Η πρόσβαση στο νερό είναι το θεμέλιο της ζωής μας και δυστυχώς αποτελεί διαχρονικά το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ερμιονίδας. Το υδατικό δυναμικό της περιοχής μας συνεχώς μειώνεται λόγω των ειδικών γεωλογικών και κλιματολογικών χαρακτηριστικών της και οι υδρευτικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου διαρκώς αυξάνονται. Αποτέλεσμα είναι η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και η κατά περιόδους αδυναμία κάλυψης των αναγκών των καταναλωτών.
Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου μας έχουν ασχοληθεί λιγότερο ή περισσότερο με το ζήτημα αυτό και έχουν κάνει προτάσεις και ενέργειες που αναδείκνυαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης και το ζήλο της δημοτικής αρχής προς αυτή την κατεύθυνση (π.χ. μεταφορά νερού με καράβι, μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στα Χώνια, αφαλάτωση νερού γεωτρήσεων). Επίσης είχαν στηρίξει πάντα τις αξιόπιστες και σοβαρές προτάσεις που αφορούσαν είτε πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου είτε ενέργειες της Πολιτείας για την ολοκλήρωση μελετών για το χαμηλό Φράγμα λεκάνης ΡΟΡΟΥ -ΤΖΕΡΤΖΕΛΙΑΣ ή για την μεταφορά του νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, και διεκδικούσαν να υλοποιηθούν προγράμματα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα με μικρές παρεμβάσεις συγκράτησης νερού. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κρίνουμε τις προσπάθειες αυτές, αυτό μπορεί να γίνει σε άλλο χρόνο.
Σήμερα τρία χρόνια και 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την παρούσα διοίκηση του Δήμου, αυτό που έχει να αναδείξει ο κ. Γεωργόπουλος είναι η αδράνεια, η αδυναμία και η αναποτελεσματικότητα στην επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Άλλωστε η μηδενική προσπάθεια και η απουσία οργανωμένων ενεργειών από την σημερινή Δημοτική Αρχή, πάνω στο καίριο αυτό ζήτημα, είναι περισσότερο από εμφανής.
Και η ευθύνη του κ. Γεωργόπουλου είναι μεγάλη, όπως μεγάλα ήταν τα λόγια και οι υποσχέσεις προς τους δημότες στο ξεκίνημα αυτής της δημοτικής περιόδου, τα οποία εξελίχθηκαν σε λόγια του αέρα, αφού δεν έχουν να παρουσιάσουν στην πράξη τίποτα!! Αυτό που μένει είναι η ανακολουθία λόγων και έργων, οι προεκλογικές εξαγγελίες που έμειναν εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις που έμειναν δεσμεύσεις!
Και τα ερωτήματα έρχονται ως φυσικό επακόλουθο:
1) Πως είναι δυνατό να μην έχει απασχολήσει ούτε μία φορά το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΡ. και το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα της ποσοτικής επάρκειας με καλής ποιότητας νερό στην Ερμιονίδα;
2) Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε νερό, που δημιουργούνται χρόνο με το χρόνο;
3) Ποιο είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ολοένα και μεγαλύτερης υποβάθμισης της ποιότητας του νερού στις βρύσες μας;
Τα ερωτήματα αυτά πηγάζουν από την καθημερινή ζωή των δημοτών και των επισκεπτών της Ερμιονίδας και αναδεικνύουν την ένταση του προβλήματος.
Αποδεικνύεται, μέρα με τη μέρα, ότι η σημερινή διοίκηση Γεωργόπουλου άφησε το χρόνο να κυλά και επί 3 και περισσότερα χρόνια, δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα. Σε ένα (1) χρόνο, με τη λήξη της θητείας τους, θα φύγουν από τον Δήμο και δεν θα έχουν φέρει ούτε μία πρόταση για την επίλυση του ζητήματος της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στην Ερμιονίδα. Πράμα πρωτοφανές στα χρονικά για την διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας!!
Ο χρόνος κυλά εναντίον όλων μας και οι καταστάσεις απαιτούν αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του νερού από τους φορείς και αλλαγές στην νοοτροπία χρήσης από τους καταναλωτές.
Η κακή ποιότητα του νερού στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Ερμιονίδας, απαιτεί την άμεση παρέμβαση ενός οργανωμένου δήμου και την εφαρμογή μιας ουσιαστικής πολιτικής για την πρόσβαση όλων στο καλό νερό. Αυτό θα επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα, στην ποιότητα ζωής, την μείωση του κόστους διαβίωσης των καταναλωτών και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ .
ΕΜΕΙΣ ΤΟΛΜΑΜΕ, ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ερμιονίδας
Λάμπρου Αναστάσιος
Τόκας Αναστάσιος
Αποστόλου Παναγιώτης