ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

50% αύξηση καταγράφει η τιμή της μπίρας με συνεχώς ανοδικές τάσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 11:42:00 π.μ. | |
Ζύθος
Εξαγριωμένοι είναι οι ιδιοκτήτες των παμπς στη Βρετανία, καθώς οι θαμώνες τους μειώνουν την κατανάλωση μπίρας λόγω των ανατιμήσεων. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είναι εύκολο ούτε για τους ίδιους να συγκρατήσουν τις τιμές, καθώς τις έχουν ανεβάσει οι προμηθευτές. Κάτι αντίστοιχο, όμως, συμβαίνει και στη χώρα μας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Σοφοκλής Παναγιώτου, στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» αποκάλυψε πως λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων δεν μπόρεσε να μείνει ανεπηρέαστος ούτε ο δικός του κλάδος.

Όπως ανέφερε, το τελικό προϊόν να καταλήγει από τον παραγωγό στο ράφι του καταναλωτή κατά 50% ακριβότερο και με τις τιμές να παρουσιάζουν συνεχώς ανοδικές τάσεις.

Σύμφωνα δε με στοιχεία της Nielsen, οι μπίρες συγκαταλέγονται στις κατηγορίες προϊόντων που το καλοκαίρι κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε αξία πωλήσεων της τάξεως του 5,6% το καλοκαίρι.

Αυξήθηκε η τιμή της πρώτης ύλης

Ο λόγος της ανατίμησης του δημοφιλούς ποτού δεν είναι άλλος από την αύξηση της τιμής της βύνης, βασικής πρώτης ύλης της μπίρας, που προέρχεται από το σιτάρι.

Όπως εξηγεί ο κ. Παναγιώτου: «Πέρυσι, η βύνη, που είναι η βασική μας πρώτη ύλη, κόστιζε 450-500 ευρώ ο τόνος και φέτος την αγοράζουμε έναντι 750 ευρώ, χωρίς σε αυτήν την τιμή να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά. Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, καθώς οι εργασίες των ζυθοποιείων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τις πρώτες ύλες μας».

Πέρα από τη βύνη όμως, η άνοδος της τιμής της μπίρας που φτάνει στο ράφι, έχει να κάνει και με τις φιάλες. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 60% και μέσα στον μήνα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Ενδεικτικά, μια γυάλινη φιάλη, που πριν από τον πόλεμο κόστιζε 0,19 ευρώ, πλέον πωλείται έναντι 0,40 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς το 35% της τιμής του μπουκαλιού αφορά την ενέργεια.

Και αυτό γιατί σχεδόν όλες οι ζυθοποιίες προμηθεύονται τις φιάλες από την Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνται 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια, ωστόσο λόγω του πολέμου τα περισσότερα από αυτά έχουν κλείσει.

Θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές

Οι παραπάνω ανατιμήσεις στις λεγόμενες πρώτες ύλες λόγω του πολέμου, έχουν οδηγήσει τους ζυθοποιούς σε μεγάλες αυξήσεις στην μπίρα, αν και, όπως ισχυρίζονται, οι αυξήσεις περιορίζονται στο 8%-10% και είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών, της ενέργειας και των υλικών συσκευασίας.

Οι ανατιμήσεις όμως αυτές καταλήγουν εν τέλει στο ράφι, εκτοξεύοντας την τελική τιμή του προϊόντος κατά 50%.

Ενδεικτικά, ένα κουτί μπίρας 330 ml από τα 0,70 ευρώ, που επωλείτο πέρυσι τέτοια εποχή, τώρα κοστίζει από 0,95 έως 1,05 ευρώ, ενώ η εξάδα από τα 4,40 ευρώ έχει εκτιναχθεί κατά μέσο όρο στα 6,20 ευρώ.

Μάλιστα, οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τα στελέχη της αγοράς να υπογραμμίζουν ότι το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές, σε ένα ποσοστό 3%-4%, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις.
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ