ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Στην Αργολίδα ο Μητροπολίτης Καμερούν: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Αγία Μαρίνα στο Άργος (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:32:00 μ.μ. | | |
Στην Αργολίδα ο Μητροπολίτης Καμερούν
Πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς στην Αργολίδα η ομώνυμη Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται στην νότια Πλευρά του κάστρου Λάρισα στην πόλη του Άργους.
Την παραμονή της εορτής Σάββατο 16 Ιουλίου 2022 τελέστηκε εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Μιχαλόπουλου.
Ανήμερα της εορτής τελέστηκε Αρχιερατική θεία λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό ναό της Ιεράς Μονής Αγίας Μαρίνας στο Άργος χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγορίου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. 
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας η ηγουμένη της Ιεράς Μονής μοναχή Χρυσοστόμη, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Καμερούν Γρηγόριο και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Αγία Μαρίνα .
Καθόλη τη διάρκεια του όρθρου και της θείας λειτουργίας έψαλλε χορωδία από μοναχές από την Ιερά μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρυνού.
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

Τη νότια πλευρά του κάστρου του Άργους, στολίζει το κατάλευκο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας. Ένα σχετικά μικρό συγκρότημα, που κυριολεκτικά κρέμεται στην άκρη του βουνού της Λάρισας. Πάνω του στέκεται αγέρωχο το ιστορικό κάστρο του Άργους. Το 1965, δύο μοναχές, οι αδελφές Σαμιώτη, μετά τον θάνατο της μητέρας τους, αποσπάστηκαν από τη συνοδεία του αδελφού τους Θεόκλητου, Ηγούμενου της γειτονικής Μονής, της αφιερωμένης στη Γέννηση του Ιησού Χριστού, και εγκαταστάθηκαν στην Αγία Μαρίνα. 
Εκεί έχτισαν τα πρώτα μικρά οικήματα. Ο ναός και ο γύρω χώρος τους παραχωρήθηκε από το Σύλλογο των Παπουτσήδων του Άργους. (Εκ παραδρομής αναφέρεται σε πολλά σημειώματα ότι την αγόρασαν απ’ αυτούς. Ποτέ δεν ήταν ιδιοκτησία τους αλλά τους είχε παραχωρηθεί με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Τιμίου Προδρόμου, όπως θα δούμε παρακάτω.) Αρωγός στις προσπάθειές τους στάθηκε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Χρυσόστομος ο Β΄ Δεληγιανόπουλος. Γυναικεία Μονή έγινε το 1972 με επίσημο διάταγμα.
Ο ναός είναι μια μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική, με εσωτερικό θόλο και με διαστάσεις 6,5 x 8,5 μέτρα. Το τέμπλο της είναι απλό και ξύλινο. Έχει μόνο φορητές εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας που είναι έργα του 1830- 1870. Ο δυτικός τοίχος του ναού είναι μεσότοιχος ενός άλλου κτιρίου, που προστέθηκε αργότερα και το οποίο χρησιμεύει ως αρχονταρίκι. Στη θέση του παλιότερα υπήρχε στέρνα για την αποθήκευση νερού. Νοτιοδυτικά του ναού έχει κτισθεί το νέο κτίριο των κελιών.
Στο προαύλιο της Μονής, ένας εξώστης – σχεδόν μετέωρος- πάνω από το Άργος και τον Αργολικό κάμπο, ανάμεσα σε όμορφα λουλούδια και ψηλά κυπαρίσσια, ο επισκέπτης μπορεί να ξεκουραστεί κάτω από την πλατύφυλλη κληματαριά.
Στο ανατολικό τμήμα της πεντακάθαρης και ολάνθιστης αυλής, που με πολλή αγάπη φροντίζει η μικρή αδελφότητα, μετά από έγκριση της Αρχαιολογίας, το 1970 κτίσθηκε ένας μικρός ναός, αφιερωμένος στην Παναγία τη Γιάτρισσα, στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία. Αυτός ο ναός κτίστηκε κυρίως, ως πράξη ευλάβειας και τιμής στην Παναγία (Θεοτόκο) του κάστρου, η οποία είχε κτισθεί από τον επίσκοπο Άργους Νικήτα, το 1174.
Ο Μητροπολίτης Καμερούν Γρηγόριος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν Υπέρτιμος και Έξαρχος Κεντρικής Αφρικής κ. Γρηγόριος γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1961.
Υπήρξε μοναχός, εκ των ιδρυτικών μελών της αδελφότητος, στη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1984 και πρεσβύτερος το 1988 λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίο.
Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος και ανέπτυξε ποικίλη ποιμαντική δράση.
Ακολούθησε σπουδές σχεδίου, ζωγραφικής και εικονογραφίας και το 1988 έλαβε το πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας).
Κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριστού Πατριάρχου κυρού Πέτρου του Ζ’ ανέλαβε από τον Ιανουάριο του 2001 την θέση του Διευθυντού του ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου στην Αλεξάνδρεια έως τον Ιούλιο του 2002.
Από τον Μάιο του 2003 έως και την εκλογή του, υπηρέτησε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου στη Ρώμη, διατελόντας και Αρχιερατικός Επίτροπος Κεντρικής Ιταλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας.
Στην Ρώμη παρακολούθησε μαθήματα εις το Pontificium Universita Gregorianna.
Την 27ην Οκτωβρίου του 2004 εξελέγη παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτης Καμερούν.
Χειροτονήθηκε την 25η Νοεμβρίου 2004 από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο το Β’ και ενθρονίστηκε από τον ίδιο την 23η Ιανουαρίου του 2005 στο Γιαουντέ. Από το 2004 η Ιερά Μητρόπολις Καμερούν ποιμαίνεται από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Γρηγόριο, ο οποίος μέσα από πολλές αντιξοότητες, συνεχίζει με ένθεο ζήλο τον ιεραποστολικό αγώνα.
 Ήδη προχώρησε στην αναδιοργάνωση της Ιεραποστολής δημιουργώντας το Σεμινάριο Ορθοδόξου Θεολογίας «Ο Άγιος Μάρκος» στην πρωτεύουσα Γιαουντέ, που φιλοξενεί είκοσι υποψήφιους κληρικούς και κατηχητές. 
Στους ίδιους χώρους λειτουργεί και το σεμινάριο των κατηχητριών. Για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάπτυξη του Πνευματικού έργου αποφάσισε την δημιουργία νέων ενοριακών κοινοτήτων και την ανέγερση Ιεραποστολικών Κέντρων στις μεγάλες πόλεις του Καμερούν. Επίσης, στις προθέσεις του Σεβασμιωτάτου κ. Γρηγορίου είναι η ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου στο Β. Καμερούν.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ