Την εμφάνισή του έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ένα πανέμορφο παγώνι στην πόλη του Ναυπλίου.
Πολύς κόσμος το έχει δει να περνά από εκεί, κάθεται το καμαρώνει και φυσικά το φωτογραφίζει, μιας και τα χρώματα που έχει το αρσενικό παγώνι είναι μοναδικά.
Πριν από αρκετά χρόνια ένα άλλο παγώνι πήγαινε καθημερινά στο τότε ζαχαροπλαστείο της "Αρζεντίνας" στην ίδια περιοχή περίπου όπου έτρωγε καθημερινά ένα γλυκό που το τάιζαν οι άνθρωποι του ζαχαροπλαστείου και έτσι είχε γίνει η ατραξιόν του καταστήματος.
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να μάθουμε αν ανήκει σε κάποιον ή αν κουρνιάζει σε κάποιο κτίριο ή αυλή.
Η μυθολογία για το παγώνι αφορά στους λαούς από αρχαιοτάτων χρόνων ενώ και στις ανατολικές θρησκείες έχει περίοπτη θέση. Στον βαλκανικό χώρο το παγώνι συνδέθηκε λόγω του φτερώματός του, στην απομάκρυνση από το κακό μάτι αλλά και με την νέα ζωή της νύφης.
Τα παγώνια είναι από τα πιο αξιαγάπητα πλάσματα, που προκαλούσαν θαυμασμό στους μικρούς φίλους και οι φράσεις «καμαρώνει σαν παγώνι», «Θέλει να εντυπωσιάσει και κάνει σαν παγώνι», «Κάνει το παγώνι», δείχνουν πόσο πέρασε στο λεξιλόγιό μας.
Πολλές απ΄τις εκφράσεις, που χρησιμοποιούμε σήμερα έχουν αναφορά στο παγώνι, που ήταν το ιερό ζώο της θεάς Ήρας κι ήταν προστατευόμενο, όχι μόνο στις αυλές των αυτοκρατόρων της Άπω Ανατολής αλλά και στην αρχαία Ελλάδα.
Η αρχοντιά τους και τα υπέροχα χρώματά τους αφορούν στα αρσενικά παγώνια, που επιδιώκουν έτσι να προσελκύσουν το θηλυκό. Παρόλο, που τα παγώνια θεωρήθηκαν, όχι κι ιδιαίτερα έξυπνα πουλιά, αφού συγγενεύουν με τις κότες, τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να προειδοποιήσουν τους γύρω τους, όταν βλέπουν τον κίνδυνο.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 τέτοια πουλιά σε όλον τον κόσμο, παρόλα αυτά υπάρχουν και είδη παγωνιών, που είναι στον κατάλογο των απειλούμενων ζώων.