ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

“Σπήλαια Κάψια”: Ένα στολίδι της Ελλάδας ιδιαιτέρου κάλους (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:24:00 π.μ. | |
“Σπήλαια Κάψια”
Τα Σπήλαια Κάψια βρίσκονται στα όρια του καλλικρατικού Δήμου Τρίπολης, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κάψια. Είναι από τα αξιολογότερα επισκέψιμα Σπήλαια της Ελλάδας, στις παρυφές του Μαινάλου, σε πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Από το Σπήλαιο Κάψια και την αίθουσα των θαυμασιών: ξεχωρίζουν οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικο. Ο Αρμόνης Λεωνίδας και ο Φώτης Σιάννης, μέλοι του διοικητικού Συμβουλίου Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τρίπολης, μιλάνε στο metrogreece.gr για αυτό το φυσικό μνημείο:

«Τα σπήλαια Κάψια αναμφισβήτητα είναι ένα στολίδι και ένα ιδιαιτέρου κάλους –λόγω των χρωματισμών και του ποικίλου και πλούσιου διάκοσμου που διαθέτει, όχι μόνο για το Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Το χιονοδρομικό ‘Οστρακίνα’ είναι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς χειμερινού τουρισμού. Τα ορειβατικά μονοπάτια που διαθέτει, ο ορεινός όγκος προσφέρονται για περίπατο όλο το χρόνο.»

Από την αίθουσα των θαυμασιών του Σπηλαίου: ξεχωρίζει το ίχνος της πλημμύρας.Σκεπασμένα από λάσπη βρέθηκαν στο σπήλαιο πολλά πήλινα αγγεία που πιθανόν ανήκουν στους ύστερους Ελληνικούς χρόνους (4ος & 5ος μ.χ.αιώνας)

Και συμπληρώνουν «Η αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά στην Αρκαδία είναι πλούσια και σημαντική. Ο χώρος της Αρχαίας Μαντινείας, η Αγία Φωτεινή, το Μοναστήρι της Νεστάνης, το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού,το μουσείο Παπαναστασίου στο Λεβίδι, το σπίτι των Κολοκοτρωναίων, το Μουσείο υδροκίνησης, μουσεία, μονές και όχι μόνο πολύ φυσικό κάλος μέσα από τις διαδρομές περιμένουν τον επισκέπτη να απολαύσει και να θαυμάσει.»

«Επίσης υποστηρίζουν ότι ο φυσικός πλούτος και κυρίως η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά πρέπει να αναβαθμιστεί μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων του Δήμου, της Περιφέρειας , καθώς και των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού».

Η Ιστορία του Σπηλαίου Κάψια

Το Σπήλαιο Κάψια κατατάσσετε στα 10 πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας και συγκαταλέγεται στα 100 πιο κατάλληλα για αξιοποίηση σπήλαια του Ελληνικού χώρου (από τα 7.500 χιλιάδες συνολικά).Βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βόρεια του χωριού Κάψια και ανήκει στο περίπλοκο σύστημα καταβοθρών του οροπεδίου της Μαντινείας. Η μέχρι σήμερα εξερευνημένη του έκταση είναι περίπου 6.500 τμ.

Καταβόθρες Κάψα (φυσικές τρύπες που απορροφούν τα νερά τον χειμώνα από το οροπέδιο της Μαντινείας και με υπόγεια ποτάμια τα οδηγούν στον Αργολικό κόλπο)

Ο πρώτος που αντίκρισε το πανέμορφο σπήλαιο ήταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Γουστάβος Φουζέρ το 1987, ενώ πραγματοποιούσε ανασκαφές στην αρχαία Μαντινεία. Η πρώτη έρευνα του Σπηλαίου έγινε στις 20 Αυγούστου 1892 από ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον νομομηχανικό Αρκαδίας Νικόλαο Σιδέρη και δύο Γάλλους μηχανικούς. Η δημοσίευση της μελέτης του για το Σπήλαιο και τις καταβόθρες της περιοχής στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό Spelunga το 1911 φέρνει το Σπήλαιο στην παγκόσμια δημοσιότητα .

Η δημοσίευση αυτή είναι το σπουδαιότερο ελληνικό σπηλαιολογικό άρθρο της εποχής και αποτελεί την αρχή για το ξύπνημα του ενδιαφέροντος της μελέτης των ελληνικών Σπηλαίων .Το 1974 ,πραγματοποιήθηκε νέα ελληνογαλλική αποστολή με υπεύθυνο τον Ι. Ιωάννου και ανακαλύφθηκε και νέο τμήμα του σπηλαίου που ήταν άγνωστο στους πρώτους ερευνητές. Στο σπήλαιο βρέθηκαν ίχνη παλιάς πλημμύρας και πλήθος από θραύσματα ανθρώπινων οστών και κρανίων ,σκεπασμένα από λάσπη (πάχους μισού μέτρου )που καλύπτει το δάπεδο του σπηλαίου.

Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος και 5ος μ.Χ. αιώνας ).Στην αίθουσα των «θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινο της φωτιάς, κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα ανάμικτα με το κατάλευκο των σταλακτιτών, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης.

Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 1,5 ώρα. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει την επίσκεψη του στα Σπήλαια με το χιονοδρομικό του Μαινάλου, με ιστορικά μοναστήρια, την οικία και τα λημέρια των Κολοκοτρωναίων, την Αρχαία Μαντινεία-Τεγέα, το ναό της Αλέας Αθηνάς κλπ.

Η περιοχή διαθέτει παραδοσιακά καταλύματα, παραδοσιακές ταβέρνες και άριστης ποιότητας τοπικά προϊόντα. Τα Σπήλαια λειτουργούν καθημερινά από τις 9.00 έως τις 15.00
 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ