ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Επιστημονική παρακολούθηση και τουριστική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 7:10:00 μ.μ. | | |
Αίγιο
Σε ήπιες παρεμβάσεις για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας, την επιστημονική παρακολούθηση και την τουριστική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και καταφύγιο άγριας ζωής, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Δήμος Αιγιαλείας.

Η λιμνοθάλασσα της Αλυκής, η οποία ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, Natura 2000, καταλαμβάνει μια τριγωνική περιοχή σε ακρωτήριο κοντά στην πόλη του Αιγίου, στον Κορινθιακό κόλπο.

Η συνολική της έκταση είναι 31,98 εκτάρια, περιβάλλεται από καλάμια και αλοφυτική βλάστηση, ενώ έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία ως περιοχή στάσης για τα μεταναστευτικά πτηνά, όπως κύκνοι, φοινικόπτεροι, ερωδιοί, φαλαρίδες, πάπιες, γλάροι, γλαρόνια κά.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην μελέτη, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Leader Αλιεία και Θάλασσα 2014 - 2020» και την οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η εγγύτητα της λιμνοθάλασσας με την πόλη του Αιγίου, καθώς και η ευκολία προσέγγισης, ενισχύει τις δυνατότητές της για περιβαλλοντική εκπαίδευση, επιστημονική παρακολούθηση, αλλά και τουριστική ανάπτυξη».

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανάπτυξης και προγραμματισμού του Δήμου Αιγιαλείας, Βασίλης Χριστόπουλος, «η λιμνοθάλασσα της Αλυκής έχει μία σημαντική βιοποικιλότητα και προσελκύει το ενδιαφέρον των πολλών επισκεπτών».

«Για αυτό», όπως συνεχίζει, «αποφασίσαμε ως δήμος να αναδείξουμε την λιμνοθάλασσα με πολύ μεγάλη προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον, προχωρώντας μόνο σε ήπιες παρεμβάσεις».

Μάλιστα, όπως προσθέτει ,«για αυτές τις παρεμβάσεις, πήραμε ιδέες τόσο από την συμμετοχή μας στο "Δίκτυο πόλεων με λίμνες", όσο και από την πρόσφατη επίσκεψή μας στην λιμνοθάλασσα της Λάρνακας στην Κύπρο, που αποτελεί έναν σημαντικό βιότοπο».

Παράλληλα, ο Βασίλης Χριστόπουλος τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά τις ήπιες παρεμβάσεις, η λιμνοθάλασσα της Αλυκής μπορεί να γίνει ένας ξεχωριστός προορισμός για την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών», ενώ όπως σημειώνει, «ο επισκέπτης της λιμνοθάλασσας μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα και στην πόλη του Αιγίου, με ότι θετικό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη».

Επίσης, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, «η γειτνίαση της λιμνοθάλασσας με τον αστικό ιστό της πόλης του Αιγίου την κάνει ιδιαίτερα επισκέψιμη για παρατήρηση της πλούσιας ορνιθοπανίδας, περίπατο και ποδηλασία».

Στο πλαίσιο λοιπόν των ήπιων παρεμβάσεων η μελέτη προτείνει «σήμανση με πινακίδες ενημέρωσης, έντυπο υλικό, αστικό εξοπλισμό με ξύλινο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας, επίγειο παρατηρητήριο θέασης με ξύλινο δάπεδο, ξύλινο διάδρομο και ξύλινα παγκάκια, συστήματα οπτικής παρατήρησης φυσικού περιβάλλοντος, μετεωρολογικό σταθμό, καθώς και συστήματα παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων».

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την μελέτη, «χαρόφυτα, τα οποία είναι φυτά ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και αποτελούν τους προγόνους των χερσαίων φυτών».

Σύμφωνα πάντα με την μελέτη «τα χαρόφυτα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε ανθρακικό ασβέστιο, έχουν τη δυνατότητα να απολιθώνονται και αποτελούν σημαντικό στοιχείο παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στον γεωλογικό χρόνο, ενώ αποτελούν σημαντικό βιολογικό στοιχείο πολλών λιμνοθαλασσών της Ελλάδας».

Επίσης, όπως αναφέρεται στην μελέτη, «τα χαρόφυτα αποτελούν κατάλληλους βιοδείκτες για ολιγοτροφικές και μεσοτροφικές συνθήκες σε υδάτινα οικοσυστήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντικός παράγοντας στην εφαρμογή πολυμετρικών δεικτών για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης σε ένα υδάτινο οικοσύστημα».

*Επισυνάπτεται φωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Τούλα Σταυροπούλου, διαχειρίστρια της ομάδας στο facebook «Φίλοι υδροβιότοπου Aλυκής»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ