ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΡΟΥΤΩΝ - ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Περιοδική έκθεση "Νύφες Παράδοση και Μόδα στην Ελλάδα" σε συνδιοργάνωση του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 1:09:00 μ.μ. | |
Περιοδική έκθεση
Περιοδική έκθεση εγκαινιάζεται στο Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο στο χωριό Στάδιο της Τεγέας με τίτλο: "Νύφες Παράδοση και Μόδα στην Ελλάδα".


Ξεκινώντας από τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες του 19ου αιώνα και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα, με μια παρουσίαση νυφικών από τα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 21ου αιώνα, οι «Νύφες» φιλοδοξούν να αναδείξουν την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα της περιόδου, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με το Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου και θα διαρκέσει έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 19:30

Το «Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-ΒΙΟΧΑΛΚΟ» ιδρύθηκε το 1969 από τις εταιρείες «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.» και «ΒΙΟΧΑΛΚΟ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.».

Η έδρα του Ιδρύματος είναι στην Αθήνα, ωστόσο το Πολιτιστικό Κέντρο του όπου πραγματοποιείται το σύνολο σχεδόν των εκδηλώσεων βρίσκεται στο χωριό Στάδιο (πρώην Αχούρια) της Τεγέας, η οποία ανήκει πλέον στο Δήμο Τρίπολης (8 χλμ νότια της Τρίπολης).

Το Στάδιο, υπήρξε η γενέτειρα του αείμνηστου Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου όπου και γεννήθηκε το 1899. Σπούδασε στο Χημικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολήθηκε αρχικά με το εμπόριο, όπως και ο πατέρας του, και στην συνέχεια μπήκε στο χώρο της βιομηχανίας. Το 1953 ανέλαβε την εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού Α.Ε.» και αφού την μετονόμασε σε «ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.», την ανέδειξε σε μία από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της χώρας. Υπήρξε πρότυπο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία.

Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος απεβίωσε το 1964 και στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαριάνθη και οι γιοι του Νίκος και Ευάγγελος, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώτη Πρόεδρος του Ιδρύματος υπήρξε η Μαριάνθη Στασινοπούλου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το θάνατό της το 1997.

Το έμβλημα του Ιδρύματος φέρει παράσταση ενδεκάκτινου κύκλου και είναι αντίγραφο σφραγίδας των υστερο-γεωμετρικών χρόνων, η οποία προέρχεται από το Ιερό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα και φυλάσσεται στο Παναρκαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προβολή του πολιτισμού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της Τεγέας και η επιμόρφωση των κατοίκων του τόπου.

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ