ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

«Ταξίδι στο παρελθόν της Νέα Κίου» από το Γυμνάσιο Λυγουριού

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 12:55:00 μ.μ. | | |
Λασκαρίδειο Ίδρυμα
Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 η Γ΄ τάξη του Γυμνασίου Λυγουριού πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ/ ΚΠΕ Νέας Κίου και υλοποίησε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ταξίδι στο παρελθόν- Νέα Κίος». 

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, έκρινε απαραίτητο οι μαθητές/-τριες να ενημερωθούν, να βιώσουν, να δράσουν και να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της προσφυγιάς, ένα θέμα με διαχρονικό πρόσημο. 

Η Μικρασιατική Καταστροφή, μια από τις θλιβερές επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αφορά στα ιστορικά γεγονότα – απερίγραπτες θηριωδίες-, του αιματοβαμμένου Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 1922, στη Μικρασιατική Γη, που σύμφωνα με τα λόγια του «αυτόπτη μάρτυρα», Αμερικανού Γενικού Προξένου στη Σμύρνη (1919- 1922) Τζωρτζ Χόρτον «ντροπιάζουν το ανθρώπινο γένος». Έχει αναφερθεί ότι η Μικρασιατική Καταστροφή μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτή του 1453 και να θεωρηθεί ακόμα μεγαλύτερη, γιατί με αυτή ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην Ιωνική Γη. 
Η δράση του σχολείου μας άρχισε την προηγούμενη μέρα της επίσκεψης. Οι μαθητές/-τριες μας παρακολούθησαν μια παρουσίαση PPT και ενημερώθηκαν για την ίδρυση της Κίου της Βιθυνίας, με αναφορές σε μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία, με στόχο ένα νοητό «ταξίδι» από την Κίο της Βιθυνίας στη Νέα Κίο της Αργολίδας. 
Την ημέρα της διδακτικής επίσκεψης, προσήλθαμε στον ιερό ναό της Θεομάνας Οδηγήτριας και ενημερωθήκαμε από τα μέλη της ΠΟ του ΚΕΠΕΑ Νέας Κίου για τα ιερά κειμήλια - εικόνες που φυλάσσονται εκεί και σώθηκαν από την καταστροφή. 
Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο, όπου θαυμάσαμε τα εκθέματα, πληροφορηθήκαμε για την χρήση τους και ζωντάνεψε μπροστά μας ολόκληρος ο Μικρασιατικός Πολιτισμός. 
Τέλος, οι μαθητές/-τριές μας συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας και αποτύπωσαν τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους για την ειρήνη και τον πόλεμο. Άλλωστε το θέμα της προσφυγιάς είναι τόσο επίκαιρο που η σύνδεση με τα σημερινά γεγονότα ήταν αναπόφευκτη.

 Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, υιοθετήσαμε το σύνθημα: «Το 2022 όλοι οι Έλληνες είμαστε Μικρασιάτες» 
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ