ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Γιάννης Γκιόλας: Βραδιά κινηματογράφου στους κήπους των φυλακών Τίρυνθας

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 5:28:00 μ.μ. |
Φυλακές Τίρυνθας
Χτες το βράδυ η Αγροτική Φυλακή Ναυπλίου άνοιξε τα «κάγκελα» για να μπει ο έξω κόσμος και να επικοινωνήσει με τους έγκλειστους.


Ο στόχος είναι να ανοιχτεί ένα παράθυρο και να «τραβηχτεί» η κουρτίνα ώστε μέσω της διαδραστικής και αμφίδρομης επαφής να βρεθούν και διευρυνθούν οι δίοδοι επικοινωνίας των φυλακισμένων με την κοινωνία.

Στη συγκεκριμένη φυλακή (Αγροτική) αλλά και στην κλειστή (Κέντρο κράτησης), εδώ και δεκαπέντε περίπου χρόνια ο σκοπός αυτός υπηρετείται με φαντασία, μεράκι και μεγάλη επιτυχία από σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης της Σχολές Καλών Τεχνών Ναυπλίου που επιδιώκουν να καταστήσουν τις φυλακές εστίες εκπαίδευσης και πολιτισμού. Με αυτή την κοινωνική στάση και τις ανάλογες δράσεις διευρύνονται οι συνειδήσεις και ο εγκλεισμός μεταλλάσσεται από τιμωρητική αποξένωση σε δυνητικά μορφωτική διαδικασία.

Πίσω από τους πολλούς εθελοντές που πλαισιώνουν και διαχρονικά πραγματώνουν τα ποικίλα προγράμματα, βρίσκεται η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου κα Άλκηστις Κοντογιάννη, που είναι αυτή που έχει δώσει ψυχή, όραμα και έμπνευση καθοδηγώντας με εξαιρετικά αποτελέσματα την εκτέλεση των αξιόλογων προγραμμάτων, που πρόσφατα μάλιστα άνοιξε και το δρόμο για την επέκτασή τους και στην κλειστή φυλακή της Τρίπολης.

Είναι δε μεγάλη η αποδοχή από τους εγκλείστους που τάχιστα συμπληρώνουν τον αριθμό αυτών που θα παρακολουθήσουν σε κάθε μια από τις σχεδιαζόμενες δράσεις οι οποίες δικαιώνουν τις άοκνες προσπάθειες της κ. Κοντογιάννη και των συνεργατών της.
Αυτοί που πρέπει να μνημονευτούν και να επαινεθούν είναι οι πολλοί συμπολίτες μας, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, υποψήφιοι διδάκτορες αλλά και απλοί δραστήριοι άνθρωποι που πήραν στους ώμους τους εθελοντικά ένα φορτίο, που οι ίδιοι το εκλαμβάνουν απλά ως κοινωνικό χρέος!

Όλα αυτά δε θα είχαν επιτυχίες και αποτελέσματα αν δεν υπήρχε η αποδοχή, η συναίνεση και η έμπρακτη συνεισφορά των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της διοίκησης των δύο φυλακών, που εκπροσωπείται από την κα Ευαγγελία Κατερίνη στην Αγροτική φυλακή και την κα Ιωάννα Αναστασοπούλου στο Κέντρο κράτησης.

Η χτεσινοβραδινή δράση, ενταγμένη σε ένα τριήμερο πρόγραμμα με τον τίτλο «Η 7η Τέχνη στην Εκπαίδευση των εγκλείστων», αφιερωμένη στον Κινηματογράφο έγινε στο πανέμορφο και γιορταστικά στολισμένο πάρκο της Αγροτικής φυλακής κάτω από ένα σχεδόν γεμάτο φεγγάρι, που αποτέλεσε το ιδανικό πλάνο στο οποίο εκτυλίχθηκε, σαν να «γυρίστηκε» μια ευαίσθητη ταινία που απολαύσαμε εμείς οι θεατές!

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιελάμβανε τρεις ενότητες, εκ των οποίων η Αη, με το μεταφορικό αλλά και κυριολεκτικό τίτλο: «Σινεμά: Κι ο νους μου δραπετεύει..», πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καλλιτεχνική αξία και βαρύτητα από τους μεταπτυχιακούς Γιώργο Ντέμο, Σοφία Μιχαλοπούλου και Κατερίνα Καραναγνώστη.

Στη Βη ενότητα έγινε η παρουσίαση και προβολή της γνωστής πλέον και πολυβραβευμένης –και ευρωπαϊκά- ταινίας «Το χρέος» από τον πρώην Διευθυντή του 1ου Ε.Κ. Άργους Νίκο Πιστεύο, που δημιουργήθηκε από ομάδα μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Ε.Κ. Άργους.

Τέλος στην Γη Ενότητα με μια ευφυή και πρωτότυπη πρωτοβουλία έγινε, με τη συμμετοχή πολλών από εμάς που παρακολουθήσαμε την εκδήλωση, εφαρμογή τεχνικών της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση.

Αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή και αρωγή του ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων και οπωσδήποτε του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών.

Οφείλω τέλος να επισημάνω την ιδιαίτερη ευαισθησία, την έγνοια και τη μέριμνα της πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κας Ξένης Δημητρίου, που παραβρέθηκε στη χτεσινή εκδήλωση, όπως και στην πρώτη της προηγούμενης εβδομάδας και όπως μάθαμε θα παρευρεθεί και στη σημερινή, τρίτη και τελευταία βραδιά.
Η μνεία και η αναφορά αποτελεί μια υποχρέωση, ειδικά για μένα που είχα την ευκαιρία και την τιμή να την γνωρίσω και προσωπικά.

Η διακεκριμένη εισαγγελική λειτουργός, θεραπαινίδα του δικαίου, αλλά πρωτίστως ένας καλλιεργημένος και ευαίσθητος άνθρωπος, με την απλή κα σεμνή παρουσία της με την εμπνευσμένη ολιγόλεπτη τοποθέτησή της έβαλε την υπογραφή και τη σφραγίδα της για την αναγκαιότητα να διατηρηθεί και να επεκταθεί το καθεστώς των Αγροτικών φυλακών. Ήταν αυτή άλλωστε, που κατά τη διάρκεια της θητείας της περιόδευσε όλες τις φυλακές της χώρας και περισσότερες από μία φορά, φροντίζοντας ώστε ο εγκλεισμός στις φυλακές να μην ασκείται ως εκδικητική και τιμωρητική στάση της πολιτείας, αλλά ως προπαρασκευαστικό στάδιο για την επανένταξη των απολυομένων στην κοινωνία.

Ακολουθούν βίντεο από την εκδήλωση:
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ