V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Προβλέπεται αύξηση της ελαιοπαραγωγής κατά 30% στην Αργολίδα

Ελιές
Η «Ύπαιθρος Χώρα» σε άρθρο της παρουσιάζει τις φετινές εκτιμήσεις της επερχόμενης παραγωγής του ίσως πιο εμβληματικού μας προϊόντος, του ελαιολάδου. 

Γενική διαπίστωση αποτελεί ότι όλες οι περιοχές της χώρας εκτιμούν αύξηση των φετινών ποσοτήτων, συγκριτικά με την περυσινή σεζόν. 

Ταυτόχρονα, με την εξαίρεση της Κρήτης, οι προσβολές από δάκο είναι περιορισμένες και η ποιότητα των καρπών εμφανίζεται υψηλή.

Οπως γίνεται κατανοητό, οι ακόλουθες εκτιμήσεις θα επαληθευτούν, εάν οι καιρικές συνθήκες κυλήσουν ομαλά και δεν παρουσιαστούν τα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. 

Αν συγκρίνουμε το άθροισμα των εκτιμήσεων του σχετικού πίνακα με τα επίσημα στοιχεία της περσινής παραγωγής, που κυμάνθηκε περίπου στους 235.000 τόνους, καταγράφεται μια αύξηση που υπερβαίνει το 40%. 

Υψηλή ποσότητα και διψήφια ποσοστά αυξήσεων προβλέπουν στην Πελοπόννησο

Μια καλή χρονιά αναμένεται να είναι το 2022 για τους ελαιοκαλλιεργητές στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε η Δήμητρα Δημητρούλια στη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, «μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και η φετινή παραγωγή ελαιολάδου μπορεί να χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα μίας καλής χρονιάς. Οι εκτιμήσεις μας, προσώρας, δείχνουν παραγωγή 40.000 τόνων ελαιολάδου. Η εκτιμώμενη αύξηση είναι της τάξεως του 20% και όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο ποιότητας», ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στον δεύτερο ψεκασμό.

Επίσης, από τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής, τα ποσοστά δάκου είναι σε μηδενικά επίπεδα. Η αναμενόμενη παραγωγή ελαιολάδου είναι 27.000-28.000 τόνοι και η αύξηση 30%-35%, με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά». Μάλιστα, στη Μεσσηνία γίνονται ακόμα εμπορικές πράξεις για τα αποθέματα της περασμένης χρονιάς, με την τιμή να κινείται από 3,60 έως 3,70. Στη συνέχεια, από τη ΔΑΟΚ Λακωνίας, ο Ιωάννης Ράλλης τόνισε ότι «μετά από δύο χρονιές με μειωμένη παραγωγή, πάμε σε μία καλή χρονιά με μεγάλη παραγωγή που θα έχει πολύ καλή ποιότητα και, όπως φαίνεται, θα έχουμε 30.000 τόνους ελαιολάδου, δηλαδή αύξηση της τάξης του 50%».

Όπως ενημερωθήκαμε, ακόμα και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εμπορικές πράξεις πώλησης ελαιολάδου και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκιάς που, τις τελευταίες μέρες, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, έδωσε ένα βυτίο στην τιμή των 4 ευρώ.

Από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, μαθαίνουμε ότι μέχρι στιγμής η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, αλλά οι βροχές στα ορεινά του νομού και στη Νεμέα δημιουργούν προβληματισμό. Η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει μία άνοδος 15% περίπου στην παραγωγή ελαιολάδου και, τελικά, θα φτάσει τους 8.000 τόνους.

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει και η Αργολίδα, αφού, όπως δήλωσε από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας η Κωνσταντίνα Σπανού, «είναι σίγουρα πολύ καλύτερη χρονιά από την περσινή, αλλά περιμένουμε να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τις πρόσφατες βροχές που έπεσαν. Μέχρι τώρα βλέπουμε αύξηση της παραγωγής κατά 30%. Η Αργολίδα παράγει έως 15.000 τόνους ετησίως και σύντομα θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα που θα είναι και η τελική».

Τέλος, από την Αρκαδία και ειδικότερα από την περιοχή της Νότιας Κυνουρίας, ο εκπρόσωπος της ΔΑΟΚ, Μιλτιάδης Κρεμμύδας, από το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Λεωνιδίου, μας δήλωσε ότι η αύξηση θα είναι 60%-70% και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον δάκο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ