ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Νέοι «πρεσβευτές» της Ελλάδας σε Μυκήνες, Ναύπλιο και Επίδαυρο

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 10:33:00 π.μ. | | |
Ξένοι φοιτητές
Ακρόπολη, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο. Αρχαία Αγορά και Μουσείο Κεραμεικού, Δελφοί, Μυκήνες, Ναύπλιο, Επίδαυρος. Τους εμβληματικούς αυτούς τόπους για τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι νέοι «πρεσβευτές» της Ελλάδας που μετείχαν στο φετινό πρόγραμμα Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ).

Σκοπός του, η προβολή της ελληνικής επιστήμης, της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού αλλά και η γενικότερη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Φέτος, το πρόγραμμα συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής, έχοντας φιλοξενήσει 6.507 φοιτητές από πολλές χώρες και ιδρύματα στον κόσμο.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε διδάσκοντες και διδασκόμενους των Τμημάτων Νεοελληνικών Σπουδών των ξένων πανεπιστημίων, διαρκεί έξι εβδομάδες και περιλαμβάνει εντατική διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, επίσης διαλέξεις νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας, καθώς και ειδικό σεμινάριο για τους διδάσκοντες στις νέες μεθόδους διδασκαλίας της νέας ελληνικής ως ξένης γλώσσας. Συμπληρώνεται με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και εν γένει πολιτιστικούς χώρους. Το επιστημονικό, διδακτικό και διοικητικό μέρος του προγράμματος υποστηρίζονται από τη Φιλοσοφική Σχολή και το Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ.

Στο φετινό πρόγραμμα μετείχαν 54 φοιτητές από 17 χώρες (Αίγυπτο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λευκορωσία, Ουγγαρία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία), από 29 πανεπιστήμια, με τον συνολικό αριθμό στα 35 αυτά χρόνια να φτάνει τους 6.507. Η αρχή του ΘΥΕΣΠΑ έγινε το 1988 με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από πρόταση του τότε πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου –ήταν παρών στην τελετή λήξης και απηύθυνε έναν συγκινητικό χαιρετισμό– και με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1987.

«Σας θεωρούμε μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας. Οι θύρες του πανεπιστημίου μας θα είναι πάντα ανοικτές για εσάς», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος στους φετινούς συμμετέχοντες κατά την τελετή λήξης του προγράμματος. «Το ΘΥΕΣΠΑ αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και για το πανεπιστήμιό μας βεβαίως. Στην εποχή που η εξωστρέφεια είναι ένα από τα ζητούμενα, το ΘΥΕΣΠΑ αποδεικνύει ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της χώρας ήταν, είναι και θα παραμείνει εξωστρεφές με δράσεις απτές, που έχουν σημαντική ιστορία», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Σπουδών και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, ομότιμη καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, αναφέρθηκε στη σημασία της επανενεργοποίησης του προγράμματος μετά τα δύο χρόνια διακοπής του λόγω της πανδημίας, στη διεθνή απήχηση που έχει και στη συμβολή του στην προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Τόνισε ότι στόχος είναι να εξευρεθεί μια μόνιμη πηγή χρηματοδότησης –τώρα το μεγαλύτερο μέρος χρηματοδοτείται από την Εταιρία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του ΕΚΠΑ–, που θα του επιτρέψει να λειτουργεί απρόσκοπτα και να ανταποκρίνεται στην πολύ μεγάλη ζήτηση που έχει παγκοσμίως. Στην τελετή παρευρέθη και ο πρώην Προϊστάμενος Γραμματείας του ΕΚΠΑ, η «ψυχή» του ΘΥΕΣΠΑ επί σειράν ετών, αν. καθηγητής Παναγιώτης Κοντός.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ