ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Ναύπλιο: Ψηφιακός ξεναγός με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας - Τι θα περιλαμβάνει η εφαρμογή

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 8:46:00 π.μ. | |
Ναύπλιο χάρτης
Ένα σημαντικό έργο δρομολογείται προς υλοποίησης στο Ναύπλιο που αφορά στην ψηφιακή ξενάγηση και εικονική περιπλάνηση στους δρόμους ιστορίας της πόλης κατά τον 19ο αιώνα, με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων, εφαρμογών εικονικής περιήγησης και τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι το Υπ. Εσωτερικών και ο Δήμος Ναυπλιέων.

Σκοπός του έργου είναι η παροχή επαυξημένης βιωματικής ξενάγησης σε ανοιχτούς χώρους αλλά και κλειστούς χώρους του ιστορικού κέντρου του Ναυπλίου. Η Βιωματική ξενάγηση αφορά την αναβίωση της εμπειρίας της επίσκεψης. Οι προτεινόμενες δράσεις θα αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες του διαδικτύου και των σύγχρονων τεχνολογιών προκειμένου να παρουσιαστεί επαυξημένα κάθε πτυχή του προορισμού, προβολή περιοχών με ιδιαίτερο πολιτιστικό πλούτο και με στόχο την ανάδειξη του προορισμού.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας προβολής και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής που θα στηρίζεται σε τεχνολογίες συστημάτων διαχείρισης τελικού Προορισμού και θα αποτελέσει ένα σύγχρονο μέσο ανάδειξης των ιστορικών μνημείων, του πολιτιστικού πλούτου, και των αξιοθέατων του Δήμου Ναυπλίου.

Μέσω της πλατφόρμας και των υπηρεσιών που θα παρέχονται ο επισκέπτης θα μπορεί:

– Να περιηγηθεί στην ιστορία και στα μνημεία της περιοχής. Η περιήγηση θα συνοδεύεται από φωτογραφίες, κείμενα, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, χάρτες κλπ.

– Να περιηγηθεί ανά θεματική ενότητα (μνημεία, παράδοση, λαογραφία, εκδηλώσεις, κλπ.).

– Να έχει πρόσβαση στο πολιτισμικό πλούτο αλλά και στη σύγχρονη εικόνα της περιοχής, μέσω προηγμένων εφαρμογών πολυμεσικής παρουσίασης.

– Να ενημερωθεί για εκδηλώσεις που συμβαίνουν στον Δήμο Ναυπλίου.

– Να δει προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές, μέσω διαδραστικών χαρτών με αναλυτική παρουσίαση του κάθε σημείου της διαδρομής, του τρόπου μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο, αλλά και πληροφορίες συνολικά για την διαδρομή όπως διάρκεια, περιγραφή κα.

– Να κάνει χρήση της υπηρεσία ηλεκτρονικού ημερολογίου, στο πλαίσιο της οποίας θα απεικονίζεται το σύνολο των σημαντικών ημερομηνιών, σχετικών με το σύστημα (εορτές, σημαντικές εκδηλώσεις, γιορτές και Αθλητικές διοργανώσεις στην Περιοχή σε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο.

– Να διαχειριστεί το Πλούσιο Πολυμεσικό περιεχομένου ανάδειξης των περιοχών.

– Να χρησιμοποιήσει εφαρμογές προσωποποιημένης και επαυξημένης παροχής πληροφοριών μέσω κινητού τηλεφώνου.

Τα σημεία ενδιαφέροντος καθώς και οι θεματικές διαδρομές που θα συλλεχθούν και αποτυπωθούν, θα προβάλλονται μέσω διαδραστικών χαρτών, εικονικών περιηγήσεων, τρισδιάστατων απεικονίσεων και μοντέλων, διαδραστικών βίντεο και εναέριων λήψεων με τη χρήση drones.

Επαυξημένος Ψηφιακός Ξεναγός

Η Δράση για τον Επαυξημένο Ψηφιακό Ξεναγό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μίας εξειδικευμένης εφαρμογής για έξυπνες κινητές συσκευές που θα αφορά την ιστορική πεζοπορική διαδρομή προβολής της ιστορίας του Ναυπλίου και ιδιαίτερα των ιστορικών γεγονότων και του ρόλου της πόλης ως πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833.

Η εφαρμογή θα περιέχει πληροφορίες για τα σημεία ενδιαφέροντος τόσο από ιστορική σκοπιά όσο και από πολιτιστική και τουριστική, τα οποία θα απεικονίζονται πάνω σε διαδραστικό χάρτη.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πολυμεσικά στοιχεία και το ακριβές σημείο της κάθε τοποθεσίας θα παρέχονται μέσω ενός εύχρηστου περιβάλλοντος στους επισκέπτες. Η ιστορική διαδρομή θα περιλαμβάνει 21 σημεία ενδιαφέροντος, όπου το κάθε σημείο μπορεί να αντιπροσωπεύει και ένα ιστορικό γεγονός από την πλούσια ιστορία της πόλης με έμφαση την πενταετία 1828-1833.

Η εφαρμογή για τα «έξυπνα κινητά τηλέφωνα» θα λειτουργεί εκτός σύνδεσης και θα περιέχει παρουσίαση των πεζοπορικών διαδρομών, φίλτρα επιλογής τους με βάση τις απαιτήσεις των πεζοπόρων, φωτογραφίες, κείμενα περιγραφής των σημείων ενδιαφέροντος και των διαδρομών, εντοπισμό του χρήστη στον χάρτη με χρήση GPS ώστε ο χρήστης να μπορεί να προσανατολιστεί στο χάρτη και να επιλέξει το αντίστοιχο ψηφιακό περιεχόμενο που θέλει να δει. Ειδικότερα, εάν ο επισκέπτης περάσει δίπλα από ένα σημείο ενδιαφέροντος, η συσκευή του θα δονείται και θα ηχεί ώστε να τον ενημερώσει για το σημείο ενδιαφέροντος. Επιπλέον μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης, όταν θα βρίσκεται μπροστά σε ένα επιλεγμένο σημείο ενδιαφέροντος, θα μπορεί να βλέπει με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας πρόσθετα στοιχεία για το σημείο αυτό, βλέποντας το μέσα από την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου και αφού έχει κατεβάσει την εφαρμογή από το αντίστοιχο app store.

Στην εφαρμογή τόσο με την χρήση του χάρτη όσο και στην κλασσική πλοήγηση θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα σημεία ενδιαφέροντος: Άγαλμα Κολοκοτρώνη, Άγαλμα Σταϊκόπουλου, Ακροναυπλία, Βουλευτικό, Θεατράκι ΟΣΕ, Ι.Ν. Αγίας Σοφίας, Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνα, Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, Ι.Ν. Αγίων Πάντων, Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, Λέων των Βαυαρών, Παλαμήδι, Παλιός Σταθμός Τρένου, Πλατεία Δημαρχείου, Πλατεία Εθνοσυνέλευσης, Πλατεία Καποδίστρια, Πλατεία Συντάγματος, Πύλη της Ξηράς, Φραγκοκκλησιά.

Τα σημεία ενδιαφέροντος που αναφέρονται είναι ενδεικτικά. Από την επιτόπια έρευνα είναι πιθανόν να προκύψουν περισσότερα.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ