Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο 15-18 Σεπτεμβρίου 2022, το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων.
Οικοδεσπότης αυτή τη φορά το Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας και η Πρόεδρός του κ. Ευγενία Καρέλια. Η τελετή έναρξης προμήνυε την άρτια διοργάνωση αλλά κι ένα υψηλού επιπέδου συνέδριο με εκλεκτούς ομιλητές κι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. «Ελληνικότητα και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων» το θέμα του συνεδρίου με τρείς επιμέρους συνεδρίες.
Η πρώτη, «Πολιτισμικές και ιδεολογικές συνιστώσες της ελληνικής συλλογικής ταυτότητας : Από το Βυζάντιο ως την Επανάσταση , έθιξε τα θέματα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού και τις επιρροές του, από την περίοδο του Βυζαντίου έως τα προεπαναστατικά χρόνια (ομιλητής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κι Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ.κ. Χρυσόστομος), του κινήματος του Φιλελληνισμού στην Ευρώπη και την επίδρασή του στην διαμόρφωση της νεοελληνικής συνείδησης (ομιλητής ο κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας, ,ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού), του ελληνικού διαφωτισμού και τα έργα του Αδαμάντιου Κοραή και του Ρήγα Φεραίου (ομιλητής ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, Συγγραφέας- πολιτικός αναλυτής), ενώ κατατοπιστική ήταν η ομιλία της κ. Μαρίας Μαντουβάλου (Αναπλ. Καθ. Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ) αναφορικά με τις έννοιες: Έλλην- Γραικός –Ρωμιός: Από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην Τουρκοκρατία και την Ελληνική Επανάσταση. Συντονίστρια και των τριών συνεδριών ήταν η κ. Βίκυ Φλέσσα.
Η Β’ Συνεδρία είχε ως θέμα το νέο Ελληνικό Κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχεις του Έθνους, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, τ. Πρύτανη και Ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας κατά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, με θέμα: «Η συμβολή των Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και Κωνσταντίνου Σάθα στη διαμόρφωση της ιστορικής αυτοσυνειδησίας των νεοελλήνων».
Η Β’ Συνεδρία είχε ως θέμα το νέο Ελληνικό Κράτος και το ζήτημα της ιστορικής συνέχεις του Έθνους, με κεντρικό ομιλητή τον κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, τ. Πρύτανη και Ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα: «Το ζήτημα της γλώσσας κατά τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους», ενώ τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Λυκειάρχης της Ιονίου Σχολής, με θέμα: «Η συμβολή των Σπυρίδωνα Ζαμπέλιου, Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και Κωνσταντίνου Σάθα στη διαμόρφωση της ιστορικής αυτοσυνειδησίας των νεοελλήνων».
Στη συνέχεια, αξιομνημόνευτη η ομιλία του κ. Αριστείδη Δουλαβέρα (τ. Αναπληρωτή καθηγητή της σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου), για το έργο του Νικολάου Πολίτη και τη συμβουλή του στη θεμελίωση της ιστορικής συνέχειας του έθνους, ενώ ο αγαπητός σε όλους ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Βάλτερ Πούχνερ με την απλότητα της ομιλίας του και την επικαιρότητα του θέματος: «Συλλογική ταυτότητα και λαϊκός πολιτισμός: Μερικοί πρισματικοί αναστοχασμοί».
Με την Τρίτη συνεδρία περάσαμε πλέον στον 20ο αιώνα και αναφερόταν σε ζητήματα νεοελληνικής ταυτότητας. Κεντρικός ομιλητής ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με θέμα :Ελληνική γλώσσα και ελληνικό Έθνος. Οι υπόλοιποι ομιλητές αναφέρθηκαν σε αρκετές συνιστώσες που συγκροτούν τη νεοελληνική ταυτότητα όπως η λογοτεχνία, η ποίηση, οι εικαστικές τέχνες, ο νεοκλασσικισμός και η σύζευξή του με τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Τέλος, η συνεδρία έκλεισε με την ομιλία της κ. Κατερίνας Δασκαλάκη , δημοσιογράφου-συγγραφέα και ειδική γραμματέα του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων με θέμα: «Η νεοελληνική αυτοσυνείδηση και το Λύκειο των Ελληνίδων: Πόσο ισχυρό παραμένει το όραμα της Καλλιρόης Παρρέν;».
Την επόμενη ιδιαίτερη μέρα του Συνεδρίου παρακολουθήσαμε την παρουσίαση της εικαστικής έκθεσης του Γιάννη Μετζικώφ, «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα» καθώς και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Βέβαια, δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε για ακόμα μια φορά τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια», που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη της Καλαμάτας και μια μεγάλη προσφορά στον λαϊκό πολιτισμό, εκ μέρους της κ. Β. Καρέλια , επίτιμης προέδρου του ΛΕΚ.
Το βράδυ, είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε την παράσταση: «Εξ Ανατολών το Φως», το φως που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από ολόκληρη τη Μ. Ασία από τα παράλια της Προποντίδας , της Ερυθραίας, του Ρεϊσντερέ μέχρι την Καππαδοκία και τα προσφυγικά και αρμένικα τραγούδια με τη συμμετοχή του Haig Yazdjian. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης αλλά και στην ψυχή της χορευτικής ομάδας του ΛΕΚ κ. Τάσο Μίχο, η βράβευση του οποίου προηγήθηκε της παράστασης.
Τέλος, εκτός της ευκαιρίας που μας δόθηκε να επισκεφθούμε τα αξιοθέατα της Μεσσηνιακής Γης όπως η Μονή Βελανιδιάς, η Αρχαία Μεσσήνη και η Καρδαμύλη, το επιμύθιο είναι το γεγονός ότι αισθανθήκαμε για ακόμα μια φορά την αξία της Λυκειακής οικογένειας. Μιας οικογένειας που στεριώνει όπου υπάρχουν Έλληνες στον κόσμο. Από το Σίδνεϋ, το Μόναχο, την Τσεχία, τις Βρυξέλλες, το Αργοστόλι, την Κάλυμνο, τη Δράμα, τα Γιαννιτσά, τη Θεσσαλονίκη, το Κιάτο, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τόσα άλλα μέρη, αυτές οι μέρες που περάσαμε μαζί ήταν μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αλλά και προβληματισμών. Ευχόμαστε στο Λύκειο, το Λύκειό μας, που αντιστέκεται κι επιμένει πεισματικά να διαφυλάξει ό,τι πολυτιμότερο έχουμε ως Έλληνες να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του που μετρά ήδη 111 χρόνια ζωής , από τότε που η πεφωτισμένη Καλλιρόη Παρρέν ίδρυσε το σωματείο.
Θερμές ευχαριστίες στην κ. Ευγενία Καρέλια, Πρόεδρο του ΛΕΚ, την επίτιμη Πρόεδρο του ΛΕΚ κ. Βίκυ Καρέλια, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τη φιλοξενία καθώς και την Πρόεδρο του Κεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων κ. Ελένη Τσαλδάρη, την Αντιπρόεδρο Α’ κι Έφορο Παραρτημάτων κ. Παπαμάρκου Μαρία, όλα τα Μέλη του Δ.Σ. του Κεντρικού Λυκείου, τις Προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. όλων των Λυκείων για τις εποικοδομητικές συζητήσεις. Επόμενος σταθμός για το 21ο Συνέδριο η Καβάλα.
Καλή Αντάμωση!