ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΕΙΔΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ευχές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

ΕΥΧΕΣ

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Στ. Αραχωβίτης: «Το κόστος παραγωγής σκοτώνει την εγχώρια Κτηνοτροφία»

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 9:03:00 π.μ. |
Στ. Αραχωβίτης
Η ξέφρενη κούρσα των αυξήσεων σε ενέργεια και ζωοτροφές δεν ανακόπτεται αλλά συνεχώς χειροτερεύει, τη στιγμή που τα δήθεν μέτρα της Κυβέρνησης μοιάζουν πια με “άσφαιρες ντουφεκιές”. Oι κτηνοτρόφοι εξωθούνται ακόμη και στο να σφάξουν τα κοπάδια τους. 

Δεν αρκεί η ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στα ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ που θεσπίσαμε με την ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: (ΦΕΚ 964/Β/2019). Οι τιμές στον κτηνοτρόφο όμως δεν μπορούν να καλύψουν το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Από την άλλη, η ξέφρενη κούρσα του πληθωρισμού στη χώρα μας χτυπάει νέο ρεκόρ με κάθε ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT. Η αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών είναι όλο και μικρότερη με κάθε επίσκεψη στο super market. Η πρόσβαση και η επιλογή στα προϊόντα, περνάει πριν από όλα από τα διαθέσιμα χρήματα στο πορτοφόλι. Έτσι λοιπόν παρατηρείται πλέον ραγδαία πτώση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων και δη της Φέτας.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΔΟΦ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της κτηνοτροφίας και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραθέτει, όπως άλλωστε και η ΕΔΟΦ, σειρά προτάσεων για την ανατροπή της διαγραφόμενης καταστροφικής πορείας. Πέραν της ανάγκης συνέχισης της ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας για την αγορά ζωοτροφών, προκύπτει η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος, αλλά και η εντατικοποίηση των έλεγχων. Οι απαντήσεις θα δοθούν στη Βουλή. Ο κτηνοτροφικός κόσμος περιμένει αυτές να είναι γενναίες και ουσιαστικές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2022

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: “Το Κόστος Παραγωγής σκοτώνει την εγχώρια Κτηνοτροφία”

Η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω του ενεργειακού κόστος και των τιμών των ζωοτροφών που ακολουθούν για πάνω από ένα χρόνο μια πρωτοφανή ανοδική πορεία, απειλεί την εγχώρια κτηνοτροφία. Από την άλλη μεριά, η συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε συνδυασμό με τις μεγαλύτερες σε όλη την ΕΕ πληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται δυστυχώς στη χώρα μας, οδηγούν σε ραγδαία πτώση των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα των ΠΟΠ προϊόντων και δη της Φέτας. Στην κατεύθυνση των παραπάνω διαπιστώσεων η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΕΔΟΦ) διατύπωσε σειρά προτάσεων για την ανατροπή της καταστροφικής πορείας που διαγράφεται για όλο τον κλάδο της κτηνοτροφίας αλλά και της μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων.

Παρά την ανοδική τάση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος που οφείλεται, εν πολλοίς, στην ΚΥΑ 838/51008/14-3-2019: ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ (ΦΕΚ 964/Β/2019) αυτή δεν βρίσκεται ακόμα σε επίπεδα που να μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων των παραγωγών, όπως εκφράζεται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, το κόστος παραγωγής γάλακτος σήμερα ανέρχεται στα 1, 65€. Έτσι, πέραν της ανάγκης της συνέχισης και της ουσιαστικής στήριξης των κτηνοτρόφων για όσο διαρκεί η κρίση ακρίβειας για την αγορά ζωοτροφών, προκύπτει η ανάγκη της στήριξης της τιμής του γάλακτος, αλλά και η εντατικοποίηση των έλεγχων. Συγκεκριμένα, δε αναδεικνύεται η ανάγκη ουσιαστικών και συντονισμένων ελέγχων στον τρόπο παραγωγής Φέτας, ο καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών για παραγωγή Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ αλλά, πρωτίστως, η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό.

Όσο για την προετοιμασία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) Νέου Νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως φαίνεται, οι καθυστερήσεις και η έλλειψη πολιτικής βούλησης, θα οδηγήσουν σε προχειρότητα και αδυναμία συντονισμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος αλλά και οι γαλακτοκομικές βιομηχανίες.

Τέλος, αποκαλύπτεται ότι δεν έχει προχωρήσει από την επιτροπή παρατυπιών του ΥπΑΑΤ η εξέταση πλήθους υποθέσεων (που κατά την ΕΔΟΦ υπερβαίνουν τις 100), ενώ δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή μέθοδος του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και η ΕΔΟΦ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή ένα πολύ σημαντικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Πως σκοπεύει να ανατρέψει τη καταστροφική πορεία για την κτηνοτροφία που συμπαρασύρει και τη μεταποίηση γαλακτοκομικών προϊόντων;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει για τη συνέχιση και την ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, τη στήριξη της τιμής του γάλακτος, αλλά και την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των ελέγχων;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος
ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ι ΚΤΕΟ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΣΑΛΑΠΑΤΑΣ