ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Ανδριανός στη Βουλή: Η Κυβέρνηση αποδεικνύει τη δέσμευση της να διαμορφώσει το πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης της πατρίδας μας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:16:00 π.μ. |
Ανδριανός στη Βουλή
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Θέλω πρώτα απ’ όλα να καταδικάσω κι εγώ απερίφραστα την εμπρηστική επίθεση στον Real FM, αλλά και το νέο περιστατικό βίας σε πανεπιστημιακό χώρο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το σύνολο των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων τουλάχιστον να αναγνωρίσει το πρόβλημα και την ανάγκη αντιμετώπισής του.

Τόσο η διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και του τύπου από τους αυτόκλητους λογοκριτές, όσο και η έμπρακτη κατοχύρωση της ασφάλειας και της νομιμότητας στους πανεπιστημιακούς χώρους είναι αυτονόητες υποχρεώσεις της πολιτείας, και στην κατεύθυνση αυτή, η ήδη δρομολογημένη υλοποίηση των προβλέψεων του πρόσφατου νόμου για τη φύλαξη των πανεπιστημίων είναι μονόδρομος.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί ακόμη ένα κρίσιμο βήμα της συνολικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Νίκη Κεραμέως να έχει την ευθύνη αυτού του κρίσιμου τομέα μαζί με την υφυπουργό την κ. Μακρή και τον κ. Συρίγο.

Και βεβαίως και αυτό το νομοσχέδιο είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Και πρέπει να τονίζουμε, αν και δεν αρέσει στους κυρίους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εμείς με τις 25.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών – 16.500 + 8.500 – αποδεικνύουμε στην πράξη ότι στηρίζουμε την δημόσια εκπαίδευση.

Από την προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τη δευτεροβάθμια και τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των στελεχών, τις εταιρείες – τεχνοβλαστούς και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση υλοποιεί με μεθοδικότητα όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών στο πλαίσιο του απολύτως λεπτομερειακού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία.

Απέναντι σε αήθεις επιθέσεις, σε αθλιότητες, όπως η δήλωση του κ. Βερναρδάκη εναντίον της Νίκης Κεραμέως, γυναίκας υπουργού και μητέρας δυο παιδιών, απέναντι στη στείρα καθήλωση στο λίγο και στο μέτριο, αλλά και στην ανακλαστική αντίδραση σε οποιαδήποτε αλλαγή, εμείς απαντάμε με έργο και με επιχειρήματα.

Στόχος, ένα εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο και αποτελεσματικό, που έχει στο επίκεντρο τους μαθητές, τους σπουδαστές και φοιτητές, που εμπνέεται από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, που έμπρακτα πιστεύει στις εκπαιδευτικές κοινότητες ενισχύοντας την αυτονομία και ενθαρρύνοντας την πρωτοβουλία και τη δημιουργικότητα, που προσφέρει σε κάθε νέο άνθρωπο τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται για να επιδιώξει με αξιώσεις τα όνειρά του, και ταυτόχρονα καλλιεργεί το ήθος και την αρετή που χαρακτηρίζουν έναν αυριανό υπεύθυνο πολίτη.

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, ο αυριανός νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που διαρθρώνεται σε τέσσερις κύριους άξονες:

Πρώτον, αναβαθμίζει την ποιότητα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ενισχύοντας μεταξύ άλλων την ουσιαστική αυτονομία στην οργάνωση των προγραμμάτων σπουδών, εισάγοντας το εγχώριο Erasmus, τη δυνατότητα των διπλών και κοινών πτυχίων και των βιομηχανικών διδακτορικών, δίνοντας νέα έμφαση στην πρακτική άσκηση και την αξιοποίηση των επισκεπτών καθηγητών, απλοποιώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της έρευνας, και βεβαίως εισάγοντας νέες και αξιοκρατικότερες διαδικασίες εκλογής μελών ΔΕΠ.

Δεύτερον, ενισχύει τη λειτουργικότητα και την αυτονομία των πανεπιστημίων με ένα νέο μοντέλο διοίκησης που βασίζεται στη συλλογικότητα, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και την εξωστρέφεια, με νέα θεσμικά εργαλεία για τη στοχοθεσία των ΑΕΙ και την αποτελεσματική διαχείριση της περιουσίας τους, αλλά και με νέες δομές υποστήριξης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τρίτον, προάγει την σύνδεση του πανεπιστημιακού έργου με την κοινωνία διευκολύνοντας την παροχή υπηρεσιών από τα πανεπιστήμια σε πολίτες και φορείς, την οργάνωση προγραμμάτων πιστοποιητικών ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των ΑΕΙ στη διά βίου εκπαίδευση.

Τέταρτον, εκσυγχρονίζει στο πλαίσιο λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ μετακινώντας την εστίαση από την έγκριση της εκάστοτε αίτησης στην αναγνώριση των αλλοδαπών ιδρυμάτων και την συμπερίληψή τους στο σχετικό Μητρώο γεγονός που απλοποιεί και επιταχύνει σημαντικά τη σχετική διαδικασία που για πολλούς νέους ανθρώπους συνεπαγόταν τεράστια ταλαιπωρία.

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζει περισσότερες και καλύτερες ακαδημαϊκές δυνατότητες, ενθαρρύνοντας τη διεπιστημονικότητα και την απόκτηση συνδυαστικών γνώσεων και δεξιοτήτων. Ενισχύει την στήριξη της καθημερινότητας, με τα κέντρα ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, τη διασφάλιση της αντικειμενικής βαθμολόγησης και τη μέριμνα για φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία. Εκσυγχρονίζει το πλαίσιο της φοιτητικής εκπροσώπησης ώστε να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των φοιτητικών κοινοτήτων. Και βεβαίως ενισχύει ουσιαστικά τη σύνδεση με την αγορά εργασίας που αποτελεί ένα πάγιο ζητούμενο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Για τους πανεπιστημιακούς, διασφαλίζει την αξιοκρατία στην εκλογή και την εξέλιξή τους, μειώνει δραστικά την γραφειοκρατική επιβάρυνση και ενθαρρύνει τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και τις συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ παράλληλα ενισχύει και τη δυνατότητα της ουσιαστικής συμμετοχής στη διαμόρφωση της στρατηγικής του εκάστοτε πανεπιστημίου.



Για τα ίδια τα πανεπιστήμια, το νομοσχέδιο κατοχυρώνει την έμπρακτη ακαδημαϊκή αυτονομία, διασφαλίζει την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενισχύει την εξωστρέφεια και τη συμμετοχή στο διεθνές ακαδημαϊκό γίγνεσθαι, και δίνει τα θεσμικά εργαλεία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα στη διοίκηση, τον ορισμό και την επίτευξη των στόχων.

Αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία, το νομοσχέδιο αυτό φέρνει πιο κοντά τα πανεπιστήμια στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών, ανοίγει νέες δυνατότητες μάθησης και κατάρτισης για όλους, και διασφαλίζει τη διάχυση των θετικών αποτελεσμάτων της έρευνας και της ακαδημαϊκής δουλειάς στην οικονομία και την κοινωνία.

Θέλω τέλος να επισημάνω στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις οργανικές θέσεις των κληρικών και ευρύτερα για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο, επιλύεται ένα υπαρκτό ζήτημα που αφορά και ταλαιπωρεί χιλιάδες κληρικούς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μακριά από αγκυλώσεις και ιδεολογικές εμμονές, η Κυβέρνηση και με το νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά της να διαμορφώσει το πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης της πατρίδας μας.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια γίνεται πολύ σημαντική και ουσιαστική δουλειά. Μέχρι σήμερα όμως, τα μικρά και μεγάλα αυτά επιτεύγματα της γνώσης γίνονται ως επί το πλείστον ερήμην του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου, και όχι χάρη και σ’ αυτό. Τα γραφειοκρατικά βάρη, η προσκόλληση σε παρωχημένες πρακτικές που ευνοούν εμπεδωμένα συμφέροντα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των φοιτητών και της κοινωνίας, η ανοχή στην ανομία και τη βία, το υπαρκτό έλλειμμα αξιοκρατίας και αξιολόγησης είναι εμπόδια που έπρεπε επιτέλους να ξεπεράσουμε.

Και με αυτό το νομοσχέδιο, αυτή η ανάγκη επιτέλους ικανοποιείται. Προς όφελος των πανεπιστημίων μας, των φοιτητών και των διδασκόντων, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και προόδου».

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ