ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Αυγουστιάτικη επίσκεψη φλαμίνγκο στο Ναύπλιο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:38:00 μ.μ. | |
Φοινικόπτερα
Τέσσερα ενήλικα φλαμίνγκο επισκέφθηκαν τον υδροβιότοπο Ναυπλίου - Νέας Κίου στην Αργολίδα την Δευτέρα 8 Αυγούστου.
Τα πανέμορφα εξωτικά πουλιά ξεκίνησαν την φθινοπωρινή τους μετανάστευση και βρίσκονται σε ταξίδι πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, κάνοντας στάσεις σε υγρότοπους ώστε να τραφούν, να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν στον προορισμό τους.
Μερικές πληροφορίες για τα φλαμίνγκο.

Από κοντινή απόσταση φαίνεται καθαρά η ροζ απόχρωση του φτερώματος και των γυμνών τμημάτων του σώματός του (πόδια, ράμφος) ενώ από μακριά δίνει την εντύπωση πως είναι λευκό. 
Πετά με το λαιμό και τα πόδια σε έκταση με γρήγορα χτυπήματα των φτερούγων.Τα νεαρά και μέχρι την ηλικία των 2 ετών έχουν καφέ απόχρωση που σιγά σιγά μετατρέπεται σε άσπρη και στη συνέχεια στη ροζ καθώς αλλάζουν ένα προς ένα τα φτερά του σώματός τους. Τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά από το μεγαλύτερο ύψος τους.
Εξαπλώνεται σε Αφρική, Νότια Ευρώπη και Ασία. Τα πουλιά των παραλίων της Μεσογείου και αυτά της δυτικής Αφρικής θεωρείται πως ανήκουν σε ξεχωριστό υπο-πληθυσμό από τα υπόλοιπα, δηλαδή μετακινούνται μεταξύ των περιοχών αυτών και σπανιότερα πέρα από αυτές (Νότια Αφρική και Ασία).
Στην Ελλάδα δεν αναπαράγεται. Απόπειρες έχουν γίνει στο παρελθόν στο Μεσολόγγι, τις Αλυκές Κίτρους, και πρόσφατα (2020) στη λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμαντος στη Χαλκιδική. Επίσης, το 2002 στην Αλυκή Καλλονής. Τα πουλιά που βλέπουμε στη χώρα μας προέρχονται κυρίως από τις αποικίες του είδους στην Τουρκία, Ιταλία, Γαλλία και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. 
Τρέφεται βυθίζοντας το ράμφος του στο νερό και φιλτράροντάς το καθώς το περνά από ένα σύστημα μεμβρανών με τη βοήθεια της ισχυρού μυ της γλώσσα του. Καταναλώνει μια ποικιλία από υδρόβια ασπόνδυλα (γαριδούλες, μαλάκια, έντομα), φυτικό υλικό (σπόρους από υδρόβια φυτά, φύκη) και πιθανά μικρά ψάρια. 
Συνήθως περπατά καθώς το κάνει αυτό ή πλατσουρίζει επιτόπου προσπαθώντας να ανεβάσει τη λεία από τον πυθμένα στο νερό. Σε κάποιες περιοχές ταΐζει τους νεοσσούς του με μια ειδική ουσία (σαν γάλα) που παράγουν και οι δύο γονείς μέχρι ο νεοσσός να γίνει δύο μηνών.
Ωριμάζουν και μπορούν να αναπαραχθούν από την ηλικία των 3 ετών και άνω (συνήθως 5-6 ετών).
Συχνά ακούγονται οι φωνές τους καθώς πετούν πάνω από τα χωριά τη νύχτα μετακινούμενα από υγρότοπο σε υγρότοπο. 
Ζει πολλά χρόνια και το μεγαλύτερο σε ηλικία Φλαμίνγκο έφτασε τα 33 χρόνια στη φύση και τα 44 σε αιχμαλωσία! Είναι το πιο ψηλό πουλί στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο από τα 6 είδη της οικογένειας των φλαμίνγκο που υπάρχουν στον κόσμο.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ