V.STAMATIS
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
ΕΙΔΗ ΣΠΙΤΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΚΑΗ ΔΥΝΑΜΗ

Σελίδες

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Καστοριά: 1ο Ευρωπαϊκό Βραβείο «Διατήρησης της ελληνικής κόκκινης φυλής Καστοριάς- Κρυσταλλοπηγής»

Μοσχάρια
 Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Πεβερέτος και το ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στους Κτηνοτρόφους – εκτροφείς, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, μέλος ΣΕΚ, που υλοποιεί το Πρόγραμμα «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία» και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο του συνεταιρισμού, Αντιπρόεδρο ΣΕΚ, Δημήτρη Μόσχο και την Ταμία, Νόμιμη Εκπρόσωπο του προγράμματος, μέλος ΔΣ ΣΕΚ Άννα Μόσχου.

Το έργο πήρε το πρώτο βραβείο στα Rural Inspiration Awards 2022 στην κατηγορία Resilient Futures (Ανθεκτικό Μέλλον) και η βράβευση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 6 Οκτωβρίου 2022 στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης των Κρατών – Μελών της Ε.Ε.

Συγχαρητήρια εκφράζουμε επίσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιλογή, σύνταξη και υποβολή των αιτήσεων και κυρίως για τη συμμετοχή της φυλής στο ΠΑΑ (Δράση 10.2.1 Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία

Είναι όμως, υποχρέωση και χαρά μας να θυμίσουμε, ιδιαίτερα στους νεότερους του χώρου μας, πως η Ελληνική Κόκκινη φυλή αγελάδων αναδείχθηκε και απέκτησε όνομα, με πρωτοβουλία του ΣΕΚ το 2010. Με την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Ανδρέα Γεωργούδη, Διευθυντή τότε του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και των συνεργατών του, και σε στενή συνεργασία με τον Κτηνοτρόφο – Επαγγελματία του Κρέατος Αλέξανδρο Ζαγορίτη, μέλος ΔΣ του ΣΕΚ, και σήμερα μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του, συγκεντρώθηκε το απαραίτητο πληροφοριακό και θεσμικό υλικό περιγραφής της φυλής. Ακολούθως με τη συνεργασία της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης και των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (σήμερα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων) του ΥΠΑΑΤ ολοκληρώθηκε ο φάκελος και έγινε η πράξη αναγνώρισης της Ελληνικής Κόκκινης φυλής και της Ελληνικής Ξανθιάς Φυλής Αγελάδων.

Η αναγνώριση του σύγχρονου τύπου μιας Ελληνικής φυλής αγελάδων, όπως διαμορφώθηκε στο τόπο μας μετά από διασταύρωση εισαγόμενων ζώων με το εγχώριο γενετικό υλικό και μακροχρόνια προσαρμογή των παραγώγων στο περιβάλλον της χώρας μας, έδωσε ταυτότητα στον υφιστάμενο πληθυσμό και δημιούργησε τις προϋποθέσεις σύστασης των οργανώσεων των παραγωγών-εκτροφέων της φυλής που ήταν και οι απαιτήσεις ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Γενετικής Βελτίωσης..

Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές μας και δείχνουν τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητα των κτηνοτρόφων μας να επιτυγχάνουν τον στόχο τους όταν έχουν τα κατάλληλα μέσα και την υποστήριξη.

Τέλος, υπογραμμίζουμε και πάλι τη βαρύτητα που δίνει ο ΣΕΚ στη Γενετική Βελτίωση και στον ρόλο της για την αύξηση της παραγωγικότητας της Κτηνοτροφίας μας, τονίζοντας ταυτόχρονα πως χρειαζόμαστε πάντα καινοτόμες προτάσεις και συλλογική οργανωμένη δουλειά με την κατάλληλη επιστημονική συμμετοχή και καθοδήγηση.

Η συγκεκριμένη πρωτιά αναδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης της μελέτης που εκπόνησε ο ΣΕΚ, για την ανασύσταση της Γενετικής Βελτίωσης των Αγροτικών Ζώων στη χώρα μας, την οποία έχει παραδώσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 2020, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων (αιγοπροβάτων βοοειδών κ.α.), την εξασφάλιση της υγείας των ζώων, την ανταγωνιστικότητα της κτηνοτροφίας μας κ.α.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Κέντρο Βιολογικής Γεωργίας
ΧΡΩΜΑΤΑ ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ