Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα και ουσιαστικά τη ζωή πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων.
Και άκουσα πριν από λίγο, την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ωφεληθούν 400 μόνο γυναίκες, και μάλιστα, απ’ αυτές μόνο το 20% θα τεκνοποιήσει με επιτυχία. Και μία γυναίκα να ζήσει τη μητρότητα, και ένα παιδί να γεννηθεί, αυτό είναι μεγάλη επιτυχία! Και αυτό το νομοσχέδιο έχει διατάξεις που είναι υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Και απορώ πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψηφίζει! Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τόσες θετικές διατάξεις να έρχεστε να λέτε «παρών» και να μην έχετε την τόλμη να ψηφίσετε τουλάχιστον τις θετικές διατάξεις.
Είναι ιδιαίτερα μάλιστα ευχάριστο και αισιόδοξο, όταν σ’ αυτή την αίθουσα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση και πρόοδο για να διευρύνουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες των πολιτών, ιδίως σε ένα θέμα τόσο λεπτό και σημαντικό όπως η τεκνοποίηση.
Όπως είχα επισημάνει και στη σχετική ερώτηση που είχα υποβάλει στην τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις 24 Φεβρουαρίου του 2021, η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη που έχουν θεσμοθετήσει ένα πλήρες νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ανθρώπινης υπογονιμότητας – ο νόμος 3305/2005 θεωρήθηκε ιδιαίτερα προοδευτικός για την εποχή του.
Έτσι, ο ορισμός από τον νόμο 3305/2005 του ανώτατου ορίου των 50 ετών για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ήταν σύμφωνος με τις τότε επιστημονικές δυνατότητες, όμως μέσα σε λιγότερα από 20 χρόνια τα επιστημονικά δεδομένα έχουν μεταβληθεί σημαντικά προς το καλύτερο, όπως υπογραμμίζουν οι σχετικές συστάσεις παγκόσμιων ιατρικών φορέων μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής.
Η νομική αύξηση λοιπόν του ορίου ηλικίας στα 54 έτη ανταποκρίνεται σ’ αυτές τις νέες δυνατότητες, καθώς και στην αύξηση τόσο της μέσης ηλικίας της εμμηνόπαυσης, όσο και του ευρύτερου προσδόκιμου της ζωής.
Ανταποκρίνεται επίσης στις νέες κοινωνικές συνθήκες που συχνά καθυστερούν την τεκνοποίηση και τη δημιουργία οικογένειας, ένα φαινόμενο που έγινε ακόμη πιο έντονο με την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Οφείλουμε λοιπόν ταυτόχρονα με τη ρυθμιστική αυτή διόρθωση, να διασφαλίσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στους νέους ανθρώπους που το επιθυμούν να δημιουργήσουν νωρίτερα την οικογένειά τους.
Κι εδώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει πάρει μέτρα στήριξης ουσιαστικά. Και θυμίζω το επίδομα γέννας στα 2.000 ευρώ. Θυμίζω τον προγραμματισμό για τη στέγη. Θυμίζω ότι έχει καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ολοήμερο σχολείο έχει επεκταθεί από την Υπουργό Παιδείας, ένα σημαντικό μέτρο στήριξης της οικογένειας.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν η σημερινή κυβέρνηση κινείται με ουσιαστικά βήματα, και είμαι αισιόδοξος γιατί τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων, που δεν είναι μεμονωμένες και αποσπασματικές όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συνθέτουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική, γίνονται πλέον ορατά.
Άλλωστε, επιστρέφοντας στο ζήτημα του ορίου ηλικίας, είναι λάθος και άδικο Ελληνίδες που θέλουν και βιολογικά μπορούν να αποκτήσουν παιδί να χρειάζεται να πάνε για τη διαδικασία της υποβοηθούμενης γονιμοποίησης στο εξωτερικό, και συχνά σε γειτονικές μας χώρες, όπου η νομοθεσία ως προς τα όρια ηλικίας είναι ήδη ευθυγραμμισμένη με τις συστάσεις των παγκόσμιων φορέων υγείας, αλλά και τον μέσο όρο των 54 ετών που ισχύει σε ευρωπαϊκά κράτη.
Έχω προσωπικά γίνει αποδέκτης αυτού του εύλογου παραπόνου και αιτήματος και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για άλλους συναδέλφους στην αίθουσα, γεγονός που είχα συζητήσει με τον Υπουργό Υγείας, τον κ. Θάνο Πλεύρη, και θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί τόλμησε και έφερε αυτό το νομοσχέδιο που λύνει το πρόβλημα.
Όπως επίσης ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι υπόλοιπες προβλέψεις που αφορούν την κρυοσυντήρηση και χρήση ωαρίων και ευρύτερα γενετικού υλικού, μια δυνατότητα που ολοένα και περισσότερες γυναίκες και ζευγάρια αξιοποιούν, ιδιαίτερα καθώς η επιστημονική πρόοδος έχει καταργήσει ουσιαστικά τα χρονικά όρια της κρυοσυντήρησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ζητήματα όπως αυτά που απασχολούν το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Αντιθέτως, μας δίνουν την ευκαιρία να ευθυγραμμίσουμε με τρόπο ουσιαστικό τις νέες επιστημονικές δυνατότητες με τις ανάγκες των ανθρώπων και την ευρεία θεώρηση του κοινού αγαθού.
Και με τον νόμο αυτό, δείχνουμε ότι η Ελλάδα, η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και της επιστημονικής σκέψης, αντιλαμβάνεται την επιστήμη όχι ως ανταγωνιστή αλλά ως αρωγό και συνοδοιπόρο της ηθικής, του συνεχούς προβληματισμού των ελεύθερων ανθρώπων για το καλό, το όμορφο και το χρήσιμο στην ατομική και συλλογική μας ζωή.
Αυτή η στάση ζωής, που διατρέχει κάθε περίοδο της μακραίωνης ιστορίας μας, πρέπει να συνεχίσει συνειδητά να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί αλλά και να χαρακτηρίζει τη διεθνή ταυτότητα και στάση της πατρίδας μας ως φάρο πολιτισμού, δικαίου και προόδου.
Σας καλώ λοιπόν αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο να το υπερψηφίσουμε όλοι».