V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Γ. Γκιόλας: Ανάγκη Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τα Αστικά Δένδρα

Γ. Γκιόλας
Ερώτηση κατέθεσαν χτες 9 Σεπτεμβρίου 2022, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά από πρωτοβουλία της Χ. Καφαντάρη, την οποία και συνυπογράφει ο Γιάννης Γκιόλας, προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα αστικά δέντρα.


Ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από καταγγελίες πολιτών για συστηματική καρατόμηση των δέντρων στον οικιστικό ιστό από εργολαβικά συνεργεία, προτείνει τη θέσπιση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για την ορθολογική κλάδευση των δέντρων. Υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος κλάδευσης ανά είδος δέντρου, επισημαίνοντας ότι «αν και το νομικό πλαίσιο για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, είναι σαφές, εντούτοις δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την κλάδευση αυτών». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κλάδευση να πραγματοποιείται, πολλές φορές, από ιδιωτικά συνεργεία, ή υπαλλήλους που δε διαθέτουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η υγεία του δέντρου.

Τέλος, υπενθυμίζεται η ανεπάρκεια των Δήμων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κρίσιμο αυτό ζήτημα εντελώς επιφανειακά και ειδικά για το κλάδεμα των Αστικών Δένδρων, βασίζονται στην τυχόν εμπειρία τους, συνήθως με ανειδίκευτους εργάτες με ένα αλυσοπρίονο, χωρίς υποστήριξη ή καθοδήγηση από την Πολιτεία, ή άλλους φορείς. Ακόμα και σε Δήμους με οργανωμένη- διακριτή υπηρεσία πρασίνου, υπάρχει υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, μη εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό, δηλαδή γεωτεχνικοί. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν τη διαχείριση των αστικών δένδρων κατώτερη των σύγχρονων αναγκών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,8 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Εσωτερικών

Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

ΘΕΜΑ: Ανάγκη Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τα Αστικά Δένδρα

Το αστικό Πράσινο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στον αστικό χώρο. Βελτιώνει το μικροκλίμα της πόλης, αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή της θερμοκρασίας εντός του οικιστικού ιστού, ενώ βελτιώνεται και η ποιότητα του αέρα, παράλληλα με την αναβάθμιση του αστικού τοπίου. Τα δένδρα αποτελούν βασικό υποσύνολο του αστικού πρασίνου και η συνεισφορά τους στα ανωτέρω είναι καθοριστική. Όμως η ρύπανση, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή, δημιουργούν δυσμενείς συνθήκες και κινδύνους και στα αστικά δένδρα.

Το πρόσφατο, τραγικό γεγονός του θανάτου συμπολίτη μας από πτώση πεύκου στο Ηράκλειο, συγκλόνισε την κοινή γνώμη αλλά και έφερε στο προσκήνιο το σημαντικό ζήτημα της Διαχείρισης των αστικών δένδρων. Παρόμοια περιστατικά έχουν ξανασυμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας. Το τραγικό- θανατηφόρο περιστατικό στο Ηράκλειο, είναι το τρίτο την τελευταία 12 ετία.

Ο ρόλος και η σημασία της βλάστησης –ιδιαίτερα της υψηλής- στις πόλεις έχει αναγνωρισθεί και από τη χωροταξική νομοθεσία. Παρά ταύτα, δεν υφίσταται συνολική πολιτική με σαφείς κατευθύνσεις για τη διαχείριση του ζητήματος της υψηλής βλάστησης- δένδρων, δηλαδή ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα εξασφαλίζει τόσο την ωφέλεια, όσο και την ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, και ο Συνήγορος του Πολίτη μετά από καταγγελίες πολιτών για συστηματική καρατόμηση των δέντρων στον οικιστικό ιστό –πχ στο Δήμο Αθηναίων από εργολαβικά συνεργεία- προτείνει τη θέσπιση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για την ορθολογική κλάδευση των δέντρων. Υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να ακολουθείται συγκεκριμένος τρόπος κλάδευσης ανά είδος δέντρο, επισημαίνοντας ότι «αν και το νομικό πλαίσιο για την κοπή δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, είναι σαφές, εντούτοις δεν ισχύει κάτι τέτοιο για την κλάδευση αυτών». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κλάδευση να πραγματοποιείται, πολλές φορές, από ιδιωτικά συνεργεία, ή υπαλλήλους που δε διαθέτουν την κατάλληλη γνώση και εμπειρία, με αποτέλεσμα να βλάπτεται η υγεία του δέντρου.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, που εφαρμόζονται από τα κράτη της Ευρώπης, αλλά και από άλλα, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ., η μέριμνα για τη θέσπιση ενός συγκροτημένου πλαισίου συνολικής διαχείρισης των Αστικών Δέντρων, έχει αποτελέσει μέλημα της Πολιτείας.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, υπάρχουν ελάχιστες διάσπαρτες διατάξεις, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι αδόκιμες, μη σύγχρονες, ή θεσπισμένες από ανθρώπους που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τα Αστικά Δέντρα.

Οι Δήμοι, αντιμετωπίζουν το όλο ζήτημα και ειδικά, το κλάδεμα των Αστικών Δένδρων, βασιζόμενοι στην τυχόν εμπειρία τους, συνήθως με ανειδίκευτους εργάτες με ένα αλυσοπρίονο, χωρίς υποστήριξη ή καθοδήγηση από την Πολιτεία, ή άλλους φορείς. Ακόμα και σε Δήμους με οργανωμένη- διακριτή υπηρεσία πρασίνου, υπάρχει υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, μη εξειδικευμένο και κατάλληλο προσωπικό, δηλαδή γεωτεχνικοί. Αυτά τα δεδομένα καθιστούν τη διαχείριση των αστικών δένδρων κατώτερη των σύγχρονων αναγκών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», στη δημοσιευμένη καταγραφή που έκανε η ΚΕΔΚΕ περί επάρκειας διαφόρων ειδικοτήτων προσωπικού, δεν περιέλαβε το γεωτεχνικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει καταγραφή των Αστικών Δένδρων ευθύνης του κάθε φορέα.

Να υπογραμμίσουμε ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης έχει εκδώσει προδιαγραφές για την κλάδευση των δέντρων, όμως, οι συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές έχουν υποχρεωτική εφαρμογή μόνο στα Δημόσια Έργα και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου, με αποτέλεσμα τη μη τήρησή τους από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές.

Δεδομένου ότι:

• Στην εποχή μας, όπου η κλιματική κρίση μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα περιβαλλοντική πραγματικότητα, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει, τη συνύπαρξη των αστικών δέντρων (και κατ’ επέκταση τη ποιότητα ζωής του περιβάλλοντος της πόλης), με την ασφάλεια των πολιτών.

• Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται στη χώρα μας θάνατοι από αιφνίδιες πτώσεις δέντρων, ή τμημάτων τους.

• Οι οικολογικές ιδιαιτερότητες του αστικού περιβάλλοντος μέσα στις οποίες μεγαλώνουν τα δένδρα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς.

• Ο Συνήγορος του Πολίτη συστήνει ορθολογική κλάδευση των δένδρων στους Δήμους

• Απαιτείται η θέσπιση ενός συγκροτημένου πλαισίου αξιολόγησης και διαχείρισης της κατάστασης των αστικών δένδρων και από πλευράς ασφαλείας, καταγραφή τους (Δενδρολόγια) και ιεράρχηση βαθμού επικινδυνότητας, όπως υπάρχει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

• Υπάρχει εξειδικευμένος δημόσιος φορέας το ΕΛΓΟ _Δήμητρα, που υπάγεται στο ΥΠΑΑΤ, με ειδικούς επιστήμονες, που μπορούν να συμβάλουν στο σχεδιασμό και την ορθολογική διαχείριση των αστικών δένδρων.

Eρωτώνται οι κκ Υπουργοί

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν, ώστε να δημιουργηθεί ένα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Αστικά Δένδρα»;

2. Οι υπηρεσίες πρασίνου των Δήμων θα στελεχωθούν με κατάλληλο γεωτεχνικό προσωπικό, ώστε η διαχείριση των αστικών δένδρων να είναι ορθολογική και να συνάδει με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, την εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, που διανύουμε;

Οι ερωτώντες βουλευτές
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ