ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Γκιόλας μας ξεναγεί στο Φράγχθι - “H Σπηλιά του Κύκλωπα” στην Κοιλάδα της Ερμιονίδας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:33:00 μ.μ. | | | | |
Ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Γκιόλας μας ξεναγεί στο Φράγχθι
Στο υπέροχο προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι, στην Κοιλάδα Ερμιονίδας, μας ξεναγεί ο Γιάννης Γκιόλας, Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από την προσωπική σελίδα του στο fb, με φωτογραφίες που συνοδεύονται από το παρακάτω κατατοπιστικό κείμενο του:


"Η Κοιλάδα είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό μια ώρα απόσταση από το Ναύπλιο, με μεγάλο αλιευτικό λιμάνι, στην Ερμιονίδα στο Νομό Αργολίδας.


Έχει όμορφες παραλίες και ψαροταβέρνες, και αρκετούς επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι περισσότερο γνωστή για το σπήλαιο Φράγχθι, όπως το λένε οι αρχαιολόγοι.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο προϊστορικό οικισμό της Μεσογείου που βρίσκεται σε μια σπηλιά που χάσκει στην απέναντι πλευρά του κόλπου, 10 λεπτά με το καΐκι, εύκολος και γραφικός περιπατος, ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Κοιλάδας με ελεύθερη είσοδο.
Εκεί στη δεκαετία 1960-70 διενεργήθηκαν ανασκαφές από αμερικανούς κυρίως αρχαιολόγους υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τόμας Τζάκομπεν.΄Εφεραν στο φως μια σημαντική προϊστορική ακολουθία ανθρώπινης κατοίκησης που καλύπτει την Παλαιολιθική, Μεσολιθική και Νεολιθική περίοδο 40.000-4000π.χ

Οι κάτοικοι της περιοχής πρόσφεραν κατάλυμα και εργασία στους αρχαιολόγους για αρκετά καλοκαίρια και τους βοήθησαν στην επεξεργασία του ανασκαφικού υλικού.

Οι Κοιλαδιώτες δεν μιλάνε για το «Σπήλαιο Φράγχθι» χρησιμοποιούν την έκφραση «Σπηλιά του Κύκλωπα», αλλά και «Σπηλιά του Δόκιου» του βοσκού που χρησιμοποιούσε το σπήλαιο σαν ποιμνιοστάσιο έως τη δεκαετία του 60.

Η συμβολή των κατοίκων της περιοχής στις ανασκαφές της σπηλιάς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

Η Σπηλιά που σήμερα είναι επισκέψιμη αποτελεί ένα από από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Ερμιονίδας και δεν θα μπορούσε να έχει ερευνηθεί χωρίς αυτούς."
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ