζει μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δικαιώματα που κατοχυρώνει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και σ’ αυτά που κατοχυρώνει ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης: Τα πρώτα έχουν ως επί το πλείστον αποφατικό χαρακτήρα – το μόνο που χρειάζονται είναι να αποστεί το κράτος ή ένα τρίτο μέρος από δράση που θα τα παραβίαζε. Έχω ελευθερία του λόγου στο βαθμό που κανείς δεν με εμποδίζει να εκφράσω τη γνώμη μου.

Τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα αντιθέτως απαιτούν ως επί το πλείστον θετική δράση: Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγαση για παράδειγμα σημαίνει όχι απλώς ότι δεν πρέπει κάποιος να με εμποδίσει από το να αποκτήσω μια στέγη, αλλά και ότι σε περίπτωση που αδυνατώ να καλύψω αυτή μου την ανάγκη κάποιος άλλος έχει τη θετική υποχρέωση να με συντρέξει.

Γι’ αυτό, τα ιδιαίτερα σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα έχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία είναι η συστηματική, έγκυρη και αντικειμενική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ένα καθήκον στο οποίο ανταποκρίνεται η ΟΚΕ. Η δεύτερη είναι η εφαρμογή εκείνων των δημόσιων πολιτικών που αφενός θα διασφαλίζουν τους αναγκαίους πόρους και αφετέρου θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα.

Δεδομένου μάλιστα του ότι και σήμερα βρισκόμαστε εν μέσω μιας παγκόσμιας έκτακτης συνθήκης που οξύνει μέσω της διεθνούς ακρίβειας κοινωνικά προβλήματα και αποκλεισμούς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτές τις δύο προϋποθέσεις – της αντικειμενικής καταγραφής και των αποτελεσματικών πολιτικών – να τις επιδιώκουμε ταυτόχρονα, καθένας από τη θέση και με το ρόλο του, αλλά και συνθετικά ως πολιτική κοινωνία.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με τη βεβαιότητα ότι η σημερινή ημερίδα θα εμπλουτίσει ουσιαστικά τον κοινό μας προβληματισμό, εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στο σημαντικό έργο της ΟΚΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ