ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή για το νομοσχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:57:00 μ.μ. |
Γιάννης Ανδριανός
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός στην ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:


«Συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που ως βασικό του άξονα έχει τη διασφάλιση της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας μέσω της εξυγίανσης και της αναβάθμισής τους.

Πρόκειται για έναν μείζονα στόχο που αφενός θα συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομίας, τόσο στο εθνικό επίπεδο, όσο και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, και αφετέρου θα ενισχύσει σημαντικά την αμυντική προσπάθεια της χώρας.

Ο στόχος της εξυγίανσης και της αναβάθμισης είναι επιτακτικός προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα αυτής της σημαντικότατης αναπτυξιακής υποδομής, ιδιαίτερα δεδομένου του τεράστιου προβλήματος των χρεών που έχουν συσσωρευθεί.

Η εταιρεία των Ναυπηγείων εδώ και καιρό βρίσκεται σε ουσιαστικά σε παύση πληρωμών καθώς αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της. Πέραν των έργων που αφορούν τις πυραυλακάτους του Πολεμικού Ναυτικού, που κι αυτό βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του, το Ναυπηγείο σήμερα τελεί σε κατάσταση σχεδόν ολικής παύσης λειτουργίας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 53 χρόνια, από το 1969 μέχρι το 2022, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ναυπηγήθηκαν μόνο 7 εμπορικά πλοία και πάντα με ζημιά.

Το ζητούμενο συνεπώς είναι να διασφαλιστεί όχι απλώς η επιβίωση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, αλλά και η βιωσιμότητά τους δεδομένων των μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων που συγκεντρώνει αυτή η υποδομή, μέσω της δυνατότητας προσέλκυσης εργασιών και από το εμπορικό ναυτικό, ελληνόκτητο και διεθνές.

Η εναλλακτική, το καθεστώς βίαιης δηλαδή εκκαθάρισης, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, την άμυνα και την τοπική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα θα χάνονταν σχεδόν ολοκληρωτικά οι οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Στην κατεύθυνση λοιπόν της εξυγίανσης, το παράδειγμα του Νεωρίου στη Σύρο, του οποίου την εξυγίανση έφερε εις πέρας ο ίδιος όμιλος είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Αρκεί να αναφερθεί ότι εκεί ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε από 200 σε 700, ότι έχουν πραγματοποιηθεί επενδύσεις εκσυγχρονισμού ύψους περίπου 20 εκατομμυρίων μέσα σε τρία χρόνια, ότι τα ελληνόκτητα πλοία επέστρεψαν μετά από πολλά χρόνια στα ναυπηγεία της Σύρου. Αλλά και για το Πολεμικό Ναυτικό, μειώθηκε σημαντικά τόσο ο χρόνος όσο και το κόστος εκτέλεσης εργασιών. Άλλωστε, το θετικό αποτέλεσμα αποτυπώνεται στον υπερδιπλασιασμό του κύκλου των εργασιών του Νεωρίου σε σχέση με την καλύτερη χρονιά της προηγούμενης περιόδου.

Στην Ελευσίνα λοιπόν, η συμφωνία εξυγίανσης των ναυπηγείων θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε τρία χρόνια με ταυτόχρονη διασφάλιση όλων των εξακοσίων υφιστάμενων σήμερα θέσεων εργασίας, σε άμεσες επενδύσεις ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων, σε επιπλέον έσοδα ύψους 1,1 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο τα επόμενα 25 έτη, καθώς και στην ευρύτερη ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δις ευρώ.

Όπως προβλέπεται στη συμφωνία, συστήνονται δύο νέες εταιρίες η Εμπορική και η Αμυντική που αναλαμβάνουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ το σύνολο των εργαζομένων σήμερα επαναπροσλαμβάνεται στη νέα Αμυντική εταιρία με πρόβλεψη για διπλασιασμό των θέσεων εργασίας εντός 24 μηνών.

Ακόμη, στο πλαίσιο της επαναπρόσληψης θα καταβληθεί αποζημίωση στους εργαζομένους ύψους περίπου 13,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει άλλωστε το γεγονός ότι η λύση που επελέγη και αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο που συζητάμε απολαμβάνει τη σχεδόν ομόφωνη στήριξη των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, καθώς και μιας σειράς σημαντικών φορέων και κοινωνικών εταίρων, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθότητα και ωφέλεια των ρυθμίσεων που περιέχει το παρόν νομοσχέδιο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εξυγίανση και αναβάθμιση τέτοιων παραγωγικών υποδομών που συνδυάζουν αφενός σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές και αφετέρου συμβάλλουν στην περαιτέρω θωράκιση της εθνικής μας άμυνας έχει κομβική σημασία.

Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη βούλησή της να αναζητά και να εφαρμόζει τις κατάλληλες λύσεις σε αυτού του είδους τα χρονίζοντα και περίπλοκα ζητήματα, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων.

Με την άμεση λοιπόν ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών διασφαλίζεται όχι απλώς η συνέχιση της λειτουργίας των Ναυπηγείων αλλά και η περαιτέρω αναβάθμισή και ανάπτυξή τους.

Με τη συναίνεση των εργαζομένων και των φορέων, με εγγυήσεις ως προς τα κεφάλαια για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η μακρά και δύσκολη περιπέτεια να λάβει αίσιο τέλος προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, και βεβαίως του ελληνικού Δημοσίου, της εθνικής οικονομίας και της εθνικής ασφάλειας».
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ