ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Η εκθαμβωτική πανσέληνος του Σεπτεμβρίου αποχαιρετά το καλοκαίρι από το Ναύπλιο (βίντεο)

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:11:00 μ.μ. | | |
Φεγγάρι
Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου 2022 έφτασε στο αποκορύφωμά της τη νύχτα 10 Σεπτεμβρίου 2022. 

Αυτή τη νύχτα, ντόπιοι και επισκέπτες του Ναυπλίου, θαύμασαν το «φεγγάρι του θερισμού» όπως ονομάζεται έχοντας την ευκαιρία να δουν μοναδικές εικόνες.
Η πανσέληνος αποτέλεσε πόλο έλξης για τους περιπατητές και τους ρομαντικούς, με τις κάμερες και τα κινητά να παίρνουν φωτιά για να απαθανατίσουν το μαγικό θέαμα στον ουρανό της πρώτης Πρωτεύουσας της Ελλάδας και πάνω από τον Αργολικό κόπλο.
Ποια είναι η Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

Επειδή η Πανσέληνος αυτού του μήνα είναι αυτή που φτάνει πιο κοντά στην ισημερία του Σεπτεμβρίου (22-23), ονομάζεται και Σελήνη της συγκομιδής. Συνήθως, συνδέεται η Σελήνη του Θερισμού με τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές, όταν η πανσέληνος συμβαίνει την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για τη Σελήνη του Θερισμού. Μεταξύ του 1970 και του 2050, υπάρχουν 18 έτη κατά τα οποία η Σελήνη της συγκομιδής έρχεται τον Οκτώβριο. Η τελευταία ήταν το 2020.

Κατά μέσο όρο, οι Σελήνες Συγκομιδής του Οκτωβρίου συμβαίνουν ανά τριετία, αν και το χρονικό πλαίσιο μπορεί να είναι αρκετά μεταβλητό και μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις όπου μπορεί να μεσολαβήσουν έως και οκτώ χρόνια (το επόμενο τέτοιο παράδειγμα θα έρθει μεταξύ 2020 και 2028).
Πολλοί πιστεύουν ότι η Σελήνη της συγκομιδής παραμένει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πανσέληνο που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτό που διαφοροποιεί την πανσέληνο αυτού του μήνα από τις άλλες, είναι ότι οι αγρότες στην κορύφωση της τρέχουσας περιόδου συγκομιδής μπορούν να εργάζονται μέχρι αργά τη νύχτα με το φως του φεγγαριού.
Έτσι, για αρκετές ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο, το φεγγάρι κρέμεται στον ουρανό σαν ένα μεγάλο, λαμπερό φανάρι και παρατείνει το φως πολύ μετά το ηλιοβασίλεμα. Ανατέλλει περίπου την ώρα που δύει ο ήλιος, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την εποχή του έτους, αντί να ανατέλλει κατά μέσο όρο 50 λεπτά αργότερα κάθε μέρα, το φεγγάρι φαίνεται να ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
Ορατοί πλανήτες

Οι παρατηρητές στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη θα δουν το φεγγάρι σχετικά ψηλά στον ουρανό σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Στο βόρειο ημισφαίριο, ο ήλιος βρίσκεται χαμηλότερα στον ουρανό καθώς οι εποχές περνούν από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και το φεγγάρι είναι αντίστοιχα ψηλότερα.
Στις 24 Σεπτεμβρίου το φεγγάρι κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τον Ουρανό, ο οποίος συνήθως δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, εκτός αν κάποιος βρίσκεται σε τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό και έχει οξεία όραση. Με ένα καλό ζευγάρι κιάλια ή ακόμη και με ένα μικρό τηλεσκόπιο είναι δυνατόν να εντοπίσει κανείς τον πλανήτη, και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιήσει το φεγγάρι για να τον βρει. Το φεγγάρι θα βρίσκεται, στο πλησιέστερο σημείο του, λίγο περισσότερο από 1 μοίρα στα δεξιά του Ουρανού ή περίπου δυόμισι σεληνιακές διαμέτρους.
Τη νύχτα της πανσελήνου, ο ήλιος δύει στη Νέα Υόρκη στις 6:56 μ.μ. και ο ουρανός σκοτεινιάζει πλήρως περίπου στις 8:30 μ.μ. (Αυτό είναι λίγο μετά το τέλος του αστρονομικού λυκόφωτος, όταν ο ήλιος βρίσκεται 18 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα). Σε εκείνο το σημείο κοιτάζοντας ανατολικά (προς τα δεξιά) από την ανατέλλουσα σελήνη θα δει κανείς πρώτα τον Δία και μετά τον Κρόνο, και οι δύο στον αστερισμό του Αιγόκερω. Οι δύο πλανήτες είναι φωτεινότεροι από τα αστέρια στον Αιγόκερω, και το φεγγάρι φωτίζει ακόμη περισσότερο αυτόν τον αμυδρότερο αστερισμό, οπότε θα είναι εμφανείς.
Λίγο νωρίτερα το βράδυ της 10ής Σεπτεμβρίου μπορεί κανείς να δει την Αφροδίτη στα νοτιοδυτικά. Βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα από ό,τι τον Αύγουστο, αλλά μπορεί κανείς ακόμα να πιάσει τον πλανήτη σε ύψος περίπου 10 μοιρών περίπου μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης ουρανού Heavens Above.
Ο Ερμής και ο Άρης βρίσκονται και οι δύο πολύ κοντά στον ήλιο για να είναι ορατοί – ο Άρης κινείται "πίσω" από τον ήλιο από τη δική μας οπτική γωνία, ενώ ο Ερμής κινείται μεταξύ του ήλιου και της Γης.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ